Kako da staro postane novo

Nakon generalnog čišćenja tavana pronašli ste kotač od zaprežnih kola, prazne staklene boce, staklenke, gramofonske ploče, stari okvir za slike, prozorsko krilo i kašete? Odlično! Vrijeme je da zasučete rukave i unesete novi život u ove stvari.

Prozorsko krilo

I dok od okvira radite mjesto za čuvanje ključeva, od starog prozorskog krila možete napraviti prekrasne okvire za slike. Posebno ako se radi o onim nekadašnjim prozorima koji imaju nekoliko pregrada. Jedino što vam je potrebno, to su lesonit, odnosno tanka drvena ploča za zatvaranje i nekoliko zakački kako ploča ne bi ispala. Okvir možete prebojati u neku od boja ili pustiti da se na njemu osjeti dašak vremena.

kotac-kola

Kotač od kola

I dok su se nekada ljudi neprestano vozili na kolima, danas su ona većinom ukras i uspomena na davna vremena. Baš kao što danas brinemo o limenim ljubimcima, tako je nekada bilo potrebno brinuti se o kolima i imati rezervne dijelove. Kotači su idealni za napraviti novi luster, posebno ako se radi o kući za odmor. Kotač je dovoljno malo izbrusiti, polakirati i privezati lancem kako bi mogao visjeti i evo idealnog lustera za lovačke domove i kuće za odmor.

Staklenke

Volite džem, kisele krastavce, ciklu i ajvar, ali nikad ne znate što s tolikim staklenkama nakon što ih ispraznite? Grupirajte staklenke po veličini i iskoristite ih u kuhinji. One malo veće možete koristiti za čuvanje tjestenine, brašna i žitarica, dok od manjih možete napraviti police za začine.

Poklopce jednostavno pričvrstite za policu električnim odvijačem, a staklenke napunite raznovrsnim začinima. Tako će vam uvijek biti na dohvat ruke, a neće vam zauzimati dragocjeno mjesto na kuhinjskom pultu. Staklenke možete ukrasiti natpisima i naljepnicama kako biste lakše mogli razlikovati začine.

Gramofonske ploče

Osim za slušanje, gramofonske ploče mogu se iskoristiti i za uređenje doma. Od njih možete napraviti jedinstvene zidne satove, ali i pepeljare. Za zidni sat potrebni su vam satni mehanizam, baterija za sat i gramofonska ploča. Po želji ploču možete i ukrasiti ili jednostavno pustiti takvu kakva je, posebice ako se radi o vašoj najdražoj glazbenoj grupi ili pjevaču.

Osim zidnog sata, od gramofonskih ploča moguće je napraviti i pepeljare, odnosno ukrasne posudice. Pri izradi ovih posudica treba biti puno pažljiviji jer je ploču potrebno malo zagrijati kako bi promijenila oblik. Najčešće se zagrijava u pećnici na oko 100°C, što ako niste vješti i pažljivi može biti poprilično opasno.

boje-u-domu-1

Prazne staklene boce

Od praznih staklenih boca možete napraviti prekrasne vaze ili ukrasne boce za žestoka pića koja moraju biti u tamnijim bocama. Sprejevima za staklo, špagom, decoupage tehnikom te mnogim drugim tehnikama, od stakla za otpad napravite oku privlačne predmete koji su idealni kako za vaš dom, tako i za poklon dragim osobama.

savjeti za okvir za slike

Stari okvir za slike

Stari okvir za slike možete iskoristiti kao detalj u domu. Ako je taj okvir manjih dimenzija možete ga obojiti nekom intenzivnom bojom i uokviriti utičnice, odnosno prekidače. Druga ideja je da tim okvirom uokvirite ogledalo i date mu novi život, ali možete od njega i napraviti mjesto na kojem ćete čuvati ključeve u hodniku. Dovoljno je nabaviti nekoliko kukica, postaviti ih na okvir i evo savršenog čuvara ključeva.

palete i kasete

Kašete ili palete

Kašetama, odnosno paletama, možete ukrasiti okućnicu, ali i unutrašnjost svog doma. Ako ukrašavate okućnicu, dovoljno je da kašete ukrasite šarenim bojama, u njih postavite cvijeće i ostavite ih na trijemu ili na terasi.

Ako ste malo hrabriji, kašetama možete ukrasiti i interijer te napraviti savršene police. Ako ste ljubitelj njihove prirodne boje, možete ili samo malo prelakirati ili pak obojiti u neku od boja i uskladiti s ostatkom namještaja u sobi.

Police možete posložiti da same stoje ili ih pak objesiti na zid. Ovisno o debljini i čvrstoći kašeta ovisi koliku težinu same police mogu izdržati, stoga nije naodmet malo ih i ojačati i učvrstiti prije postavljanja.

Izdvajamo

Ono što se naizgled čini otpadom, često u sebi skriva brojne mogućnosti i tajne, stoga posjetite neki buvljak, očistite podrume i tavane i unesite dašak života u stare predmete i prizovite pozitivne promjene u vlastiti dom. Uz malo kreativnosti moguće je stvarati čuda.

Autor: Vedrana Duić Loparić

Facebook Like Button