Kuharica „Bistro Apetit“ masterchefa Cabaliera

Nova kuharica u izdanju Profil knjige „Bistro Apetit“ masterchefa Christiana Cabaliera.

U uvodu svoje prve kuharice „Bistro Apetit“ (u izdanju Profil Knjige) masterchef Christian Cabalier, vlasnik istoimenoga zagrebačkog restorana, piše: „Da sam bolji govornik, više bih pričao o sebi. Da imam više umjetničkih sklonosti, možda bih crtao. Ali ne mogu ni jedno ni drugo, rođen sam da kuham i oduševljavam svojim jelima.“ Cabalier doista nije slikar, ali „Bistro Apetit“ kuharica je koju slobodno možemo nazvati primijenjenom gastronomskom umjetnošću. Vrhunske fotografije kreiranih jela koje je snimila Biljana Gaurina to i pokazuju. Svakodnevno u potrazi za najboljim osnovnim namirnicama, igrajući se njihovim teksturama i ističući im okuse uz dodatke koji se u prvi trenutak mogu činiti nespojivima, Cabalier ih na kraju prezentira kao na slikarskom platnu.

Donosi nam priču o spoju podneblja u kojemu radi sa strašću, kao i onoga iz kojega potječe, otkrivajući nam svoje tajne: istarski gnudi s umakom od slavonskog kulena, fuži s bijelim bolonjezom, mlinci s pačjim confitom, bečki klasik poput Tafelspitza – kuhane govedine u novom ruhu, „obična“ jetra s origanom u pratnji palente s gorgonzolom, „obični“ koromač spojen s narančom i mascarponeom uz ribu, samo četiri namirnice – čokolada, maslac, brašno i jaja koje se stapaju u neodoljiv čokoladni san… Jednostavna filozofija, vrhunski doživljaj.

Na kraju kuharice objavljeni su provjereni temeljni recepti kao početak mnogih opisanih jela, kao i kulinarski pojmovi s kojima ćete se susresti. Nesumnjivo je riječ o kuharici koja će nam omogućiti da se, uživajući u pripremi jela, i za vlastitim stolom osjećamo kao gosti vrhunskoga restorana, ali će i nadahnuti mnoge mlade kuhare.

bistro-apetit-mu
Neodoljiva zbirka jela koje Cabalier priprema u najboljemu hrvatskom restoranu naša su mala vrata kvalitetne bistronomske kuhinje, pomalo eksperimentalni haute cuisine s temeljima na tradicionalnoj kuhinji, piše u predgovoru Hrvoje Petrić.

Kuhar Tom Gretić pak obožava Cabalierovo precizno i jednostavno kuhanje nakon kojega nas svaki put, trima namirnicama na tanjuru, očara. Kuhanje u kojemu se vidi da je hrana i strast i život i u kojemu Cabalierova jela pričaju priču.

Uz odobrenje: Profil knjiga

Facebook Like Button