WOW & Wakeboard & vina Šipun

Znate li što je to wakeboarding i „ski lift“? Jeste li čuli za Ivicu Dobrinčića, rasadničara koji „iz mrtvih“ vraća izumrle i rijetke autohtone domaće vinske sorte i sve cjenjenijeg vinara?

Jeste li čuli za žensku vinsku udrugu WOW? Znate li da se na otoku Krku, na potezu između Krka i Punta, ispod mjestašca Kornić, na položaju Dunat, nalazi Wakeboard centar Cable Krk, jedan od svega 4 u cijeloj Hrvatskoj (uz Poreč, Pag i Split)?

Ako je odgovor na barem jedno od ovih pitanja negativan, čitajte dalje. Jer upravo je ovdje, Varna Laco, uz supruga Tomu vlasnica ovog 400 četvronih metara velikog centra, a ujedno i nova WOW članica, bila domaćica najnovijeg WOW druženja.

wow-druzenje-wakeboard-01

Da se baš ovdje okupe članice riječkog i istarskog ogranka udruge WOW/Žene i vino i kušaju vina, a sve s pogledom na wakeboardere, bila je Varnina ideja ali u organizaciji je pomogla i članica Tamara Stepanović koja je preuzela odabir vinara i pomoć oko menua.

Nije nimalo slučajno da su baš Varna i Tamara bile odgovorne za ovo predivno druženje tridesetak WOW-ica, a sve na otvorenom, u neposrednoj blizini mora, na fantastičnoj terasi s pogledom na wakeboardere i njihove ekshibicije u zraku i moru – dok ih vuče ski-lift.

Tamara je, naime, majka Marka Gačića, najboljeg hrvatskog wakeboardera koji je, prilično spektakularno, ranigiran čak među pet najboljih na svijetu pa ona, dok on trenira, ovdje provodi mnogo vremena. Kako i ne bi kad je, osim ski lifta, ovdje izvrstan restoran, terasa za sunčanje, board shop a izbor vina je odličan baš kao i hrane (posebno bruschetta i mini burgera) dok je atmosfera prava ljetna, opuštena…

wow-druzenje-wakeboard-02

Glazba svira neke surferske note i cijelo je ozračje otprilike kao da se nalazite negdje usred Kalifornije a ne u Hrvatskoj, u puntarskom zaljevu. No, tko kaže da ovdje, s pogledom na najstariju hrvatsku marinu u Puntu i uz naše, jadransko more a ne ocean – nije čak i bolje?!

Radimo od 2000. godine, pa iduće, nadamo se zdravije godine, na 21. godišnjicu, planiramo brojne programe vezane uz jubilej – kaže Varna Laco, skromna i samozatajna premda nipošto ne bi trebala biti, s obzirom na sve uspjehe koji stoje iza nje i supruga u promociji sportova na vodi, domaćinstvo brojnih nacionalnih i međunarodno rangiranih sportskih natjecanja, izvrsnu eno-gastro ponudu koju ovdje neočekivano nude – i još mnogo toga…

wow-druzenje-wakeboard-03

Natjecanja u wakeboardu su i autentični festivali stila života koji se okuplja oko wakeboardinga i skateboardinga, a sve uz urbane ritmove DJ-a, grafitti majstore itd. – kaže Varna. Toga dana, krajem lipnja, riječke WOW-ice su se okupile ponajprije radi druženja na otvorenom i kušanja vina i delicija, dok je wakeboard bio samo dobrodošli dodatak i tzv. “trešnja na vrhu“ ionako predivne torte (premda torte kao takve nije bilo).

