Pozivamo vas na “Čitanje NJE: Sigurna kuća”

Pozivamo Vas na izvedbu “Čitanje NJE: Sigurna kuća” 25. studenog 2021. u 17 sati u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu, u sklopu projekta 6 glumica traži autora, Kotar teatra, kojom ćemo obilježiti Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama.

“Čitanje NJE: Sigurna kuća” režirao je Dario Harjaček, a izvest će ga glumice Ivana Boban, Erna Rudnički, Lana Vatsel, Tana Mažuranić i glumac Domagoj Janković.

citanje-nje-1

“Sigurna kuća” kompilacija je kratkih drama “Ljubavne pjesme za dobre djevojčice” dramatičarke Rone Žulj, “Tri kuće Svjetlane P.” dramatičarke Beatrice Kurbel i “Ti si moja” studentice dramaturgije iz Bjelovara Ane Perković.

Ovo su prve namjenske drame kreirane unutar projekta 6 glumica traži autora, realizirane financijskom podrškom Socijalne zadruge “Pružimo ruke” i Erste banke u suradnji s Udrugom „Iris“ Bjelovar.

citanje-nje-5

U sklopu rada na dramama, autorice su razgovarale sa štićenicama Sigurne kuće za žene u Bjelovaru, a tekstovi su inspirirani njihovim istinitim pričama.

citanje-nje-2

Nakon izvedbenog programa “Čitanja NJE” slijedi predavanje “Zašto ne ode(š)?” Lorene Zec, mag.psych. i Bjelovarčanke Ive Čatipović, mag.iur. iz udruge SOS Rijeka – centra za nenasilje i ljudska prava, koje će nam približiti praktičnu problematiku borbe s nasiljem nad ženama iz svojeg dugogodišnjeg iskustva rada sa žrtvama.

Na ulazu u HNK Zagreb, bit će izložen nagrađivani rad “Sram te i stid bilo”, crveni tepih s ispisanim zlostavljačkim SMS porukama, umjetnice Nives Žarković. Potreba za stvaranjem ovog dojmljivog rada proizašla je iz intimnog iskustva umjetnice.

citanje-nje-3

Uključivanjem 6 glumica traži autora i ugošćavanjem „Čitanja NJE“, Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu pravi vrijedan iskorak u kreiranju strategije repertoarne politike u smislu stavljanja naglaska na žensko dramsko stvaralaštvo što je u skladu s europskom i svjetskom modernom praksom.

Kako je upravo vodeća hrvatska nacionalna kuća prva napravila konkretan iskorak prema ravnopravnoj zastupljenosti žena na svojoj sceni, nadamo se kako će se ovaj presedan utvrditi kao jedan od osnovnih kriterija koji će usmjeravati buduće repertoarne odluke svih hrvatskih kazališta i omogućiti utiliziranje punog kreativnog potencijala ženskih kulturnih djelatnica.

citanje-nje-4

Ulaz na program ’2u1′, čitanja i predavanja je slobodan, a na ulazu će biti potrebno predočiti Covid putovnice. Čitavo događanje bit će snimano, a snimka izvedbe naknadno će biti dostupna i na službenoj stranici projekta www.6glumicatraziautora.com .

Facebook Like Button