Organizacija vjenčanja

Kako smanjiti troškove i uštedjeti kod organizacije vjenčanja?

Vjenčanje je industrija koja nikada neće umrijeti. Procjenjuje se da troškovi jednog prosječnog vjenčanja prelaze i 20 000 kuna, a većina mladenki potroši 15% više od svog planiranog proračuna za vjenčanje. Često parovi ulaze u brak s dugovima, upravo zbog troška na vjenčanje, a rijetko tko u današnje vrijeme štedi, kako se ove situacije ne bi događale.

Uskoro dolazi sezona vjenčanja, tj idealno i tradicionalno vrijeme za vjenčanje, od svibnja do listopada. Planirate li svoje vjenčanje ove sezone? Da li ste u potrazi za savjetima kako smanjiti troškove za vjenčanje, ali niste sigurni gdje početi s rezanjem troškova? Ne morate se brinuti, na pravom ste mjestu.

Donosimo vam nekoliko savjeta kako smanjiti svoj trošak. Prije nego što se odlučite na bilo koji korak, razmislite dobro o tome gdje bi ste mogli smanjiti trošak a što je na vrhu ljestvice prioriteta.

Popis gostiju

Većina ugostiteljskih dvorana i restorana naplaćuju svoje usluge po osobi, tako da je svaka osoba trošak za vas. Prije nego što pozovete nekoga s kime si niste u najboljim odnosima ili koga nikada niste vidjeli do sada, razmislite hoćete li si dopustiti da ta osoba napravi dodatan trošak za vas. I znamo, reći ćete nam, pa to je samo jedna osoba. Ali, kada krenete niz spis, na kraju će se naći i do 10 osoba.

Najbolji način da odredite imena svih uzvanika je ako krenete s popisom koji kreće jednostavnim redoslijedom a to je: rodbina, najbolji prijatelji i kolege.

Cvijeće i dekor

Cvijeće i dekor zauzimaju oko 8% prosječnog troška. Izbjegavajte dane kada su Valentinovo, Majčin dan i slični blagdani, jer će u to vrijeme cvijeće biti u većoj potražnji, a tako i skuplje. Buketi ovise o vrsti cvijeća, stoga probajte se odlučiti na cvijeće koje je u sezoni, jer će tako biti jeftinije nego inače. Također, razmislite o tome da ukrase radite sami. Iako na to možete izgubiti i do cijela dva dana, vjerujte nam, isplatit će vam se.

cvijece
 

Glazba

Po istraživanjima, glazba može prijeći i 30% ukupnog troška za vjenčanje. Da li ste ikada razmislili o tome da unajmite DJ-a ili prijatelja koji će rado pjevati na vašem vjenčanju, umjesto live band koji će vam naplatiti i tako vama napraviti veliki trošak?

Pozivnice za vjenčanje

Zašto bi ste trošili novce na skupe dekoracije na papiru? Savršene pozivnice za vjenčanje uključuju jedan standardni pečat, standardnu omotnicu te karticu na kojoj ćete staviti sve informacije o vjenčanju. Također, na internetu postoje različitih primjera dekorativnih kartica koje su besplatne. Pronađite inspiraciju tamo i dizajnirate vlastite pozivnice za vjenčanje. Ušteda novca je zagarantirana.

mladenka
 

Fotografiranje i video snimanje

Najteži i lukav rez. Iako se procjenjuje da oko 12% troška odlazi na fotografiranje i video, većina parova želi imati uspomene za svoj čaroban dan te žele imati najboljeg mogućeg fotografa/snimatelja na vjenčanju. Međutim, razmislite o tome da zaposlite amatera za svoje vjenčanje. Proći ćete jeftinije a vjerujemo da rezultati neće biti toliko loši. Druga ideja je da postavite nekoliko jednokratnih kamera po stolovima, kako bi gosti mogli sami fotografirati bilo koje situacije tijekom vjenčanja. Na kraju vjenčanja, prikupite sve kamere , i pogodite što? Imate slike sa svog vjenčanja iz svih kutova, bez ikakvog troška.

Zapamtite, vjenčanje bi trebalo ostaviti lijepe uspomene, a ne značajne račune i izgubljene živce!

Autorica: Azra Terzić

Facebook Like Button