Kazahstan neistražena zemlja

Iako prepun prirodnih ljepota i brojnih zanimljivosti, Kazahstan je još uvijek nedovoljno istražena turistička destinacija.
Deveta po veličini država na svijetu prostire se na oko 2,7 milijuna četvornih kilometara. Kazahstan je poznat je brojnim veličanstvenim jezerima, nepreglednim stepama i nalazištima nafte, a ovdje se nalazi i kozmodrom Bajkonur, središte sovjetskog svemirskog programa za lansiranje raketa.

Kazahstan je smješten u središnjoj Aziji, a najveći dio njegova teritorija čine slabo naseljene stepe koje se protežu od središnje Europe do Sibira. Ostatak zemlje obiluje prirodnim ljepotama poput gustih šuma, planina, rijeka i jezera. Od jezera se po veličini ističu Aralsko jezero, smješteno na granici s Uzbekistanom, te Balkaško jezero.

Na istoku zemlje nalaze se ogranci planinskih lanaca Altaja, Alataua, Karataua i Tien Šana u kojem se nalazi najviši vrh zemlje, 7.010 metara visoki Kan Tengri, koji na jugoistoku zemlje graniči s Kirgistanom. U takvom divljem i gotovo netaknutom krajoliku obitava na tisuće rijetkih i neobičnih životinjskih i biljnih vrsta.

Nekadašnja država Sovjetskog Saveza na istoku, sjeveru i sjeverozapadu, graniči s Rusijom, na jugu graniči s Uzbekistanom, Kirgistanom i Turkmenistanom, na jugoistoku s Kinom, a na zapadu izlazi na Kaspijsko more. Kazahstan, u kojemu živi preko 15 milijuna stanovnika, dijeli se na 14 oblasti i tri grada koji su od posebnog državnog značaja. Većinu populacije čine Kazasi (53,4 posto), Rusi (29,9 posto), Ukrajinci (3,7 posto), Nijemci (2,4 posto), Uzbeci (2,5 posto), Tatari (1,7 posto) i Bjelorusi (0,8 posto).

astana

Glavni grad Kazahstana je Astana, što u doslovnom prijevodu znači “glavni grad“. Astana je drugi po veličini grad u državi, u kojem živi gotovo 600.000 stanovnika. Najveći dio stanovništva čine Kazasi, čiji jezik pripada turkijskoj skupini, a druga najveća etnička grupa su Rusi. Službeni jezik je kazaški, a uz njega se najviše koristi ruski.

Prvi po veličini je Almaty, koji je vrlo živahan i na prvi pogled djeluje poput bilo kojeg većeg europskog grada. Almaty je bio glavni grad Kazahstana sve do 1997. godine, kada mu je predsjednik Nursultan Nazarbajev dekretom promijenio status i glavnim gradom proglasio Astanu. Neke od najekskluzivnijih hotela, trgovina i ugodnih cafe barova vidjet ćete upravo u Almatyju.

U posljednjih dvadesetak godina, nakon tranzicijske gospodarske krize 90-ih, Kazahstan je doživio gospodarski procvat ponajviše zahvaljujući bogatim nalazištima nafte. Država je bogata rudama, ugljenom, plinom, uranom, titanom, magnezijem, zlatom i drugim obojenim metalima i mineralima.

U Kazahstanu postoji i jedna originalna atrakcija – kozmodrom Bajkonur, koji je središte sovjetskog svemirskog programa za lansiranje raketa. Bajkonur će ostati na raspolaganju Rusima sve do 2050. godine.

Znamenitosti i turističke atrakcije u Kazahstanu:
Almaty (Alma-Ata)

Almaty je nekadašnji glavni grad, a do danas je ostao prvi po veličini grad Kazahstana te njegov najveći trgovački i transportni centar. Može se pohvaliti nekim od najboljih restorana, hotela i muzeja u središnjoj Aziji. Almaty se nalazi u sjeni zapadnog dijela planinskog vijenca Tien Shan-a, a njegovo ime obilježava “mjesto s jabukama”. Stari naziv Alma Ata doslovno znači “otac jabuka”. To je ujedno i najvažnije obilježje ovog grada – veliki spomenik u obliku jabuke.

almaty

Veliko jezero Almatyja

Kada ste u posjetu Kazahstanu, svakako otiđite do Velikog jezera smješteno u okolici Almatyja. Veliko jezero ima očaravajuću ljepotu, a nalazi se na 2.510 metara nadmorske visine. Izgleda kao sjajno ogledalo, a sa svih strana okruženo je šiljastim planinskim vrhovima. Ovisno o godišnjim dobima jezero mijenja boju tako da možete vidjeti sve, od svijetlo zelene do tirkizno plave nijanse.

Chimbulak skijaški centar

Chimbulak je poznati kazahstanski skijaški centar, koji je otvoren od studenog do travnja. No ovo mjesto san je svih ljubitelja dugih šetnji, ali i napornog pješačenja. Možete se popeti na vrh odakle ćete imati predivan pogled na grad Almaty, a možete proći skijalište Chimbulak i nastaviti putem dalje, pored hotela i doći do brane, a zatim i do glečera koji će vas ostaviti bez daha.

 

KORISNE INFORMACIJE:

Službeni jezici: kazaški i ruski

Religija: sunitski muslimani (47 posto), kršćani (46 posto) i ostale lokalne vjere od kojih najveća skupina pripada Ruskoj pravoslavnoj crkvi.

Valuta: tenge (100 tijina)

Kako putovati: najpraktičnije je zrakoplovom; zračna luka Astana International Airport, odakle do grada možete taksijem ili gradskim autobusom.

Kada putovati: Najljepše je putovati između svibnja i rujna. U najtoplijim mjesecima, srpnju i kolovozu, temperatura ne dostiže više od 20 stupnjeva C, a tada je i idealno vrijeme za planinarenje.

Vize: Hrvatskim državljanima viza je potrebna, a možete se obratiti na adresu: Trg Kralja Tomislava 8, 10 000 Zagreb ili Obala Josipa Broza 3, 52 476 Umag.
Bolesti i preventiva: Nisu obvezna preventivna cijepljenja.

Smještaj: Među boljim hotelima u Astani su: Rixos President Astana (pet zvjezdica), Beijing Palace Soluxe Hotel (pet zvjezdica), Diplomat Hotel & Business Center (četiri zvjezdice) te Oasis Inn Astana (tri zvjezdice). Cijene noćenja kreću se između 90 i 150 eura.

Restorani: Jedan od najboljih u Astani je Derevnya Yegorkino gdje nude izvrsne ruske specijalitete. U Almatyju svakako posjetite Yubileyny koji je poznat po odličnom kebabu, kao i Zheti Qazyna s kuhinjom središnje Azije. Najbolju kavu u Almatyju popit ćete u kafiću Biskvit, gdje serviraju i odličan doručak.

Oprez!

Pijte isključivo flaširanu vodu.

Autor: Renata Cisar
Fotografije: ninara, SaraYeomans

Facebook Like Button