Javljanje Guy Gavriela Kaya

Jučer smo imali priliku u kultnoj knjižari Algoritam MK u Gajevoj ugostiti beskrajno simpatičnog Guya Gavriela Kaya. Kay je u četrdeset minutnom razgovoru podijelio s nama svoja promišljanja i autorska iskustva, proces pisanja i oblikovanja ideje te u čemu pronalazi inspiraciju.

Prisjetio se i posjeta Hrvatskoj 2006. godine kad mu je izašao uspješan serijal Fionavarska tapiserija. Putujući lijepom dalmatinskom obalom dobio je inspiraciju za najnoviji roman Children of Earth and Sky. Opisivao je jednu posebice zanimljivu vožnju tijekom koje je s Algoritmovim urednikom Nevenom Antičevićem pričao o hrvatskoj povijesti te zahvaljujući njemu saznao tko su povijesni Uskoci. Njihova priča ga se toliko dojmila da je odlučio o njima pisati te na taj način zauvijek ovjekovječiti dio hrvatske povijesti u svom romanu.

kay-2

Roman Ispod neba čak je jedanaesti po redu objavljen u nakladi Algoritma. U ovoj epskoj priči iz pera jednog od najutjecajnijih pisaca fantastike, dolaze do izražaja sve njegove kvalitete – široka paleta likova na platnu zbivanja koja određuju sudbine naroda, briljantna promišljena karakterizacija protagonista koja ih čini vjerodostojnim akterima pažljivo osmišljenog zapleta i uvijek – uz ushit bitaka i pritajene melankolije zbog sudbine koja se nemilice poigrava s junacima, usprkos svim njihovim naporima da je promijene.

Činjenica da se autor javio i odvojio vrijeme za razgovor s nama i sa svojim hrvatskim obožavateljima na dan izlaska najnovije knjige Children of Earth and Sky dokazuje koliko su mu hrvatski čitatelji dragi i koliko mu je posjet Hrvatskoj ostao u lijepom sjećanju. Pred kraj razgovora rekao je kako bi mu bilo iznimno drago ponovno se vratiti što se nadamo da uskoro i hoće.

Uz dopuštenje: Algoritam (sve fotografije)