Kako se boritit protiv alergije

Suzne oči, slabost, kašalj, začepljen nos, crvenilo, sve su to simptomi koju se javljaju kod osoba koje su alergičari.

Izazivaju nelagodu i na jedan vrlo iritantan način, onemogućavaju pojedincu da obaveze kroz dan, izvršava bez prepreka. Proljeće često donese svojevrsni nemir u svakodnevicu mnogih koji pate od ovih simptoma, ali oni se mogu znatno smanjiti, a u tom slučaju, prevencija je pola zdravlja.

crni-kim-maticnjak-1

Sezona alergija se povećava a broj oboljelih od koronavirusa se kreće u pogrešnom smjeru i mnogo puta smo zbunjeni simptomima jer se ove godine nažalost preklapaju. Simptomi alergije mogu maskirati početne simptome korona virusa. U bogatom botaničkom svijetu postoji jedna vrijedna fitoterapijska biljka koja je arhetip istinskog borca i protiv alergija i protiv virusa, a o kojoj se biljci točno radi pročitajte dolje niže u tekstu.

Gubitak mirisa, korona ili alergija?

Najčešću nedoumicu izaziva gubitak mirisa. Kod alergija gubitak mirisa rezultat je blokiranje zraka da dođe do receptora osjeta njuha u nosu, doslovno, nos je začepljen. Ako nos nije začepljen a došlo je do gubitka mirisa tada se radi o korona virusu.

crni-kim-maticnjak-2

Alergičari obično imaju simptome usredotočene na nos, oči i grlo. Ako netko osjeća groznicu, bolove u tijelu i slabost, veća je vjerojatnost da bi mogao imati COVID-19.

Sezonske alergije obično ne uzrokuju otežano disanje osim ako imate teže respiratorno stanje koje može biti izazvano izlaganjem peludi, poput astme.

Prirodna intervencija kod alergija, virusa i bakterija

Postoje male ali snažne sjemenke u kojima se krije velika snaga i koja su čista moć prirode, a raspon djelovanja tih sjemenki je nevjerojatan. Riječ je o sjemenkama crnog kima koje ljekovito utječu na cjelokupno stanje organizma.

Glavne komponente crnog kima imaju važnu ulogu u prevenciji i borbi protiv mikroba, alergija, upala, poremećaja rada jetre i dijabetesa, autoimunih te čak i malignih bolesti.

Crni kim kao prirodnog saveznika pri kontroli alergija, virusnih infekcija ili regulaciji imuniteta možemo potražiti kao hladno prešano ulje, ali i u drugim formama, primjerice u medu.

Crni kim u medu

Med i sjemenke se vole, podupirući zajedničko djelovanje. Korištenjem sjemenki crnog kima u medu čiste se dišni putevi, sprječava se nakupljanje sluzi, omogućava bolje i dublje disanje te povećava aktivnost obrambenog sustava. Crni kim u medu je zajednički predznak za reguliranje alergija i virusnih infekcija.

Timokinon iz crnog kima širi bronhije i tada prestaju simptomi alergije, a tijelo se polako privikava na cvjetni prah koji ga iritira pa i onaj od ambrozije. Tako ovaj med Nigella postaje funkcionalan i djeluje poput nježnog prirodnog cjepiva i dobro ga je početi uzimati krajem zime.

Med sa sjemenkama crnog kima Nigella Junior je odličan način za ponuditi djeci crni kim, koji je inače snažnog i jakog okusa, a kada je u medu, to mu bitno popravlja okus. Još važnije je da dugoročno uzimanje meda djeluje imunostimulacijski, sprječava nastanak infekcije te je učinkovitiji od kemijskih sirupa za kašalj, pogotovo za dječji kašalj.

crni-kim-maticnjak-3

Kvaliteta ulja crnog kima

Medicinska istraživanja proučavaju upotrebu hladno prešanog ulja crnog kima (Nigella sativa) kod alergija i rezultati pokazuju da već do dva tjedna uporabe ulja crnog kima smanjuje prisutnost začepljenosti i svrbeža u nosu i napadaja kihanja, što ga svrstava u perspektivno botaničko sredstvo za alergije.

Antialergijski učinak čistog, djevičanskog egipatskog crnog kima dobro je utvrđen ali važno je znati odabrati kvalitetno ulje. Ono mora biti hladno prešano, u malim serijama, čuvano u tamnim staklenim bočicama što ga stabilizira na nježan, prirodni način.

Ulje crnog kima sadrži biološki aktivno eterično ulje, a timokinon je ujedno i najvažnija djelatna tvar ulja crnog kima prema čijem sadržaju se i procjenjuje autentičnost i kvaliteta ulja te njegov farmakološki učinak. Kako bi razina timokinona bila na razini i pružila terapeutski učinak na organizam ulje mora biti svježe prešano i sjeme mora biti kvalitetno.

Posebnost hladno prešanog ulja je i u njegovom imunomodulatornom djelovanju, što je raritet u biljnom svijetu. Zbog njegovog imunomodulatornog djelovanja često se preporučuje kod virusnih i bakterijskih infekcija, te kod autoimunih bolesti.

Uzimanje hladno prešanog ulja crnog kima bi trebalo započeti par tjedana prije nego što stigne prva pelud i u vrijeme jesenskih i zimskih infekcija. Oni koji su zakasnili neka krenu čim prije, a ulje crnog kima iz Matičnjakove riznice svakako je savršen izbor.

Crni kim i slatki pelin

Kada govorimo o virusima i bakterijama, pogotovo danas kada smo intenzivno okruženi jednim takvim koji je zadesio čitav svijet, sigurno rješenje krije se u sinergiji slatkog pelina i crnog kima.

Slatki pelin i ulje crnog kima zajedno izrazito snažno djeluju protiv virusa, bakterija, gljivica i drugih patogena koji ugrožavaju pravilan rad našeg organizma. Malo je fitoterapijskih biljaka koje se tako dobro podupiru i nadopunjavaju.

Macerat slatkog pelina u hladno prešanom ulju crnog kima, predstavlja sinergiju dviju biljaka, koje su jaki imunomodulatori pa se koriste u borbi protiv najtežih bolesti. Zajedno, u Matičnjakovom Maceratu 14, crni kim i slatki pelin definitivno su najbolji odabir prilikom sezona virusnih infekcija, ali i ne samo tada.

Njegova zaštita je sveobuhvatna, mjerljiva i neškodljiva što su potvrdili znanstvenici sa njemačkih i američkih instituta ove zime, istražujući učinak slatkog pelina na organizam u smislu pomoći kod borbe sa virusima.

Proizvode možete pronaći u specijaliziranim prodavaonicama zdrave hrane, u svim boljim ljekarnama, a kompletan asortiman Matičnjaka možete pronaći u Fitzona centru u Zagrebu. Za one sklonije online kupnji, ulje crnog kima i sve druge proizvode, potražite na webshopu Matičnjaka klikom ovdje , gdje možete pronaći detaljnije informacije o proizvodima.

Uz dopuštenje: PR365 (sve fotografije)

Facebook Like Button