Ivona Vranaričić izrađuje nakit od majčinog mlijeka

Ivona Vranaričić došla je na ideju i realizirala je te počela proizvoditi predivan nakit od majčinog mlijeka. I koliko se god to činilo neobičnim nakit je čarobno lijep, a o ideji i načinu izrade rekla nam je puno više u svojoj izjavi.

IVONA VRANCIC NAKIT OD MAJCINOG MLIJEKA

Za svakog osnivača startupa, pritisak koji dolazi kad prvi stavljate neki proizvod na tržište je stvaran – jer se ne radi samo o pravom proizvodu, već i o pravom trenutku za plasiranje istog. Ali koliko god zvučalo kao klišej – vodila sam se srcem. Mnogi vele da emocije i posao treba razdvojiti, ali ja vjerujem baš u suprotno.

Rad u marketingu naučio me vrlo važnu stvar, a to je da ljudi nisu zainteresirani da im se proizvodi samo prodaju. Oni ne žele kupiti proizvode, nego rješenja! I žele da im pomognete da donesu realnu odluku o kupnji. Znala sam da ovime rješavam dilemu koju su imale mnoge mame koje bi davno imale ovakav nakit, da su mogle biti sasvim sigurne da je mlijeko unutar privjeska njihovo. One sada mogu biti sigurne da jest, i spremne su donjeti odluku o kupnji takvog seta, i presretna sam što sa White Heart Keepsakes mogu biti dio te priče.

nakit od majcinog mlijeka

Na ideju za proizvodnju i prodaju setova za izradu nakita od majčinog mlijeka došla sam još za vrijeme dojenja, kad sam tražila način da svoje mlijeko pretvorim u privjesak, a bez da ga moram slati nekom obrtu, kako je to uobičajeno.

To nije bila ni ishitrena ni brza odluka, jer je trebalo detaljno istražiti tržište, napraviti razne analize, otkupiti formulu iz SAD-a, pribaviti sastojke najviše kvalitete i sl., a uz to vježbati, vagati i mjeriti kako bih došla do idealnog omjera za ono što sam zamislila – a to ne samo da je prvi set za izradu nakita od majčinog mlijeka u Hrvatskoj i EU, nego i najveći u svijetu.

ivona vrancic izada nakita od majcinog mlijeka

Naime, u setu se dobije materijala za izraditi čak 7 privjesaka, a ne jedan, kako je to uobičajeno u Americi. Pomislih, kad već stavljam na Europsko tržište nešto novo, neka onda bude i najbolje!

Uz to, kroz nekoliko mjeseci počela sam polako raditi i na setovima za izradu uspomene na kućnog ljubimca, koji su isto predivni i koje je tržište zbilja jedva dočekalo, a oni su apsolutno prvi u svijetu. I jedno i drugo u procesu je stjecanja zaštite intelektualnog vlasništva, kako bih bila sigurna da neće doći do kopiranja ideje ili umnožavanja proizvoda.

naki od majcinog mlijeka ivona vrancic

Dok sam pribavila sve potrebno moja Gea je već završila s dojenjem, ali imala sam sačuvanu vrećicu svoga mlijeka u zamrzivaču. Ona i ja smo uživale radeći prve privjeske, a napravile smo ih preko 50 dok nisam bile apsolutno zadovoljna, i dok nisam došla do idealne mjere svakog sastojka koja apsolutno uvijek ‘radi’.

Kad su setovi bili spremni da ugledaju svijetlo dana, Gea je imala 4 i pol godine i sama je već radila svoje privjeske s hrpom šljokica, dajući time meni vremena da se skoncentriram na ‘svoj dio posla’. Eto, to je dovoljan dokaz da je s točnim mjerama mogućnost za grešku gotovo nepostojeća.

