Itatiaia

Istraživanje atlantske kišne šume kao četvrta etapa studijskog putovanja prof. Stiperskog po Brazilu.

Nakon dva tjedna civilizacije i gradova veselim se netaknutoj prirodi i boravku u atlantskoj kišnoj šumi. Pitam se hoće li ispuniti očekivanja? Kroz prozor autobusa vidim neprekidan niz zelenila. Sa zebnjom gledam kako autobus pokušava prijeći uski most preko planinske rijeke. Nekoliko se puta poravnava naprijed-nazad i pritom se ljulja.

Itatiaia je najstariji brazilski nacionalni park, a moj hotel u njegovom je sklopu. Okružuje ga gusta šuma plavičaste boje. Dvadesetak majmuna prilazi terasi hotela. Vrijeme je doručka.  Domar hotela im baca kore od lubenica i papaja, te nepojedeno tropsko voće. Pridružujem se kolektivnom hranjenju uživajući u kontaktu sa životinjama, koje nemaju nikakvog straha od ljudi. Naprotiv, približavaju nam se kako bi dohvatile hranu.

Odlazim u planinu, gdje je zrak svježiji i vlažniji. Lijane se spuštaju niz grane visokog drveća, kroz koje se probijaju zrake sunca. Prelazim golemo korijenje i debela porušena debla na uskoj stazi. Svjestan sam da u šumama ima manjih jaguara, ali ne brinem. Ove divlje mačke skrivaju se duboko u šumi. Stižem do vodopada i malog jezerca gdje se lijeno sunčam na  golemim stijenama. Žubor vode me uspavljuje.

Paraty

Napuštam Itatiai i spuštam se na obalu Atlantskog oceana. Prije Rio de Janeira odlučujem nakratko posjetiti kolonijalnu luku Paraty, smještenu u dubokom zaljevu gdje je nekoć završavala cesta robova iz brojnih rudnika Minas Geraisa. Paraty je izgubio na prometnoj važnosti kada je iz unutrašnjosti izgrađena cesta prema Rio de Janeiru. Ne čudi me što zadržao izgled davnih vremena.

Prije desetak godina ovdje je počela cvjetati prodaja nekretninama. Bogati stanovnici Sao Paula počeli su kupovati kuće za odmor uz obalu oceana, koje danas dosežu cijene i do milijun američkih dolara. Gledam u zadivljujuću snagu mora i primjećujem komade smeća kako se igraju na valovima. Lokalni stanovnici mi objašnjavaju da se plima i oseka ovdje koristi za čišćenje ulica. Kad se voda povlači, sa sobom odnosi i smeće…

TEKST I FOTOGRAFIJE: PROF. ZORAN STIPERSKI

Facebook Like Button