Rusija najveća država svijeta

Najveća država svijeta oduševljava svojim prirodnim i kulturnim ljepotama.

Rusija se prostire na oko 17 milijuna četvornih kilometara na istoku Europe i sjeveru Azije i zauzima 11,5 posto Zemljine površine što je čini i najprostranijom svjetskom državom. Graniči s Norveškom, Finskom, Estonijom, Latvijom, Bjelorusijom, Ukrajinom, Gruzijom, Abhazijom, Južnom Osetijom, Azerbejdžanom, Kazahstanom, Kinom, Mongolijom, Sjevernom Korejom i Japanom. Sa SAD-om ima morsku granicu, dok Kalinjgradska oblast pod ruskom vlašću graniči i s Litvom te Poljskom.

Zapadni ili europski dio teritorija, koji okuplja  oko 3,5 milijuna četvornih kilometara, od istočnog azijskog dijela (Sibir) dijeli gorje Ural.
Europski dio Rusije uglavnom je ravničarski, s plodnim nizinama. U smjeru sjever-jug prostiru se crnogorične šume i prijelazne šumsko-stepske zone, uz Kaspijsko more prisutna je i polupustinja, dok se na krajnjem jugu teren dramatično izdiže. Na granici s Gruzijom i Azerbajdžanom prostire se gorje Kavkaz, s najvišom točkom Rusije – Elbrus – što se izdiže na 5633 metra.

U zemlji živi oko 142 milijuna stanovnika, koji su uglavnom naseljeni u europskom dijelu države, te oko velikih gradova i urbaniziranih središta.
Glavni grad – Moskva – smjestila se na istoimenoj rijeci u središnjem saveznom okrugu europske Rusije, a okuplja oko 11 milijuna stanovnika što je čini i najmnogoljudnijim gradom Starog kontinenta. Značajno je političko, gospodarsko, kulturno, znanstveno, vjersko, obrazovno i prometno središte Rusije i svijeta.

Ruska kuhinja temelji se na mesu, ribi, divljači, povrću, gljivama, voću i raznim bobicama. U zemlji se rado jedu jušna jela osobito boršč, ali i šči – juha od kupusa. Stara pekarska tradicija ustalila je konzumaciju kruha od raži, dok se tek u novije vrijeme počinju mijesiti štruce i od pšenice.

Narod rado jede govedinu i svinjetinu, a neki stari ruski recepti donose i specijalitete s divljim pticama – poput labuda, ždrala ili crnog tetrijeba.
Rusi su, pak, najpoznatiji po svom kavijaru, ali i votki – koja se poslužuje prije, tijekom i poslije svakoga jela.

Znamenitosti i turističke atrakcije u Rusiji:
Glavni grad

Istražite čarobnu Moskvu i njene kulturno-povijesne znamenitosti. Obavezno posjetite Moskovski kremlj, Novodjevičanski manastir pod zaštitom UNESCO-a, kao i životopisnu Crkvu Vasilija blaženog na Crvenom trgu. Prošećite jednim od stotinjak parkova i vrtova, posjetite Muzej lijepih umjetnosti i Boljšoj teatar. Istražite uzbudljivi noćni život oko Tverske ulice!

moskva

Superlativi

U najvećoj zemlji svijeta s najmnogoljudnijim europskim gradom svakako valja posjetiti i najdublje i najstarije slatkovodno jezero. Bajkalsko jezero smjestilo se na azijskom dijelu države, u Irkutskoj i Bujratskoj oblasti, a zbog bogate flore i faune njen okoliš nazivaju ruskim Galapagosom. Do jezera dođite Transsibirskom prugom – najduljom na svijetu!

Vulkani i gejziri

Ljubitelji prirodnih čuda posjećuju poluotok Kamčatka, koji se prostire na 1250 km između Tihog oceana i Ohotskog mora. Na njegovom teritoriju nalaze se brojni vulkani i vulkanske pojave. Ključevskaja Sopka izdiže se na 4750 m, te se smatra najvišim vulkanom sjeverne polutke, a tu se nalazi i jedan od najljepših na svijetu – Kronotski. Poluotok je poznat i po dolini čudesnih gejzira.

Arhitektonsko čudo

Znate li kako izgleda drvena crkva sagrađena bez ijednog čavla? Otkrijte na otoku Kizhi, koji se smjestio na jezeru Onjega na sjeverozapadu europskog dijela države. Riječ je o svojevrsnom muzeju na otvorenom koji okuplja osamdesetak povijesnih drvenih građevina, koji se nalaze i na UNESCO-vom popisu Svjetske baštine.

Kulturno uzdizanje

Posjetite i jedan od najstarijih svjetskih muzeja – Ermitaž Katarine Velike u Petrogradu – najzapadnijem ruskom gradu, koji se smjestio na rijeci Nevi uz Baltičko more. Ovdje možete razgledati preko tri milijuna eksponata u stalnom postavu, remekdjela renesanse s početka 20. stoljeća, kao i poznate zbirke antičkih, indijskih, islamskih i drugih umjetnosti.

KORISNE INFORMACIJE

Službeni jezik: ruski
Religija: kršćanstvo (75 posto stanovništva), islam (15 posto)
Valuta: ruski rubalj (RUR)
Viza: potrebna – pribaviti je možete preko Veleposlanstva Ruske Federacije u Zagrebu (Bosanska 44, Tel. +385 1 37 55 038, 37 55 039,) ili u Puli (Kandlerova 46, Tel. +385 52 215 758). U zemlju možete ući i bez vize uz predočenje pozivnog pisma poslovnog partnera, fizičke osobe, odnosno vaučera turističke agencije; pozivna pisma moraju biti u izvorniku, na posebnom obrascu i ovjerena u nadležnoj policijskoj upravi, prema sjedištu pravne osobe (u slučaju poslovnog posjeta), odnosno prebivalištu pozivatelja (u slučaju da pozivno pismo šalje fizička osoba)
Kako putovati: zrakoplovom – glavna zračna luka Rusije jest  Sheremetyevo International Airport nedaleko glavnoga grada.
Bolesti i prevencija: posebno cijepljenje za ulazak u zemlju nije potrebno.
Kada putovati: Proljeće-ljeto
Smještaj: Hotel Lotte  i Swissotel Krasnye Holmy u glavnom gradu odličan su izbor.
Restorani: Shinok i restoran Cafe Pushkin  u glavnom gradu dobar su odabir.

Oprez!

Ministarstvo vanjskih poslova RH sugerira oprez prilikom putovanja u ovu zemlju zbog povremenih terorističkih napada u glavnom gradu, ali i zbog stalnog djelovanja islamskih terorista na području Čečenije, Ingušetije, Dagestana, kao i u istočnim i južnim područjima Stavropoljskog kraja.
Pripazite također i na svoju imovinu i dokumente oko turističkih središta.

Facebook Like Button