Koja hrana uz koje vino? Savjeti za druženje uz male zalogaje i pune čaše okusa koji će se pamtiti

Topla ili hladna predjela uz pokoju čašu vina savršena su uvertira za druženje ili svečani ručak, a uz savjete vinskih znalaca bit će ukusnije i jelo i piće.

Preporuka se ne treba držati slijepo, nego voditi se vlastitim ukusom – no odlučite li slijediti osnovne smjernice odabir vina bit će jednostavniji i opušteniji. Budući da su ukusi individualni ne treba se zamarati sljubljivanjem koje će svima jednako odgovarati.

Kad je riječ o spajanju hrane i vina postoji nekoliko trikova. Vino bi trebalo imati više kiseline od hrane, a po intenzitetu okusa bi trebali biti ravnopravna.

Crna vina se dobro slažu s mesom snažnih okusa, kao što je primjerice crveno meso, a uz ribu ili piletinu bolje će pasati bijela. Vinima s puno tanina dobro pristaju bogata mesna jela. Crna vina izražene gorčine najbolje je uravnotežiti masnijim jelima, a za slatka jela birajte vina koja su slađa od hrane.

Opće je pravilo koje vam može poslužiti kao putokaz da crna vina imaju više gorčine; bijela, ružičasta i pjenušava vina imaju više kiseline, a desertna vina imaju više slatkoće.

Dok pokušavate odrediti koje okuse nose jela koja ćete pripremiti za druženje, pojednostavite ih do osnovnih dominantnih okusa. Tako primjerice jela s roštilja uključuju mast i sol, zelena salata nudi gorčinu i kiselost, a kremasta palenta ima masnoće i slatkoće.

predjelo salata konzumov katalog vina

Razmislite i o tome je li hrana lagana ili bogata. Salata se može činiti laganijom, ali koristite li preljev s puno kiseline bit će intenzivnija pa tome treba prilagoditi i vino. Ako vam intenzitet jela nije očit na početku, samo se usredotočite na snagu svake komponente okusa (kiselost, masnoća, slatkoća itd.).

U osmišljavanju predjela za druženja, svečane ili blagdanske gozbe kao čaša dobrodošlice savršeno će poslužiti pjenušavo vino. Kao inspiracija za etiketu po prijateljskoj cijeni dobar izbor je Canella Prosecco, talijansko pjenušavo vino iz regije Veneto koje mirisima godi nosu i odlikuje se izvrsnom svježinom.

brut La Belle Grand  Canella Prosecco

Poželite li ipak ostati na „domaćem terenu“, zavirite u beljske podrume: La Belle Grand vrhunsko je pjenušavo bijelo vino proizvedeno charmat metodom vrenja u tankovima. Karakterističan je po lijepom perlanju sitnih mjehurića, idealnima za nazdravljanje visokim izduženim čašama.

Tražite li mirno vino za uvertiru, ružičasto je dobar izbor. Lagunin Rose pije se kako bi se nazdravilo i uživalo u dobrom društvu, ali dobrodošao je i uz hladne nareske i salate. Lagano i svježe vino koje miriše na jagodu, malinu i svježu papriku lijepo je u čaši i na nepcu.

rose vina laguna katalog konzum vina

Sjajan početak gozbe je i plata na kojoj će se naći nekoliko vrsta sireva različitih tekstura i okusa. Tu se mogu naći sirevi od kravljeg i kozjeg mlijeka, mladi i odležani, meki i tvrdi.

ruzicasto vino rose konzum katalog vina

S pet vrsta različitih sireva ne možete pogriješiti. Na plati se mogu naći i pršut, fina šunka ili domaće kobasice, masline, kao i povrće poput pečenih paprika te zanimljivi dodaci poput slatkih i pikantnih umaka, mirisnih džemova te ukiseljenog povrća.

Odlučite li se pak na morsku platu, možete je zašareniti mariniranim kozicama ili škampima, dimljenom ribom i školjkama, inćunima te dodacima poput motra, salikornije i drugih divota iz mora.

tjestenina rizota predjela konzum katalog vina

Kad je riječ o vinu, uz platu na kojoj dominiraju snažniji, zreliji okusi slobodno odaberite vrhunsku Graševinu Belje, koja donosi citrusne arome s nijansama zelenih jabuka i snažnu mineralnost. Lagana bademasta gorčina u aftertasteu, kao i specifični okus kamilice lijepo će se nadopuniti s malim zalogajima.

vina belje grasevina konzum katalog vina

Uz nježniju, morsku platu pun pogodak je Malvazija Festigia srednje izraženih kiselina, srednjeg tijela i ugodne svježine te mineralnosti. Dobar pairing to će vino pronaći i uz predjela od tjestenine ili rižote.

malvazija festiga i laguna vina

Malvazija, Vina Laguna s prijateljskim omjerom cijene i kvalitete. Ispod etikete krije se istarsko suho bijelo vino karakteristične cvjetno-voćne arome. Ima i citrusne note, na tropsko voće, a u ustima je lagano i svježe, mekano i pitko.

rose vino belje

Miniburgeri ili kriške pizze također mogu biti efektno predjelo, a za dobar pairing na raspolaganju je beljski Rose čiji će poluslatki karakter lijepo zaokružiti doživljaj. Prepun mirisa jagoda, malina, nara i ruža, ovaj je rose poseban na hrvatskom tržištu.

tamno meso glavno jelo crno vino

Kreativna mala jela od crvenog mesa tražit će nešto tamniju vinsku priču, u kojoj se odlično snalazi Cabernet Sauvignon Belje. Zaobljeni tanini dozrelima pod vrućim suncem hrvatskog Podunavlja u kombinaciji s naglašenom kiselinom koja mu omogućuje dugo dozrijevanje, s prefinim aromama crnog ribizla, borovnica, kupina i tamne čokolade u čaši će pronaći počasno mjesto.

cabernet

Poželite li na svečanom stolu poslužiti delicije kao što je tatarski biftek, kakvo suho meso od divljači ili pak zreli sir te predjela s intenzivnim umacima, pun pogodak će biti crno kompleksno suho crno vino.

cabernet sauvignon najvise pase uz pecenje

Cabernet Sauvignon Festigia je odličan kandidat, intenzivnih voćnih arome na crni ribiz, šljivu, borovnicu, ali i začine: papar, klinčiće te karamelu, dim, vaniliju, duhan i tamnu čokoladu.

Puna usta okusa i izraženih tanina te trajnog okusa čine ovo vino sjajnim suputnikom na blagdanskim stolovima ili važnim prigodama koje će se pamtiti. Prilikom sljubljivanja jela i vina nećete pogriješiti dopustite li znatiželji da vas vodi i pritom se dobro zabavite.

Facebook Like Button