Otkrijte zašto je čokolada zdrava za srce i još nekoliko njenih tajni koje ćete zavoljeti

Čokolada godi, kako našem nepcu, tako i našem srcu, a otkrili smo kako i zašto :) .

Nekad je čokolada toliko vrijedila da je bila sredstvo plaćanja, a danas je toliko omiljena da čak ima i svoj međunarodni slavljenički dan, naime 13. rujna u cijelom se svijetu obilježava Dan čokolade.

No, da čokolada nije sam slastica koju voli pola svijeta već i vrlo korisna namirnica otkrili su stručnjaci i liječnici…
Prema podacima koje izdaje Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) do 2030. godine više od 23,6 milijuna ljudi širom svijeta umrijet će od bolesti srca.

Pravilna prehrana, tjelovježba, kontrola tjelesne težine i neke promjene u načinu života mogu pomoći u smanjenju te brojke, a li i čokolada u prevenciji zdravlja srca ima svoje mjesto.

Na kongresu European Society of Cardiology održanom u Parizu predstavljena je studija provedena na University of Cambridge prema kojoj konzumacijom čokolade smanjujemo rizik razvitka bolesti srca za jednu trećinu.

Učinak čokolade na kardiovaskularni sustav

Studija je zapravo pregled sedam istraživanja, u čijem je fokusu bio učinak čokolade na kardiovaskularni sustav, ukupno obuhvatila 114 009 ispitanika.

Usporedbe rezultata tih sedam istraživanja su pokazale da se konzumacijom čokolade smanjuje rizik razvitka bolesti srca te da ispitanici koji konzumiraju više čokolade imaju 37% manji rizik od srčanog udara i 29% manji rizik od moždanog udara od onih koji konzumiraju manje čokolade.

Istraživanja su obuhvaćala sve vrste čokolade (tamnu i mliječnu) i čokoladu u svim oblicima – u pločicama, kolačima, keksima i čokoladnim napitcima.

dan cokolade cokolada crna cokolada

Antioksidativna i protuupalna svojstva čokolade

Čokolada djeluje antioksidativno i protuupalno te zbog tih svojstva ima pozitivan učinak na ljudsko zdravlje koji uključuje i regulaciju inzulina i krvnog tlaka.

OVDJE upoznajte čokoladu na još nekoliko načina

Upoznajte najbolje vrste kakaa u čokoladi koje se savršeno slažu s vinom
Recepti od čokolade za kozmetičke tretmane kod kuće
Kraljevi kakaa koji nam draškaju nepca u čokoladama

No, čokolada koju danas nalazimo u prodaji kalorijski je bogata i treba biti pažljiv, naime 100 g čokolade sadrži oko 500 kcal, stoga pretjerivanje može dovesti do debljanja, a time i nastanka bolesti srca i dijabetesa tipa 2.

Prehrambena industrija ponukana ovim saznanjima na tržište je plasirala nove proizvode od čokolade, s nižim udjelom šećera i masti, jer su drugi sastojci čokolade visoko vrijedni za zdravlje pa tako možemo uživati u čokoladnim poslasticama s manje grižnje savjesti od debljanja :) .

OVDJE pronađite recept s čokoladom koji će vas oduševiti ako ne smijete i li ne želite višak kalorija i šećera u prehrani

Čokoladni tart od batata bez mrve šećera

Autor: Magistra nutricionizma Marina Jakšić

Facebook Like Button