Javorov sirup za zdravija jetra

Znanstvena otkrića o javoru.

Znanstvenici University of Tokyo došli su do zanimljivog otkrića. Dio ugljikohidrata su zamijenili čistim javorovim sirupom te su rezultati pokazali kako on djeluje na funkcije jetra, poboljšavajući ih. Članak će biti objavljen u časopisu Bioscience, Biotechnology, and Biochemistry u studenom 2011, a mnoga istraživanja provode se sve do danas.

Štetna stvari za jetru
Ljudi koji nemaju zdravstvenih problema ne pridaju važnost jetrima i njihovim funkcijama, no ona su odgovorna za brojne vitalne procese, poput skladištenja energije (u obliku glikogena), sinteze određenih aminokiselina, odstranjivanja toksičnih spojeva iz krvotoka i dr. Osim zlouporabe alkohola, na jetra štetno djeluju i nepravilna prehrana, stres, manjak tjelovježbe te zagađivači okoliša koji se ponašaju kao slobodni radikali.

„Ovo otkriće i njegovi preliminarni rezultati potvrđuju važnost pravilne prehrane u održavanju funkcija jetra. Davanje prednosti čistom javorovom sirupu pred drugim zaslađivačima, pokazao se kao odličan odabir, naime javorov je sirup bogat polifenolnim antioksidansima te vitaminima i mineralima,“ objašnjava hepatologinja Dr. Melissa Palmer.

Kako se provodilo istraživanje o javorovom sirupu
U ovom istraživanju, provedenom na miševima, korišten je kanadski čisti javorov sirup, a u kontrolnoj skupini sirup sličnog ugljikohidratnog sastava. Nakon 11 dana u skupini u kojoj je primijenjen javorov sirup nalazi su pokazali snižene razine jetrenih enzima AST, ALT i LDH u krvi, koji se koriste kao standardni biomarkeri za ispitivanje funkcija jetra. Prijašnja istraživanja su pokazala kako je javorov sirup bogat antioksidansima koji pomažu u regulaciji razine glukoze i inzulina, te tako može pomoći i regulaciji dijabetesa tipa 2.

Ovo istraživanje, koje dovodi u svezu javorov sirup i poboljšanje funkcija jetra, potvrđuje visoku prehrambenu vrijednost ove namirnice, te nam daje dodatni razlog za uživanje u javorovom sirupu.

Autor: Magistra nutricionizma Marina Jakšić

Facebook Like Button