“Radovi na papiru”

Izložba Vatroslava Kuliša u Cankarjevom domu pod nazivom Radovi na papiru, jedan je od novih segmenta slikarskog stvaralaštva.

Izložba Vatroslava Kuliša kojom se predstavlja u Cankarjevom domu pod nazivom Radovi na papiru, na određen način, otvaranje je jednog novog segmenta njegova slikarskog stvaralaštva.Razmjena izložbi najznačajnijih slovenskih i hrvatskih slikara, koje će se tijekom sljedećih godina predstavljati u ljubljanskom Cankarjevom domu odnosno u zagrebačkom Muzeju za umjetnost i obrt, zamišljena je na temelju međusobnog poznavanja i poštivanja sa željom da se ono još više produbi. Za početak zajedničkog ciklusa odabrani su Ivo Prančič i Vatroslav Kuliš, slikari koji su svojim radovima postali nezaobilazni činioci kako slovenske tako i hrvatske slikarske scene.

Slikarstvo Vatroslava Kuliša već se prilikom prvog susreta prepoznaje, nedvojbeno, suvremenim: ono je uronjeno u suvremenost i izniklo je iz sadašnjeg trenutka. U njemu se odražavaju sve dvojbe i nedoumice suvremene umjetnosti, a istodobno je čvrsto ukorijenjeno u tradiciju slikarstva dvadesetog stoljeća. Ovo dvojstvo stvara poticajnu energiju koja u Kuliševu slučaju rezultira snažnim slikarskim izrazom jasno definiranog identiteta. Kuliš nije ni danas, u doba velikog umjetničkog eksperimenta, umjetnik koji je svu svoju kreativnu energiju usmjerio ka istraživanju formalnih, tehničkih ili idejnih odnosno konceptualnih pretpostavki slikarstva, već ih prihvaća kao polazne datosti – temelje na kojima se ostvaruje njegova kreativnost, kao prostor istraživanja koji nije sam sebi svrhom, već je prirodni proces nastajanja slike.

Riječ je o ciklusu sinteznih radova koji integriraju njegovo umjetničko iskustvo proteklih godina i otvaraju nove prostore na kojima će se temeljiti njegovo slikarstvo ubuduće. Usudio bih se čak reći da je riječ o jednom od prijelomnih trenutaka u njegovu radu te da je stoga i značajnije što se premijera ovog ciklusa i autorovog stvaralačkog trenutka odigrava upravo u Ljubljani.

Miroslav Gašparović, ravnatelj
Muzej za umjetnost i obrt

18. 12. – 16. 2. 2013.
Cankarjev dom, Prešernova 10, Ljubljana