Zdrave alternative bijelom šećeru

Vrijeme je da bijeli šećer zamijenite prirodnim i zdravim opcijama.

Iako su ljudi u prošlosti želju za slatkim nadomještali prirodnim izvorima šećera, poput voća ili meda, već neko vrijeme sastojak mnogih jela i napitaka najčešće je bijeli šećer kojeg prosječan čovjek unosi u svoj organizam u velikim dnevnim količinama.

Bijeli šećer kao kemijska supstanca, osim što nema nikakvih nutritivnih vrijednosti, u velikim količinama može biti štetan po čovjekovo zdravlje. Primjerice, može utjecati na pojavu bolesti koje karakteriziraju moderan način života, poput pretilosti, dijabetesa, srčanih oboljenja, povišenog kolesterola i slično.

Iako se bijeli šećer proizvodi iz šećerne trske ili šećerne repe, u samom procesu proizvodnje gubi svoje zdrave elemente kao što su vitamini i minerali. Važno je napomenuti kako bijeli šećer može izazvati ovisnost te utjecati na lošije raspoloženje.

Posegnite za zdravijim alternativama

Negativan utjecaj na zdravlje i stvaranje ovisnosti, samo su neki od razloga zašto biste bijeli šećer trebali zamijeniti zdravijim alternativama. Posegnite za prirodnim zaslađivačima kao što su sirup od agave, ječmeni slad, rižin slad i šećer kokosovog cvijeta.

sirup od agave

Široka primjena prirodnih i zdravih zaslađivača

Bez obzira na njihovo organsko podrijetlo, ovi zaslađivači mogu se koristiti u raznim napitcima, kao i u pripremi jela. Tako je šećer kokosovog cvijeta vjerodostojna zamjena bijelom šećeru. Dobiva se kristalizacijom soka iz pupoljaka kokosa te je karakteristične tamne boje.

Zbog bogate arome koja podsjeća na okus karamele, posebno će se uklopiti u kolače s čokoladom i začinima. Kao zaslađivač za kavu i razne druge napitke možete koristiti sirup od agave.

Organski sirup od agave izuzetno je sladak, a tekstura mu je glatka i kompaktna poput meda. Dobro podnosi visoke temperature pa je, osim kao zaslađivač, odličan i za pripremu kolača, džemova i pekmeza. Još jedna odlična zamjena za bijeli šećer i umjetna sladila je ječmeni slad koji sadrži prirodno prisutne šećere.

OVDJE saznajte koliko je zaista agava prirodni saveznik vašeg zdravlja

Ječmeni slad karakterizira tamna boja i gustoća, a uživat ćete u njegovu bogatstvu okusa i mirisa. Ovaj slad izvrstan je za pripremu pita, kolača i pudinga. Zdravi zaslađivač može se dobiti čak iz riže, i to iz zrna smeđe riže.

Rižin slad je gust zaslađivač zlatne boje, a njegov blagi okus također podsjeća na karamelu. Osim toga, lako je probavljiv i odličan je za pripremu svih vrsta kolača, krema i pudinga te za zaslađivanje kašica za bebe. Lako se miješa s ostalim sastojcima i ne mijenja boju ni teksturu.

Kao i za sve ostalo što konzumirate, isto pravilo vrijedi i za bijeli šećer – umjerene količine neće imati štetne trajne posljedice po vaš organizam. Međutim, dugoročno konzumiranje i preveliki dnevni unos itekako mogu negativno utjecati na zdravlje.

OVDJE pogledajte nekoliko zanimljivih i ukusnih recepata za slastice koji ne sadrže šećer

Ovaj kolač s borovnicama dolazi nam bez brašna i šećera
Kolač bez brašna i šećera: Almond Cheese Cake

Osvijestite se kroz koju sve hranu ili napitke unosite bijeli šećer i u kojim količinama te pokušajte isti zamijeniti jednom od navedenih zdravih alternativa koje možete pronaći u svim bolje opremljenim supermarketima i trgovinama zdrave hrane.

Uz dopuštenje: Enigma studio (sve fotografije)
Tekst: Ekozona

Facebook Like Button