Najljepši hram Tajlanda Hram svitanja

Hram svitanja ili kako se zove u originalu Wat Arun smatra se najljepšim hramom Tajlanda, mjestom gdje se najviše ocrtava spoj različitih kultura.

Jedan od hramova koji se svakako treba naći na listi razgledavanja prilikom posjeta Tajlandu je hram Wat Arun. Prema starijim vjerovanjima smatra se da je ovo jedan od najstarijih hramova na Tajlandu, a ujedno jedan od najljepših zbog impresivne arhitekture, dizajna i posebnih ukrasa u bojama koji će vas zasigurno očarati.

Wat Arun hram svitanja

Mene osobno jesu. Hram svitanja predstavlja arhitektonski prikaz planine Meru, a prema budističkim vjerovanjima ona predstavlja središte svemira u budizmu.

PHOTO-2018-09-22-11-38-18

OVDJE pogledajte još nekoliko mjesta i doživaljaja naše novinarke Marine Jakšić kroz njeno putovanje po Tajlandu

Moje iskustvo s budističkim redovnikom na Tajlandu
Znamenitost Tajlanda – kuća Jima Thompsona čovjeka koji je oživio umijeće tajskog tkanja svile
Hram ležećeg Bude “Wat Pho”

Kako je Hram svitanja dobio ime?

Prema starijim zapisima smatra se da je Wat Arun ime dobio po indijskom Bogu zore koji se zvao Arun. Ako ćemo gledati tu logiku rekli bismo da je hram najbolje promatrati u vrijeme zore no stvar je malo drugačija. Najbolje fotografije i pogledi nastaju na zalasku sunca odnosno kada je sunce iza hrama jer tada „večernje sunce“ daje jedan poseban sjaj hramu.

Ako imate prilike birati vrijeme posjeta Hramu svitanja svakako bih savjetovala da to učinite u večernjim satima kako biste mogli uživati u magičnom pogledu.

20ab9e05-234e-4f25-8bf9-26d4f35ad083

Gdje se nalazi Hram Wat Arun?

Hram svitanja koji će mnoge ostaviti bez daha pa tako i mene nalazi se na zapadnoj obali rijeke Chao Praya. Kako biste došli do njega s lokacije Kraljevske palače potrebno je ići brodom koji će vas prevesti do druge strane rijeke. Vožnja traje svega nekoliko minuta, a u tom kratkom periodu možete promatrati transport na rijeci Chao Praya i na trenutak doživjeti svakodnevni život lokalnog stanovništva.

b16354c7-2aeb-4515-8993-6917da807bfd

Spoj različitih kultura

Ono što me oduševilo kod posjete ovom hramu su divni dizajni, boje i arhitektura. Rekla bih da je ovo spoj različitih kultura počevši od samog naziva hrama koji ima porijeklo u indijskoj kulturi te sam izgled hrama koji je napravljen od porculanskih komada s kineskih teretnih brodova koji su na svojim putovanjima dolazili u Bangkok.

Prekrasni šareni tornjevi dižu se iznad rijeke tako da je ljepota ovog hrama vidljiva i sa druge strane rijeke. Središnji najviši toranj u Hramu svitanja visok je oko 70 metara, a predstavlja jednu od najpoznatijih znamenitosti Tajlanda.

86a78dda-2935-4559-8d7d-a205d5597401

Pogled koji očarava

Jedan od razloga zašto ljudi vole obilaziti ovaj hram osim odličnih fotografija nakon zalaska sunca je i fantastičan pogled gdje možete uživati u pogledu na Kraljevsku palaču, rijeku i Wat Po (Hram ležećeg bude).

PHOTO-2018-09-22-11-38-17

Želim naglasiti da su stepenice u Hramu svitanja jako strme i potrebno je biti oprezan kako ne biste pali ili se ozlijedili. Hram je postojao već u 17. stoljeću, a sama gradnja započela je početkom 20. stoljeća za vrijeme vladavine kralja Rame II.

Više informacija možete pronaći na sljedećem linku:

https://www.watarun.net/

Autor: Marina Jakšić

Facebook Like Button