Što vjenčanica govori o mladenki

Pripremate se za velik dan, a ne znate kakvu vjenčanicu obući? Koja su današnja pravila, koje boje se nose, koja je dužina prihvatljiva, što je veo i čemu služi? Odgovore na ova i još neka pitanja donosimo vam u sljedećih nekoliko redaka.

OVDJE saznajte više koje je idealno odjelo za mladoženju

Vjenčanice nekad i danas

Nije oduvijek bilo pravilo da se mlade oblače u bijele vjenčanice, no pravilo je bilo da se za taj dan obuče najbolja haljina.
Bilo da se radilo o bogato ukrašenim nošnjama ili pak odjeći druge vrste, mladenke su na sebe stavljale nekoliko slojeva, dosta detalja, nakita i ukrasa kako bi izgledale raskošnije.
Bilo je bitno da se izgleda raskošno, a boja haljine nije bila uvjet. Bijele vjenčanice zastupljene su u zapadnoj kulturi unatrag dvjestotinjak godina, točnije od vjenčanja kraljice Viktorije i princa Alberta 1840. godine.

Vjenčanica

Vjenčane su haljine od davnina otkrivale odakle dolazi mlada, iz kojeg je sloja, mjesta ili sela, što je donekle slučaj i danas jer iako odjeća ne čini čovjeka, odabir haljine uvelike govori o samoj osobi. S dolaskom bijelih vjenčanica stigli su i drugačiji običaji pa su se tako sredinom prošlog stoljeća nosile jednostavne bijele, duge haljine, a kako su prolazile godine i haljine su postajale kraće.

vjenčanica veo vjenčanje

Danas su dopuštene gotovo sve boje i oblici haljina, s rukavima ili bez njih, s perlicama i perjem ili bez njih. Nosi se sve, od bijele i boje slonovače pa sve do žute i roza boje.
Iako pravila gotovo da i ne postoje, mlade se ipak u najvećoj mjeri odlučuju za duže haljine u bijeloj boji. U ponudi se zaista može pronaći ponešto za svakoga na čemu neumorno rade domaći i strani dizajneri.

Vjenčanica

OVDJE pogledajte kako bi trebao izgledati idealan medeni mjesec prema tipu mladenaca

Boje i njihova simbolika

Vjeruje se da boja vjenčanice označava budućnost u braku. U Indiji tako mlade nikad nisu u potpunosti u bijelom jer se smatra da to priziva nesreću i smrt bračnog druga.
Njima je bijela boja karakteristična za žaljenje, dok im crvena i narančasta simboliziraju slavlje, radost i sreću.

U zapadnim kulturama bijela boja najčešće označava čistoću i nevinost pa je i najzastupljenija upravo na slavljima poput vjenčanja.

Prema vjerovanjima, ako mlada na vjenčanju nosi nešto plavo, to znači da vjeruje u suprugovu vjernost pa možda otuda dolazi i onaj običaj da mlada mora imati nešto staro, plavo i posuđeno na dan vjenčanja. Osim vjernosti, plava simbolizira odanost i čistoću.

Vjenčanica

Danas je sve popularnija roza boja vjenčanica jer simbolizira ljubav, romansu, nježnost i sklad, dok crne vjenčanice nisu uobičajene jer u zapadnoj kulturi simboliziraju žaljenje i tugu.
U nekim kulturama, čak ni uzvanicima nije dozvoljeno nositi crnu odjeću na vjenčanju kako ne bi prizvali nesreću.

viljevac-vjencanice-6

Crvena boja iako simbolizira ljubav, energiju i strast, nije uobičajena za boju vjenčanice, ali ju mlade nerijetko odabiru za haljinu u koju će se presvući nakon ponoći.

haddad-vjencanice-2

Veo

Veo je simbol nevinosti, a u nekim kulturama vjeruje se i da štiti mladenku od „zlih pogleda“. Nekada se nosio kako bi mladenke pri ugovorenim brakovima zaštitile i prikrile svoje lice od budućih supruga.

Danas se veo nosi iz sasvim drugih razloga, većinom jer cijeloj kombinaciji daje dozu profinjenosti i raskoši. Običaj je da veo bude bijele boje ili u nekom od tonova poput prljavo bijele, boje slonovače ili nježno roza te da je bogato ukrašen čipkom ili perlicama, ovisno o željama mlade.

Vjenčanica

Za koju god boju i dužine se odlučili nećete pogriješiti, bitno je da se u vjenčanici osjećate lijepo i udobno. Boje i dužine danas zaista nisu problem, stoga pustite mašti na volju, izrazite svoj karakter te se dobro zabavite na taj prekrasan i velik dan.

Autor: Vedrana Duić Loparić

Facebook Like Button