Prirodni napitci i sokovi ili voće – što je bolje izabrati objašnjava nutricionist

Smoothie ili cijeđeni sok? Ma što god izabrali, na odličnom ste putu da obranite organizam pojačanim imunitetom od raznoraznih bolesti i alergija.
Posebno ako živite brzim ritmom koji dodatno slabi naš organizam ili jednostavno ne volite jesti voće i povrće u značajnijim količinama.

Poznati nutricionist Nenad Bratković otkriva vam zašto su prirodni sokovi toliko dobri i kako ih što češće možete koristiti u svakodnevnom životu.

Prirodni sokovi vam štede energiju

Tajna sokova jest u tome što organizmu osiguravaju puno više hranjivih tvari odnosno nutrijenata nego je to slučaj s unosom voća i povrća u krutom obliku.

Osim toga, sok se u tijelu apsorbira u roku od 15 minuta, dok se kruta hrana probavlja satima i troši tjelesnu energiju. Upravo se zato kod teških bolesti preporučuje konzumacija sokova jer se štedi energija potrebna za iscjeljenje.

Sokovi i napitci za bolji rad mozga i hidratizacija tijela

Prirodni šećer iz voća daje nam energiju koja je bitna za rad moždanih stanica, mišića i svih naših organa. Također, vitamini C, B, K i karoten su idealni za jačanje imuniteta. Naposljetku, sokovi iz voća i povrća se lako apsorbiraju u našem tijelu te hidratiziraju naše tijelo.

recepti za energetski napitak sok smoothie imunitet

Vlakna za zdravlje i mršavljenje

Vlakna su neprobavljivi dijelovi biljne hrane koji sadrže dvije glavne komponente – topivu i netopivu. Obje vrste pomažu zdravlju našeg organizma, pa čak i prilikom reguliranja tjelesne težine.

Topiva vlakna se u crijevima fermentiraju u plinove i kao produkti nastaju spojevi koji mogu djelovati kao prebiotici, dok netopiva vlakna pomažu da imate redovitu stolicu i mogu prevenirati probavne bolesti poput divertikuloze (divertikuloza je bolest koja nastaje kada se na stjenkama debelog crijeva stvore malene hernije ili kile (divertikuli)).

Naposljetku, ove su činjenice i više nego dovoljan razlog zašto Svjetska zdravstvena organizacija savjetuje da dnevno unesemo 25 do 30 grama vlakana u naš organizam.

smoothie recepti za energetski napitak

Sami pripremite zdrave sokove i napitke

Donosimo vam nekoliko recepta koje možete uvrstiti u svoju svakodnevnu prehranu:

Idealan niskokalorični sok za savršenu probavu

Sok vitaminska bomba: limunada s bosiljkom i mentom zaslađena medom
Najmoćniji sok za podizanje našeg imuniteta

Uz sokove birajte i smoothie

Pogledajte par recepata za izvrsne smoothie koji donose energiju i jačaju imunitet:
Smoothie Zelena zvijer za sve kojima treba energije
Zeleni smoothie s koprivom prava je riznica zdravlja
Smoothie od đumbira, meda i banane za savršeno zdravlje

recept za smoothie zdravi sok energetski napitak

Kako odbrati najbolji sokovnik ili blender

Postoje dvije vrste sokovnika koji vam u tome mogu pomoći.

Ako ste u dinamičnom ritmu, a ipak se želite zdravije hraniti, za vas su centrifugalni sokovnici.
Ovi su sokovnici iznimno brzi i snažni te mogu iscijediti velike količine soka u jednome potezu. Odlični su za tvrđe voće ili korijenje iz kojih dobivate bistar i osvježavajući sok čija je količina dovoljna za cijelu obitelj.
Ako vam se sviđa ovaj opis, za vas je idealan kuhinjski pratitelj upravo ovakav sokovnik.

Postoje i izvrsni sokovnici s hladnom prešom.
Metoda sporog prešanja soka održava sve hranjive nutrijente i maksimalno iskorištava sok iz pulpe.
Ovakav je sokovnik idealan ako, uz standardno voće i povrće, želite iskoristiti i lisnato zeleno povrće čiji će najbolji sastojci završiti u vašoj čaši.

U ovaj sokovnik možete ubaciti i određene vrste orašastih plodova, poput badema za pripremu bademovog mlijeka. Uz ovakav sokovnik dobivate gusti sok fine teksture koji se ne raslojava i ne oksidira tako brzo.

Ako, pak, volite gušće varijante, poput smoothieja ili hladnih juha, blender je tada najbolja opcija. Pri izboru se raspitajte da li dolazi uz inovativnu tehonologiju za miksanje voća, rezanje povrća i drobljenje leda na najefikasniji način.

Kako dobiti najviše nutritivnih sastojaka?

Količina vitamina u soku je ista i uz centrifugalni i uz sokovnik s hladnom prešom, samo što sokovnici s hladnom prešom osiguravaju više dijetalnih vlakana od centrifugalnih. Najveća je razlika u tome što sokovnici s hladnom prešom osiguravaju najveću raznolikost namirnica koje upotrebljavate za sok – od lisnatog povrća do orašastih plodova.

Facebook Like Button