Agava – prirodni saveznik vašeg zdravlja

Agava – prirodni saveznik vašeg zdravlja.

Jedna od zanimljivijih biljaka svijeta nosi naziv agava. Agava (lat. Agave) pripada velikom rodu Agave koji u botaničkom pogledu spada u porodicu Agavaceae. Ova egzotična ljepotica raste na području Sjedinjenih Američkih Država (zapadnim i južnim dijelovima) te u tropsko središnjim dijelovima Južne Amerike. Mogli bih reći da je Meksiko država agava, odnosno najveći postotak raste na teritoriju Meksika upravo zbog pogodne klime. Ova autohtona biljka Meksika i Latinske Amerike 1561. godine preko Španjolske dolazi u Italiju i tako se širi na povoljnim područjima Europe. U Hrvatskoj možemo pronaći vrstu pod nazivom Agava americana.

KAKO IZGLEDA AGAVA?

Ovu tropsku biljku karakteriziraju velike rozete mesnatih listova s oštrim vrhom i bodljikavim rubom po čemu je ova biljka prepoznatljiva. Zanimljivo je spomenuti da ova biljka ima izraženu kratku stabljiku koja je uglavnom debela, pa ljudi na samo pogled u biljku imaju vizualni dojam da ova biljka uopće nema stabljiku već da raste direktno iz korijena. Vrlo često ljudi zamjenjuju agavu s kaktusom. Zašto? Iako pripada sasvim drugačijoj porodici karakteristika zbog koje se miješalo agavu s kaktusima je činjenica da kada ova biljka procvjeta, njezin cvat može čekati i do nekoliko desetljeća kao i kod kaktusa.

Karakteriziraju je velika otpornost na temperaturne razlike i iznimno visoke vrućine.

ZDRAVSTVENI BENEFITI AGAVE

Agava je već dugi niz godina prepoznata u narodnoj medicini, a suvremena farmaceutska industrija prepoznala je važnosti i karakteristike ove biljke tek unazad nekoliko desetljeća. Najviše od svega poznat je svježi sok agave i prašak koji se koriste kod liječenja raznih bolesti te jačanje imuniteta. Treba napomenuti da je korištenje agave ipak proširenije u područjima gdje ona obitava, a na našim područjima ljudi tek počinju upoznavati blagodati ove čudesne biljke. Prema narodnoj medicini sok načinjen od agave pomiješan s medom od kadulje liječi kašalj, dok se prašak načinjen od agave koristi za opekline i rane različitih stupnjeva. Koristi se i kod: raznih infekcija kože, pomaže našem probavnom sustavu i potiče našu probavu, osnažuje imunitet, štiti od raznih bakterija, smanjuje razinu kolesterola, pomaže kod mršavljenja, a postoje i dokazi za ima veliki značaj kod osteoporoze.

agava_biljka
 

POMOĆ PRI MRŠAVLJENJU

Postoje znanstvena istraživanja koja dokazuju da agava može pomoći kod osoba koje imaju problema s povišenom tjelesnom masom. Razlog zbog koje je nutricionisti vole koristiti kod skidanja kilograma je upravo njezin nizak glikemijski indeks. Također, bitno je napomenuti da ova biljka povećava osjećaj sitosti, a sam inulin kao sastavni dio u agavi pomaže kod smanjenja kolesterola.

ODLIČNA ZA DIJABETIČARE I LJUDE NA BEZGLUTENSKOJ PREHRANI

Agava se vrlo često koristi u obliku kao prirodno sladilo, a u takvom obliku naziva se još i medena vodica iz razloga jer je rjeđa od meda, a opet s druge strane slađa od meda. Bitno je napomenuti da je ova vrsta sladila povoljna i za osobe koje su na bezglutenskoj prehrani budući da ne sadrži škrob, a preporučuje se i za dijabetičare.

PRIMJENA PROIZVODA OD AGAVE PRI KUHANJU

Vrlo jednostavno korištenje agavinog sirupa omogućava vam njegovu svakodnevnu upotrebu. Jednostavno i lako se otapa u raznim tekućinama, a vi u svoje tijelo unosite organski proizvod. Osim za liječenje raznih bolesti agavini produkti koriste se u kulinarskim zanatima pri pripremi raznovrsnih slastica poput kolača i torti. Sve veći broj industrija koristi prirodno sladilo agave u mliječnim napitcima, pekmezima, marmeladama, raznim kompotima i sl. Zbog svog većeg stupnja slatkoće potrošit ćete i manje materijala, budući da je 1.5 slađi od običnog konzumnog šećera.

ZANIMLJIVOSTI O AGAVI

Iz pojedinih vrsta agavi poput plave agave Agave tequilana može se dobiti posebna vrsta iznimno slatkog soka. Nacionalno piće Meksika pod nazivom „polgue“ dobiva se alkoholnim vrenjem ovog slatkog soka dok se daljnjim postupcima poput destilacije dobiva svjetsko poznato piće tequila.

Autor: Magistra nutricionizma Marina Jakšić