Kako odabrati prave haljine za djeveruše?

Bilo bi idealno da su sve djeveruše istih godina, visine i tjelesne građe no često to i nije slučaj tako da je teško pronaći privlačne haljine u kojima će djeveruše, svaka na svoj način, doći do željenog izražaja.

Ako ste mladenka koja želi ili inzistira na samo jednom kroju i boji haljina za sve djeveruše, stilisti preporučuju univerzalan kroj haljine A-linije koja je uska u struku a širi se prema rubu.

Takva haljina predstavlja najbolji kompromis za različite građe tijela, ali svakako moraju biti vrlo pažljivo krojene kako se ne bi nezgodno “povlačile” na bokovima. Kada je duljina haljina A linija u pitanju, najbolje je da su do poda jer će tako svačija figura izgledati dobro.

No, ipak trendovi govore drugačije i više nije obvezno da sve djeveruše moraju nositi istu haljinu. Sada je uobičajeno vidjeti svadbene pratilje u haljinama različitih krojeva u istoj ili sličnim bojama kako ne bi došlo do prevelikog šarenila.

Koje haljine najbolje odgovaraju određenom tipu tijela?

Djeveruše sitnije građe tijela mogu nositi mnoštvo stilova, u koje spadaju haljine A linije, linije koje prate tijelo, haljine koje se šire do poda tek od bedara ili koljena pod uvjetom da su strukirane. Stilisti preporučuju da sitne djeveruše nose otvorene, seksi izreze s ili bez naramenica. Ako nose rukave oni trebaju biti 3/4 dužine kako bi ruke izgledale duže.

Pratilje čije su figure bez izraženih oblina, ali su tanke, sjajno izgledaju u bilo kojoj varijaciji. Sirena haljine su kao stvorene za ravne mršavije figure.

Dubokiizrezi izgledaju izvanredno s A linija suknjom a ovakva građa tijela jako lijepo izgleda i u haljini koja je krojena s topićem koji otkriva leđa ili manji prednji dio trbuha na koji se nadovezuju različiti donji krojevi haljine bilo da su uski i prate figuru do koljena ili poda bilo da su prozračno široki različitih duljina. Rukavi na haljini mogu biti različitih oblika ili haljina može biti bez rukava.

Visoke žene izraženijih oblina, naročito grudi, trebaju odabrati haljine koje naglašavaju područja na kojima se želi privući pažnja, ali istovremeno i prikriti one dijelove tijela na koje se ne želi privlačiti pogled.

Strukirana tkanina koje se ne privija uz tijelo je dobar odabir, a haljine mogu imati i strateški izvezene ukrase. Kao i u prijašnjim slučajevima A linija najbolji je izbor za punije figure sa širim strukom.

djeveruse-1

Tkanine za haljine

Većina haljina za djeveruše je prvenstveno izrađena od tafta, šifona ili satena. Taft je jedan od najstrukturiranijih materijala, najtopliji za nošenje te se obično odabire za vjenčanja u hladnijim danima.
Prozračniji šifon, se za razliku od svih ostalih materijala, može nositi u bilo koje godišnje doba, ali ne zadržava toplinu te je popularan izbor u kasno proljeće ili ljeto.

Saten je klasični i najformalniji materijal. On može biti jako “nepopustljiv” na fotografijama tako da se preporučuje da od ovog materijala haljina bude besprijekorno krojena i sašivena.

Druge tkanine koje pridonose strukturi i stilu haljine djeveruša mogu biti predivna svila organza i svileni tulle (“gazasti” materijal). Vez i čipka mogu pridonijeti, a ponekad i prikriti, prednosti ili nedostatke figure. Naravno, pomni dizajnerski elementi kao što su nabori također mogu haljinu učiniti raskošnom.

Christa-Rae-Photography
Christa Rae Photography

Boja haljina

Najuniverzalnije boje su monokromatske i duboke poput tamnoplave, tamnocrvene, crne i boje koralja. U slučaju izbora svjetlijih nijansi najbolje su boje metvica zelena te rumeniji tonovi šampanjca, bjelokosti te blijedo ljubičasti tonovi koji izgledaju sjajno na većini osoba.

Možete odabrati jednu osnovnu boju a svojim pratiljama ponuditi nijanse te boje u kojoj će se najbolje osjećati. Šest djeveruša u bojama koje nadopunjuju osnovnu boju i stilovi haljina koje ih čine prekrasnim i samosvjesnima vaš dan vjenčanja svakako će učiniti bajkovitijim i veselijim.

 

Tekst i fotografije s odobrenjem Katarina Štimac, fashion blog – LaKatwalk

Facebook Like Button