WOW-ice su, naime, uživale u finim aperitivima, a onda u bruschettama s fantastičnim nadjevima i mini-burgerima. Konkretno, bili su to goveđii burgeri s pestom genovese, pestom pomodoro ili slaninom i jajetom; burgerirma od svinjetine i burgerima od tune a sve uz izvrsne priloge poput čipsa od batata i „onion rings“ – a. Nisu naodmet bili ni umaci kao što je Guacamole ili grčki jogurt.

wow-druzenje-wakeboard-04

A onda, gotovo posljednje, ali nimalo manje važno: vino! S WOW-icama se uživo družio Ivica Dobrinčić, vinarija Šipun, nadasve šarmantan vinar i rasadničar iz Vrbnika, čovjek o kojem se u vinskim krugovima sve više priča a vinski stručnjaci pridaju mu sve veću pažnju. Ivica je stari prijatelj WOW-ica i izlagač na Pink Dayu sa svojim visoko ocijenjenim roséom od trojišćine, koji je ove godine (berba 2019,) proglašen najboljim roséom Istre i Kvarnera.

Šipunova je žlahtina, pak, tri puta zaredom proglašavana najboljom žlahtinom i uvrštena među 15 najboljih bijelih vina Hrvatske dok je crno vino sansigot prema stručnom izboru Saše Špiranca ove godine uvršten u top 5 ljetnih cnih vina. Ivica je u ovom nadasve ležernom okruženju profesionalno i šarmantno predstavio svoja vina. A o njima je Ines Matić, sommelierka i članica WOW Rijeka (a kao „usput“ i profesorica na Pravnom fakulttetu), rekla: – Žlahtina Šipun 2019 harmonično je i svježe vino čija mineralnost i citrusne arome zovu na još jednu čašu.

Ipak, žlahtina Šipun 2018 bila je iznenađenje večeri. Punijeg tijela, bogatije strukture, mekog okusa i zrelije voćne arome – ova je žlahtina vrhunski skladna, zaokružena i užitna. Prava je šteta što još uvijek prevladava mišljenje da ovo vino treba piti svježe, iz godine u godinu.

Ljubiteljice ružičastih vina koja izvrsno prijaju u ove tople ljetne dane – došle su na svoje s roséom Šipun nježene boje kožice trešnje od sorte trojišćina. To je vino savršeno za opuštene večeri na terasi uz more, a posebno zanimljivo zbog izražene voćne arome lubenice i dinje. Posljednje, ali ne najmanje važno, Sansigot Šipun je crno vino od autohtone hrvatske sorte koju je Ivica Dobrinčić vratio u život stvorivši jedno posebno vino srednjeg tijela, nježnih tanina i elegantnih voćnih aroma u kojem bez problema možemo uživati čak i ljeti.

Nakon okrijepe finom hranom i ohrabrenja čašicom, vina, dvije su se riječke WOW-ice odvažile stati na wakeboard i dok su ostale naviajle s terase, okušale se u ovom sportu. Varna je, pak, otkrila da su upravo oni pioniri u promociji sportova na vodi za osobe s invaliditetom. – Od 2004. organiziramo Krk Handi Wake, natjecanje na kojem su dosada nastupili svi europski i svjetski prvaci u Seated kategoriji (Osobe s invaliditetom – paraplegičari).

Štoviše, dobili su priliku voziti na Europskim i Svjetskim Wakeboard Prvenstvima temeljem izmjena pravilnika IWWF koje su potekle upravo od ekipe službenih osoba sa Krka. Ponosimo se i dostignućima našeg chefa kuhinje Hrvoja koji je nadaleko poznat po svojim „fine“ burgerima, a dobri smo i u koktelima.

Tajna je u tome da nam je gastro i eno ponuda prilagođena vlastitom ukusu pa gostima poslužujemo samo ono što i sami volimo jesti i piti te vrlo pomno biramo namirnice. U ponudi vina imamo vina vinarija Šipun (žlahtina Šipun, Trojišćina, Sansigot) i Antun Katunar (žlahtina Sveta Lucija, Nigra). Bez obzira jeste li početnici ili već imate wakeboard iskustva, dođite i posjetite ski lift Krk.

Možete kupiti vremensku kartu ili kartu na „krugove“, moći ćete iznajmiti svu potrebnu opremu, a ako vam se svidi, možete je i kupiti. Počastite se finim zalogajima, popijte čašu vina, uživajte uz more. WOW-ice će se sigurno vratiti, i to ne samo one koje su ovdje „proskijale“.

Sanja Muzaferija

Facebook Like Button