Izložba nakita pod nazivom „Ekstravagantne banalnosti“

U galeriji Hrvatske udruge likovnih umjetnika primjenjenih umjetnosti – Zagreb, Tkalčićeva 14 – postavljena je tematska žirirana izložba članova Sekcije za oblikovanje plemenitih kovina i umjetničkog nakita ULUPUH-a (23.10.-9.11.2018.).

karlo gross

Petnaestero odabranih autora vidno se razlikuju u svojim promišljanjima nakita – od mogućeg ukrasa do minijaturne skulpture – koristeći različite materijale (od srebra do mahovine, od svile do „kokica“), poigravajući se motivima na granici prepoznatljivosti i odabirući dimenzije od „prihvatljivih“ do jedva nosivih.

mislav cico puna

Nije im strano korištenje nađenih predmeta kao niti dugotrajno iskucavanje. Ono što ujedinjuje ove raznorodne umjetnike, rođene okvirno između 1940. i 1978. godine, jest smjelost u povezivanju naoko sasvim neprihvatljivih materijala i duhovitost u pronalaženju tema, oblika i primjena.

davor šuk

Iako bi svaki od autora i umjetnina zasluživala opis i prikaz, odabrani su prsten Karla Grossa iz kolekcije „Nakit za kino“(srebro, kokice), ogrlica –instalacija Davora Šuka „sin#kopa“ (mjed, korodirano željezo) i prsten Mislava Cice Viteza „Oblak“(srebro, foto film, ptičje pero,plastika,koralj).

Fotografi Karlo Gross, Paula Šuk, Ina Bulaja

olga-vujovic-200Piše: Olga Vujović
Povjesničarka umjetnosti i komparatistica književnosti

Facebook Like Button