Južna Koreja zemlja brojnih znamenitosti i drevnih hramova

Ukoliko ste željni uzbudljivih istraživačkih avantura, onda je Južna Koreja savršen izbor za vas.

Država prepuna suprotnosti, od bogate kulture i drevnih hramova pa sve do super modernih gradova poput Seoula, u kojem su 1988. održane Ljetne Olimpijske igre, predstavlja pravi izazov za svakog turista.

koreja seoul

Južna Koreja smještena je na južnom dijelu Korejskog poluotoka u sjeveroistočnoj Aziji

Zauzima površinu od 99.617 četvornih kilometara, a 238 kilometara kopnene granice dijeli je od Sjeverne Koreje s kojom niti nakon rata okončanog 1953. godine nije uspostavila dobrosusjedske odnose. Okružena je Žutim morem, Japanskim morem, Istočnim kineskim morem i Korejskim prolazom.

južna koreja priroda

Najduža je rijeka Han (470 km), a najviši planinski vrh je neaktivni vulkan Halla-san (1.950 m), koji se nalazi na najvećem otoku Jeju. Oko tri tisuće ostalih otoka mali su i nenaseljeni. Nakon SAD-a, Južna Koreja je druga najveća misionarska zemlja na svijetu.
Najveća katolička crkva u zemlji je Crkva cjelovitog evanđelja, a nalazi se u Yoidu koji je dio Seula.

južna koreja 5

U Južnoj Koreji živi oko 50 milijuna stanovnika, a u glavnom gradu Seoulu ih je više od 11 milijuna. Po etničkom sastavu gotovo stopostotno su Koreanci, uz nešto Japanaca, ali u zemlji živi i priličan broj useljenika, ekonomoskih emigranata, od Angloamerikanaca do Filipinaca.

selo južna koreja

Uređena je kao višestranačka republika s jednim zakonodavnim domom, a u ranijoj povijesti imala je iskustvo vojnih diktatura koje su se, pak, povoljno odrazile na rast gospodarstva.

Južna Koreja jedna je od najrazvijenijih svjetskih zemalja i svrstavaju je u tzv. Azijske tigrove jer ima snažnu izvozno orijentiranu industriju kao što je elektronička i automobilska te kvalificiranu, discipliniranu i jeftinu radnu snagu.

Poljoprivreda je, pak, izgubila na značaju i nedosstaje joj radne snage, a ribarstvo im služi uglavnom za domaće potrebe.

znamenitosti južna koreja

Znamenitosti i turističke atrakcije u Južnoj Koreji:

Najpoznatiji južnokorejski nacionalni park je  Seoraksan koji se proteže preko planinskog lanca i obuhvaća četiri oblasti.

U gradu Andong možete se uvjeriti u bogatu povijesnu tradiciju konfucijanizma, a u najbližoj okolici upoznati se sa starinskim načinom života na selu.

Hram Guinsa sjedište je neobične budističke sekte Cheondae.

Panmunjom na granici sa Sjevernom Korejom, vjerojatno je jedino turističko mjesto u kojem je hladni rat još uvijek stvarnost.

Brežuljci Boseong  prekriveni su plantažama zelenog čaja. Možete se šetati po njima šumskim putevima, usput popiti čaj ili se osvježiti opuštajućim spa kupkama u morskoj vodi.

Yeosu  je slikovit lučki grad, poznat i po plažama te izvrsnim morskim specijalitetima. Posebno je lijep pogled na zalazak sunca s mosta Dolsan ili iz romantičnih kafića u blizini marine.

KORISNE INFORMACIJE:

Službeni jezik: korejski

Religija: kršćani su zastupljeni s 48,6  posto (protestanti i katolici), budisti (47,7 posto), konfucijanci 3 posto i ostali 1,1 posto

Valuta: 1 won = 100 chona

Klima: umjerena, s više padalina ljeti i hladnim zimama.

Vremenska razlika: + 9 sati u odnosu na Hrvatsku

Kako putovati: najbolje je zrakoplovom preko glavne zračne luke Incheon International Airportu Seoulu.

Kada putovati: najugodnije je od rujna do studenog ili od travnja do lipnja

Bolesti i preventiva: cijepljenje nije potrebno. Prije putovanja detaljnije se informirajte na web stranicama Svjetske zdravstvene organizacije (WHO).

Viza: Hrvatskim državljanima viza za Koreju nije potrebna. Diplomatska misija nadležna za Hrvatsku nalazi se na adresi: Ksaverska cesta 111/A-B, 10 000 Zagreb.

Hoteli: u Seoulu u hotelu Sunshine s 3 zvjezdice možete se smjestiti za 62 eura, za Koreana Hotel http://www.koreanahotel.com/ s 4 zvjezdice treba izdvojiti 128 eura, dok je spavanje u superluksuznom JW Marriott Hotel Seoul http://www.marriott.com/hotels/travel/seljw-jw-marriott-hotel-seoul/ tek nešto skuplje – 138 eura.

Restorani: u Bonjuku u Seoulu ne morate se bojati da će vam u tradicionalnoj korejskoj hrani podvaliti pseće meso, a što se tiče mesne hrane za preporučiti je Outback Steakhouse, dok ribu i suhi treba probati u Millak Town Raw Fish Centre u Busanu.

Oprez!

Poželjno je piti vodu iz boce i hraniti se isključivo u provjerenim restoranima. Katkad se događaju nemiri na granici sa Sjevernom Korejom tako da je to područje svakako najbolje izbjegavati.
Prije putovanja, najbolje je raspitati se o stanju u zemlji pri Diplomatskoj misiji u Hrvatskoj.

Pripremio: M. T.; Photo: CHEN WEI SENG / Shutterstock.com (hrana)

Facebook Like Button