Čokoladni tart od batata bez mrve šećera

Uživanje u desertu i slasticama može biti prava rapsodija užitaka pogotovo ako pripremamo zdravi tart od cjelovitih i nutritivno vrijednih namirnica koje će naš organizam obožavati, a nepca uživati.

Zdrave alternative bijelom šećeru najbolja su varijanta u pripremanju ukusnih delicija zato vam donosimo recept za ukusni tart od heljde, kokosa i badema s čokoladnom ganache kremom od batata i kakao maslaca prema receptu food blogerice Maje Brekalo.

Sastojci za recept:

Podloga:
1 šalica (170 g) sirove heljde
1/2 šalice (50 g) zobenih pahuljica
1/2 šalice (40 g) naribanog kokosa
1/2 šalice (35g) listića blanširanog badema
3 žlice (45 ml) javorovog sirupa
1/4 šalice (35 g) kakao maslaca (ili 2 žlice rastopljenog kakao maslaca i 2 žlice rastopljenog kokosovog ulja)
prstohvat soli
1/2 žličice praha bourbon vanilije

Ganache

2 šalice batata narezanog na kockice i skuhanog na pari /300 g
1 šalica (240 ml) bademovog ili zobenog napitka
1/4 šalice kakao maslaca (35 g), izmjeri pa rastopi
1/2 šalice (120 ml) javorovog sirupa
1 žlica (10 g) šećera kokosovog cvijeta
prstohvat soli
2 žličice (10 ml) soka od limuna
1/2 šalice (50 g) nezaslađenog kakaa u prahu
2 žlice namaza od badema ili od indijskih oraščića

Priprema čokoladnog tarta od batata bez mrve šećera

Prvo kreni s pripremom tart podloge. Na pari rastopi kakao maslac, a u sjeckalicu stavi heljdu, kokos i zobene pahuljice. Kratko blendaj dok se dijelom usitne. Dodaj badem, sol, vaniliju i nastavi blendati. Kad je sve dobro usitnjeno, dodaj sirup, rastopljeni kakao maslac i kratko blendaj dok dobiješ mrvičastu vlažnu smjesu.

Obloži kalup za kruh veličine 13 x 26 cm masnim papirom, tako da s dvije strane papir viri izvan kalupa kako bi se tart lakše izvadio kad bude gotov. Ako koristiš silikonski kalup, ne trebaš papir. Smjesu prebaci u kalup i oblikuj “školjku” tarta s rubovima visine 4-5 cm. Stavi u pećnicu i peci 15-18 minuta na 175 stupnjeva s ventilator opcijom.

Podlogu peci dok dobije zlatnu boju i bogat miris. Izvadi iz pećnice i pusti da se dobro ohladi dok pripremiš ganache. Batat kuhaj na pari otprilike 15 minuta, a kakao maslac rastopi. Stavi u blender sve sastojke osim bademovog namaza i blendaj dok dobiješ glatku kremu. Dodaj i namaz pa nastavi blendati. Izlij ganache u ohlađenu podlogu tarta i stavi u hladnjak barem 2 sata prije konzumacije.

Dobar tek!

OVDJE donosimo još tri sjajna recepta za ukusnu tart poslasticu

Obožavani Tart od sira
Frangipane tart sa svježim smokvama
My Way osvježavajući tart od limuna

Uz dopuštenje: Green and more – Bio&Bio
Fotografija tart: Maja Brekalo

Facebook Like Button