Svakog je mjeseca restoran Ikarus, u Hangaru-7 u Salzburgu, domaćin najboljim svjetskim kuharima. Oni predstavljaju svoje omiljene kreacije u tijesnoj suradnji s pokroviteljem restorana Eckartom Witzigmannom i izvršnim kuharem Martinom Kleinom.
Virgilio Martínez, Central Restaurante, Lima, Peru
Virgilio Martínez je proputovao svijetom, stekao puno iskustva i isprobao bezbrojne sastojake. Trebalo mu je dugo vremena da se vrati u svoj rodni Peru. Cijela njegova potraga imala je smisao jer je konačno pronašao ono što je cijelo vrijeme tražio. Našao je svrhu i cilj svog života, podignuti kuhinju svoje andske države na novu razinu.
Virgilio Martínez je trabao postati odvjetnik ili sudac. Ovaj rođeni peruanac odabrao je studij prava nakon završenog srednješkolskog obrazovanja. Iako mu studij nije predstavljao nikakve probleme i osjećao se ugodno među zakonima i pravilima njegov veliki poriv da razbije okvire zakona i iskaže svoju kreativnu stranu bio je puno jači. U 21. godini odlučio se posvetiti umjetnosti kuhanja.
Petnaest je godina Martinez izučavao zanat u bezbrojnim kuhinjama kod najcjenjenijih svjetskih kuhara. Radio je kod Lutècea na Manhatnu, Astrid y Gastón u Madridu, Stage of Four Seasons u Singapuru, Can Fabes u Sant Celoniu a također i u Ottawi, Londonu i Bogoti. U svojoj potrazi za iskustvom i kulinarskim izazovima uporno je izbjegavao svoju rodnu zemlju, Peru. Najbolje stvari se uvijek mogu naći na kućnom pragu. Martinez je konačno poslušao ovaj savjet i 2008. godine se vratio u svoju domovinu. To je bila iznimno dobra odluka jer je peruansko zaleđe prava Aladinova špilja izvornih sastojaka za ambicioznog šefa kuhinje. Martinez ima jedinstveni smisao za njihovu pripremu s modernim i naprednim tehnikama kuhanja.
Hladne Humboltove struje dom su više od stotina vrsta riba, rakova, jastoga i kamenica uz 3000 kilometara dugu peruansku obalu. Andsko gorje s druge strane vrvi jedinstvenom životom, bezbrojnim vrstama žitarica, biljaka, korijenja te mnogobrojne vrste povrća. Postoji više od 3000 vrsta krumpira. Amazonske nizine nude bogatsvo slatkovodnih riba a kišna šuma obiluje mnogobrojnim voćem. Bogatstvo potencijalnih sastojaka rasprostire se na visini od tisuću metara nadmorske visine a Martinez je odlučio otkriti to bogatstvo i prenijeti ga na tanjure svojih gostiju.
Potaknut velikom znatiželjom i nepopustljivom odlučnošću Martinez se potpuno fokusirao na svoju domovinu u želji da prikaže bogatsvo svoje zemlje. Pretvorio je njezino blago u savršeno usklađena, genijalno kombinirana i izuzetno estetski ugodna jela. Rezultat takve vizije potvrdio je Martineza kao ambasadora nove generacije peruanske kuhinje.
Martinez svojim gostima nudi raznolike okuse u jelima kao što su vruči ceviche s langostinosom, corvin, morsku salatu, amazonski arapie s coshuro maslacem, palmino srce i žuti krumpir. Martinez također iz ogromnog bazena povrća crpi i svoje raviole od kuhanog korijenja, dimljeno mlijeko, hrskavo vrhnje ili listove verbena limuna.
Raznovrstnost se ne očituje samo u jelima Virgilia Martineza. Ovaj peruanski kuhar je jednako raznovrstan, zato nije zadovoljan u samo jednom restoranu. Večinu vremena provodi u svom restoranu Central Restaurante, u Miraflores okrugu u Limi, koji je progašen najboljim latino američkim restoranom u 2014. a također je čak dva puta bio na svijetskom popisu 50 najboljih restorana. Trenutno se nalazi na 15. mjestu.
U 2012. Martinez je otvorio Senzo restoran u Cuscu i Lima Fitzrovia u Londonu, koji ponosno nosi Michelinovu zvjezdicu. Ubrzo nakon toga Martinez otvara i svoj drugi restoran u engleskoj prijestolnici, Lima Floral.
U siječnju 2015. Virgilio Martinez je glavni gost kuhar u restoranu Ikarus u Hangaru-7, nudeći kulinarsko putovanje preko tisuću metara nadmorske visine i prikaz bogatsva svoje domovine, gostima restorana u nekoliko slijedova.
Uz dopuštenje: Hangar-7 (sve fotografije)
Fotografije: Helge Kirchberger