Koncertna poslastica na kraju sezone

Netom nakon laskave nominacije za 26. Glazbenu nagradu Porin u kategoriji najboljeg albuma klasične glazbe, koju su zaslužili za svoj prvi nosač zvuka ‘Ne le tue braze / U tvoje ruke’, hvaljeni Ansambl Antiphonus, pod dirigentskom i umjetničkom palicom maestra Tomislava Fačinija, zagrebačku će publiku za kraj koncertne sezone i tradicionalnog ciklusa Trinitas počastiti pravom glazbenom poslasticom.

U nedjelju 7. travnja s početkom u 20 sati u monumentalnom ambijentu Crkve sv. Katarine na zagrebačkom Gornjem gradu održat će koncert ‘Miserere’ , te još jednom u svom snažno-sugestivnom aranžmanu izvesti remek-djela duhovne glazbe koja izmiču prolaznosti, između ostalog slavnu skladbu rimskog skladatelja Gregorija Allegrija ‘Miserere’ iz 17. stoljeća , najpoznatiju partituru pokajničkog psalma koju je skladao za liturgijska slavlja Velikog tjedna u Sikstinskoj kapeli.

„Postoji bezbroj načina da se kaže Miserere!
Svijest o pogrešci, o načinu na koji ona utječe na naš život i mijenja ga, početak je i prekretnica na putu najvećih.

Das Miserere, onaj kralja Davida, jedan je od važnih biblijskih trenutaka koji ukazuju na to da je i najsvetija linija satkana od lomljivih, ljudskih i kvarnih niti, od ubojice, svadljivaca, bludnica..no valja imati snage i reći Miserere, i isti takvi ljudi mogu postati oruđe spasa.

Pripovijest o Jefti govori o brzopletosti, o barbarizmu i stalnoj opasnosti Izabranog naroda da zapadne u ružne navike okolnih plemena, među kojima su svakako prednjačile ljudske žrtve, povezane uz idolopoklonstvo.

Jesu, meine Freude (Isuse, moja radosti), s kombinacijom jednostavne nabožne poruke korala i složene, a opet pitke teologije sv. Pavla, onog što se obratio na putu za Damask, govori o onome što Miserere stvara novoga u nama: primanjem darova smilovanja, nestaje u nama osude. Osude drugih i nas samih.

Nevjerojatan, slojevit i simetričan Bachov motet Jesu, meine Freude, s osovinom dvostruke fuge, epizodama vokalnih trio sonata i instrumentalnih “pavlovskih”epizoda uokviren i artikuliran interpunkcijama korala stoji s jedne strane našeg programa, kojem suprotstavljamo zaglavni kamen oratorijske glazbe – Carissimijev oratorij Jefta, i to onaj onaj pravi, iz Oratorija del Santissimo Crocifisso iz kuhinje Filipa Nerija; a u sredini se nalazi glazbeni Das Miserere- mitski dragulj sikstinske kapele, čuvana tajna koju je razbio Mozart zapisavši je mladenačkom bahatošću genija, obogaćena mogućom greškom zapisa ili transpozicije čiji je visoki C zaslužan za lansiranje branda Allegri Miserere u orbitu, i bez pomoći helija.

Pridružite nam se u crkvi sv. Katarine, 7. travnja u 20 sati i recite zajedno s nama najbolji Miserere,“ riječi Tomislava Fačinija najbolja su pozivnica za posljednji zagrebački koncert Antiphonusovaca u ovoj sezoni.

Ulaznice se mogu kupiti na samom ulasku u Crkvu sv. Katarine, sat vremena prije početka koncerta, i to po redovitoj cijeni od 80 kuna, za studente, grupe i umirovljenike od 50 kuna te 35 kuna za članove umjetničkih glazbenih udruga i prijatelje Ansambla, kao i online putem linka https://www.entrio.hr/event/antiphonus-miserere-6259