Zanimljivosti o kruhu koje će vas iznenaditi

Da li znate koliko kupovni kruh sadrži soli?

„Kada bi svaka pekara prepolovila upotrebu soli, unos soli putem kruha pao bi na pola grama na dan što bi značilo 3000 smrti, uzrokovanih moždanim i srčanim udarom, manje svake godine.“ riječi su profesora Grahama MacGregora s Wolfson Institute of Preventive Medicine iz Londona.

Istraživanje provedeno u Velikoj Britaniji pokazalo je kako, na uzorku od 300, više od četvrtine kupljenog kruha u jednoj šniti sadrži soli koliko i vrećica čipsa.

Kruh na kušnji

Ispitane su mnoge vrstame kruha, obični bijeli kruh, ali i “zdravije” varijante poput raženog kruha. Svi su kupljeni u supermarketima s vlastitom pekarom, u velikim gradskim pekarama te u malim privatnim pekarama.

Kupujte kruh s deklaracijom

Otkrilo se kako pakirani kruh kupljen u supermarketu, koji mora imati deklaraciju, sadrži manje soli od svježeg kruha pečenog u istom supermarketu, kojemu deklaracija nije potrebna.

kruh

Kruh iz malih privatnih pekara sadrži najviše soli među ispitanima i također ne podlaže deklariranju. Također “zdraviji” odabir, primjerice raženog ili integralnog kruha, ne znači i manje soli, naime nije uočena bitnu razliku između razine soli u raženomili običnom bijelom kruhu.

Preporuka nutricionista je da količina soli na 100 grama kruha ne prelazi 1 gram

No uz to, udruge za zaštitu potrošača od pekara zahtijevaju deklaracije na kojima će jasno stajati koliko soli sadrži određeni kruha, odnosno da svaki komad kruha bude propisno deklariran.

Stručnjaci za prehranu objašnjavaju da ljudi nisu svjesni koliko soli sadrži kruh pošto on nije slanog okusa.
Ne očekujete da ćete jednom šnitom vašeg omiljenog kruha unijeti više soli nego vrećicom čipsa.
Nečuveno je što na svježem kruhu nema deklaracije.

Ipak istraživanje je zaključilo kako je u zadnjih 10 godina razina soli u kruhu snižena za 30%, što daje nade da će se željena količina, manje od 1 g soli na 100 g proizvoda, ipak s vremenom dostići.

U nas su također razine soli u kruhu iznad poželjnih, a često se čuje kako pojedini pekari, kako bi prekrili nedostatke kruha, pretjeruju sa solju.

Preporučuje se odabir kruha koji sadrži otprilike 0,4 g soli na 100 g proizvoda. Prilozi bi, uz taj kruh, trebali također sadržavati nisi udio soli, npr. piletina, tuna, mliječni namaz i salata, dok bi trebalo izbjegavati senf, slani maslac, kisele krastavce.
I sjetite se dok režete kruh, što je šnita deblja to sadrži više soli.

Autor: Magistra nutricionizma Marina Jakšić

Facebook Like Button