Fit i zdravi uz grejp

Ne volite kiselo voće? Uz grejp ćete zasigurno napraviti iznimku! Grejp je nastao davnih dana slučajnim križanjem naranče i limunike i od tada je jedno od najomiljenijih voćnih okusa, ali i jedno od najzdravijih vrsta južnog voća.

Grejp jača imunitet

Imunološki sustav također ima mnoge dobrobiti kad pojedete sveži grejp. Bioflavonoidi koji se nalaze u grejpu povećavaju djelotvornost vitamina C. No, kad se ovo gorkasto voće ugrije, gubi gotovo 90 posto svojih vrijednih tvari kojima obiluje. Znači, zapamtite, grejp uvijek treba jesti svjež!

Grejp umiruje želudac

Ako često imate problema sa želuce prema novijim istraživanjima grejp djeluje smirujuće na taj organ našeg tijela. U soku i sjemenkama, ovog niskokaloričnog južnog voća, nalaze se antibakterijske tvari i antioksidansi koji štite stijenku želuca.

Tim stručnjaka užurbano radi i na tome da jednog dana sjemenke grejpa u budućnosti doprinesu liječenja čira na želucu.

fit i zdravi uz grejp

Grejp aktivira izmjenu tvari

Nikako ne smijete izbjegavati kožicu koja se nalazi uz koru grejpa i koja obavija meso ovog ploda. Naime, u kožici grejpa nalaze se mnoge balastne tvari koje potiču rad probavnog sustava, snižavaju razinu kolesterola i čak štite od karcinoma.

Redovitim uzimanjem grejpa u prehrani smanjuje se rizik i od šećerne bolesti. Ugljikohidrati se optimalno prerađuju tako da ih organizam ne pohranjuje u nepoželjnom obliku masnoća. A to nam je izuzetno važno za vitku figuru.

Dobro je znati o grejpu

Ovo zdravo voće ipak ima jedan mali nedostatak. Grejp naime utječe na djelovanje lijekova koje nažalost morate uzimati jer vam ih je liječnik prepisao kao terapiju. Ako pijete lijekove protiv glavobolje, alergije, previsokog krvnog tlaka, smanjivanja količine masnoća u krvi, svakako se trebate posavjetovati s liječnikom.

Facebook Like Button