Znala mi je reći “Ove šljokice više ne smijem dodati, jer bi prevladao praškasti dio”. Točno je naučila koliko čega smije ići. Nakon 24 sata, vadila je i svoje i moje privjeske iz kalupa i uspoređivala koji su ljepši. :) Baš prije par dana smo ponovno išle raditi privjeske, ne da testiramo išta, jer sad znamo da je omjer idealan, nego nam je valjda falilo da opet malo probudimo u sebi i taj kreativni dio.

NAKIT OD MAJCINOG MLIJEKA SETOVI

Zašto sam počela raditi setove?

U Hrvatskoj i EU postoji nekoliko obrta koji se bave izradom nakita od majčinog mlijeka. To funkcionira na način da majka odabrani obrt kontaktira, pošalje im svoje izdojeno mlijeko poštom, dogovori detalje, potom čeka određeni period da se privjesak napravi, i onda joj se izrađeni privjesak šalje natrag.

Kad sam ja željela svoj privjesak, ideja da nekome šaljem svoje mlijeko nije mi bila privlačna, jer sam se pitala kako mogu biti sigurna da će ono što mi stigne natrag sadržavati baš moje mlijeko, ili mlijeko uopće.

Ta moja skeptičnost dovela me do traženja setova u bespućima interneta, zatim shvaćanja da ih ovdje nema, a za što je jedino rješenje bilo kupnja seta iz Amerike, plus poštarina, plus carina, što je bio sulud trošak.

Pomislila sam, koliko je još mama skeptično poput mene?
I koliko još mama naposlijetku odustane od kupnje jer im je naručivanje iz Amerike preskupo?
Zašto i one ne bi bile u mogućnosti kreirati same svoju uspomenu?

nakit od majcinog mlijeka izraduje ivona vrancic

Odlučila sam to promjeniti, za sebe a i za njih. Kontaktirala sam jednu od najcjenjenijih Američkih tvrtki iz te industrije i otkupila formulu za prezervacijski prašak bez kojeg privjesak ni ne možete napraviti. U svakom setu majka dobije točno određenu gramažu tog praška, zajedno uz sve ostale sastojke, kao što su: epoxy resin (komponenta koja se još naziva i tekuće staklo), alkice, šljokice, čašice, šprice…

Kada bih se bavila izradom nakita od majčinog mlijeka kao drugi obrti iz industrije, mogla bih jedan privjesak naplatiti koliko i set, pa čak i više. No zarada mi nije primarni cilj, veća nagrada mi je zadovoljstvo klijenata. Zbog toga sam stavila pristupačnu cijenu, i dovoljno materijala za čak sedam privjesaka.

Sve mame koje su do sad testirale izradu su prezadovoljne. Iako se može desiti mala greškica kod sterilizacije mlijeka, a na koju ja realno nemam utjecaja, jer taj korak po uputstvima svaka mama radi sama, i mogla bih se od toga ograditi, ne ograđujem se, nego rado u tom slučaju pristajem ponovno poslati prezervacijski prašak kako bi se ispravila greška. Za sada ni jedna tvrtka na svijetu ne funkcionira na taj način i ni jedna ne nudi garanciju na svoj set. Jako sam ponosna što mogu reći da ja nudim.

nakit od majcinog mlijeka ivona vrancic

Kako kupiti ovaj jedinstveni nakit od majčinog mljeka dizajnerice Ivona Vranaričić i?

Svoj set možete naručiti putem webshopa OVDJE a ukoliko kao zemlji stavite Hrvatsku, uz set ćete dobiti uputstva na hrvatskom jeziku.

Uskoro će kupnja biti moguća i putem Etsy-a, ali i Amazona, što me najviše veseli. U tijeku su i dogovori s drugim tvrtkama koje bi rado uvrstile ove setove u svoju ponudu, stoga sam zahvalna što imam članove obitelji koji su uvijek spremni pomoći oko pakiranja i doziranja, iako 90% toga za sada još uvijek stižem sama.

Ukoliko imate dodatnih upita u vezi setova, možete se javiti i na Instagram profil ili Facebook stranicu

Wish hr

Facebook Like Button