Je li je mačka pravi kućni ljubimac za vas?

Je li je mačka idealan izbor za vaš dom i koju biste mačku trebali odabrati? Prije nego odlučite uzeti mačku za kućnog ljubimca saznajte neke važne stvari o njima…

Dok mačke predstavljaju idealne kućne ljubimce za neke ljude, za druge baš i ne.
Mačke su ovisne o svojim vlasnicima za sve njihove potrebe – hranu, vodu, liječničku pomoć, vježbe, krov nad glavom i najvažnije, druženje.

Za mnoge ljude, godina bezuvjetne ljubavi i odanosti koje su primili od svoje dlakave “djece” daleko nadmašuju dnevne obveze. Ali za druge, njihov način života je jednostavno nemoguć.

Ako ste odlučili da se mačka savršeno uklapala u vašu obitelj, morate znati da još uvijek postoje mnogobrojne stvari koje treba uzeti u obzir…

macke i pasmine macaka

Želite li domaću, rasnu ili običnu mačku?

Većina ljudi nije ni svjesna da postoji različiti broj vrsta mačaka, čija brojka prelazi i više od 100 priznatih vrsta i boja mačke. Odabir prave mačke ovisi o Vašem i mačjem karakteru. Ako se preklopite sa sličnim karakterima, vaš će zajednički život biti jednostavniji i ispunjen na mnogobrojne načine.

macka maca kucni ljubimac

Među najpoznatijim pasminama mačka možete pronaći

Abesinska mačka
Britanska kratkodlaka mačka
Chausie
Europska kratkodlaka mačka
Himalajska mačka
Maine coon
Norveška šumska mačka
Orijentalna mačka
Perzijska mačka
Pixie-bob
Ragdoll mačka
Ruska plava mačka
Sibirska mačka
Sijamska mačka
Sveta Birmanska mačka

maca1

Želite započeti zajednički život s mačićem ili odraslom mačkom?

To je osobito važna odluka prije nego što kupite mačku ili je preuzmete iz skloništa. Privlačnost sitnih, preslatkih malih mačića je teško odoljeti, ali mačići trebaju puno pažnje i njih će se trebati trenirati kako se ponašati unutar kuće. S pozitivne strane, mačići se brzo prilagođavaju svojoj okolini.

Dok s druge strane, za mnoge ljude, odrasla i starija mačka je mudar izbor, pogotovo ako su na poslu cijeli dan ili ne vole slušati bučne šašave male mačiće. Iako morate paziti na njihov karakter, dobro se informirajte o njihovim navikama i izgrađenoj ličnosti.

sijamska macka kucni ljubimac

Želite li mačku s dugom, srednjom ili kratkom dlakom?

Mačke s dugom-srednjom dlakom zahtijevaju gotovo svakodnevno četkanje, kako bi zadržali svoj sjaj, tako da morate biti spremni odvojiti svaki dan minimalno 10 minuta na četkanje.

macka macke kucni ljubimci

Želite li mušku ili žensku mačku?

I muške i ženske mačke mogu biti jednako razigrane i nježne! Spol koji ćete izabrati se temelji isključivo na osobnom odabiru!

Mačka je pravi kućni ljubimac za Vas ako…..

Uživate u bezuvjetnoj ljubavi i stalnom društvu.
Želite voditi brigu o nekome svaki dan.
Veselite se dlakavoj životinji.
Svoj dodatni novac ćete odvajati za mačje igračke, hranu, veterinarsku skrb.

Autorica: Azra Terzić
Fotografije: Shutterstock

Facebook Like Button