Nezaobilazni saveznici zdravog imuniteta u doba alergija

Svi volimo da topli i sunčani dani što duže potraju te da možemo otići u prirodu kako bismo bili u pokretu te uživali u svježem zraku.
No, umjesto vedrine i poleta, neke osobe mogu osjećati umor ili čak bezvoljnost, a tu je i sezona alergija.

Alergije povezujemo sa simptomima poput začepljenog nosa, osjećaja pritiska u prsima, svrbeži i iritacije kože te suzenja očiju. Bez obzira na probleme koje donosi određeno godišnje doba, u nastavku vam donosimo nekoliko savjeta kako ublažiti simptome alergije i te održati svoj dom čišćim, sigurnijim i zdravijim.

kako-odrzati-dom-cišscm

Što dalje od alergena

Budući da koncentracija peludnih alergena u zraku ovisi o razvoju vremena, potrebno je redovito pratiti situaciju i vanjske aktivnosti planirati prema vremenu. Količina peludi značajno se povećava pri zatopljenju, a smanjuje u kišnim danima pa je za odlazak u prirodu najbolje izabrati dan nakon kiše, kada su koncentracije peludi u zraku najniže.

No, volite li češće biti u pokretu, u šetnju je nabolje otići rano ujutro ili kasno navečer, kada je količina peludi u zraku najniža. Također, pri povratku kući nakon boravka na otvorenom prostoru, stručnjaci savjetuju tuširanje, pranje kose i promjenu odjeće, koju u vrijeme visokih koncentracija peludi ne bi trebalo sušiti na zraku.

kako-odrzati-dom-cišscm-2

Uvijek spremni i opskrbljeni

Za prevenciju pojave simptoma potrebno je uzimati redovito terapiju propisanu od strane liječnika. Imate li tek lakši oblik alergije, lijekovi vam vjerojatno ne trebaju dugoročno. Ipak, korisno je imati opremu koja pomaže u slučaju iznenadne alergijske reakcije, osobito za vrijeme peludne sezone.

Primjerice, pelud u zraku uzrokuje neugodne simptome kao što su svrbež, crvenilo, natečenost te suzenje očiju pa korištenje kapi za oči prije izlaska iz kuće i susreta s alergenima može biti više nego korisno.

Ljekarne danas nude razne preparate koji sadrže morsku vodu te blagotvorno djeluju na sluznicu nosa i olakšavaju disanje, a tu su i prehrambeni dodaci niske kalorijske vrijednosti za olakšanje drugih tegoba uzrokovanih alergijom.

Lako do čistoće

Često čujemo kako je čistoća pola zdravlja, a uvjereni smo da mnogima uvelike utječe i na raspoloženje. Ljepše je uživati u udobnosti vlastitog doma kada znamo da je čist, uredan i siguran za nas i naše najmilije.

Dolazak toplijih dana motivira nas na pozitivne promjene poput temeljitog čišćenja životnog prostora, organizacije ormara, no ne smijemo zaboraviti i na redovito četkanje i pranje kućnih ljubimaca jer oni također skupljaju pelud i utječu na sveukupan dojam prostora.

kako-odrzati-dom-cišscm-3

Borba za ljepotu i sigurnost doma

Za prevenciju pojave simptoma preporuča se boravak u zatvorenim i klimatiziranim prostorima, prekrivanje kreveta te izbjegavanje provjetravanja prostorija u vrijeme najveće koncentracije peludi.

Otežavajući čimbenik sezonske alergije može biti i grinje, koje se najčešće skupljaju u madracima ili posteljini.

kako-odrzati-dom-cišscm-1

Nezaobilazni saveznici zdravog imuniteta

Iako dovoljan unos vode često zapostavljamo, ona igra vrlo važnu ulogu vezanu uz osjećaj umora te opće stanje organizma. Zato je dobro piti dovoljno vode te u dnevnu rutinu uvrstiti prirodne sokove, biljne čajeve i juhe.

Također, kalcij dokazano pomaže u smanjenju alergijskih reakcija zbog svojeg djelovanja na kapilare, a preporučljivo ga je nadopuniti i C vitaminom.

Osim što jača imunitet, vitamin C je kao prirodni antihistaminik nezaobilaznim saveznik zdravog imuniteta tijekom sezone alergija. Dan, primjerice, možete započeti zdravim doručkom u koji ćete uključiti svježe voće ili cijeđeni sok bogat vitaminom C. Tako ćete ojačati imunološki sustav i znatno mu olakšati borbu s alergijom.

sokovi napitci sok napitak

Imajući u vidu sve navedeno, vidimo da značajne promjene u kvaliteti života, unapređenju i očuvanju zdravlja možemo osjetiti i uz manje uložene napore. Stoga, ukoliko još niste započeli, odredite dan koji ćete posvetiti upravo pozitivnim odlukama. Budite sigurni, budite zdravi i prije svega, budite odgovorni.

Uz dopuštenje: tvrtka Samsung – Millenium promocija sve fotografije

Facebook Like Button