Himalajska sol savršena saveznica ljepote i zdravlja

Vrlo poznata sol koja se koristi u raznovrsnim oblicima nosi naziv himalajska sol. Osim što se vrlo često spominje po medijima, upravo je jedna od najčišćih i najkorisnijih soli za naš organizam.

Njezino korištenje ima veliki značaj, a do sada smo je primjenjivali kao dodatak prehrani, u kulinarstvu, u službi ljepote i kao saveznicu našeg zdravlja.

VAŽNOST SOLI ZA LJUDSKI ORGANIZAM

Općenito je poznato da je život nastao u slanoj vodi, pa time možemo zaključiti da osim vode koja čini značajan postotak našeg organizma, veliku važnost za ljudski organizam ima upravo sol.

Koliko je važnost soli velika govori činjenica da od 92 elementa koja postoje u periodnom sustavu, 84 elementa čine upravo soli. Osim što soli sačinjavaju naš organizam važne su za održavanje funkcija u organizmu poput metabolizma u stanicama, energetskog deficita i osmoze bez kojih naše tijelo ne bi normalno funkcioniralo.

himalajska sol

HIMALAJSKA SOL- „Prirodna i ručno vađena sol“

Himalajska sol ili kako ju kemičari vole zvati, poznata je i pod nazivom „bijelo zlato današnjice“.
Zašto?
Upravo zato što se himalajska sol smatra jednom od najčišćih, najvrednijih i najkorisnijih čistih soli za ljudski organizam. Način i povijest njezinog nastanka također su bitni, što pridonosi važnosti i vrijednosti ovog bijelog zlata.

Nastala je prije 250 milijuna godina kada se izdignula Himalaja na teritoriju nekadašnjeg prvotnog mora, a danas se poznata himalajska sol sačuvala samo na određenim i teško dostupnim predjelima Himalaje gdje se još uvijek vadi ručno.

Drugi naziv koji se koristi za Himalajsku sol je „Hunza sol“ čiji naziv potječe od naroda s područja Himalaja koji se smatra najzdravijim upravo zbog korištenja himalajske soli. Sadrži sve elemente koji se nalaze u našem tijelu, pa je i iskoristivost za ljudski organizam velika. Osim velike iskoristivosti bitno je naglasiti da je himalajska sol potpuno prirodna.

sol
 

HIMALAJSKA SOL OD VELIKE JE VAŽNOSTI ZA NAŠE ZDRAVLJE

Sama činjenica da je ova vrsta soli priroda te da se ne koriste kemijski postupci za njezino vađenje od velike je važnost za naše tijelo. Kada je neka tvar prirodnija ljudskom organizmu, to je više djelotvornija za nas same.

Ovisno o iskupu može biti od bijele pa do crvene boje, a specifično je da se melje ručno. Ljubitelji alternative medicine prepoznali su pozitivne karakteristike ove prastare soli koristeći ju u kombinaciji s izvorskom vodom kao vrstu „lijeka“ protiv glavobolja, alergija, ispiranje sinusa, nesanica, depresije, astme i dr.

SAZNAJTE JOŠ:
5 načina kako smanjiti unos bijele soli u organizam
10 koraka za manje soli u tanjuru

Neke od pozitivnih karakteristika himalajske soli su poboljšanje našeg psihofizičkog zdravlja, njezino korištenje utječe pozitivno na ljude, povećava našu energiju, koncentraciju i budnost, ojačava naše pamćenje, poboljšava rad metabolizma, povećava naš imunitet, a samim time povećava otpornost prema raznim bolestima.

Budući da su ioni soli negativni ioni, oni imaju mogućnost uklanjanja bakterija i povećanje kapaciteta kisika u krvi.

HIMALAJSKA SOL KAO SAVEZNIK LJEPOTE

Prema povijesnim legendama i velike vladarice prepoznale su važnost korištenja himalajske soli.
U prošlosti su je nazivali kraljevskom soli upravo zato što su je mogle priuštiti samo članovi kraljevske obitelji, dok je za obične ljudi bila rezervirana kamena sol.

U današnjem, modernom svijetu istu stvar napravili su stručnjaci ljepote koji upotrebljavaju himalajsku sol kao saveznika ljepote prilikom uljepšavanja te razne terapeutske svrhe.
Osim klasičnih rituala ljepota tu su i svima poznate „slane sobe“ koje služe za opuštanje, odmor i relaksaciju, a upravo himalajska sol pridonosi pozitivnim vibracijama.

Sve veći gurmani koriste ovu sol u svojim kuhinjama prilikom priprema raznih vrsta jela, kako za osobnu tako i za profesionalnu upotrebu. Koristi se u ranim oblicima poput kupki gdje ima funkcija peelinga, ljekovitosti i zaštite kože.

IZDVOJENO:
Ljudi oboljeli od psorijaze pomoću himalajske soli ublažavaju svoje probleme, a poznato je da se upotrebljava i za ublažavanje predmenstrualnih simptoma.

Autor: Magistra nutricionizma Marina Jakšić

Facebook Like Button