Kupujete kuhinjske noževe? Nekoliko osnovnih savjeta o noževima

Kažu da su danas hrana i gastronomija – in!

Možda nam se tako čini jer nas sa svih strana bombardiraju s kulinarske emisije, pratimo TV kanale posvećene isključivo kuhanju, a o magazinima, blogovima i portalima s tom tematikom da ne pričamo.
Kuhari tj. chefovi su zvijezde, a o receptima pričaju i muškarci, a ne samo, kao nekad, domaćice na poslijepodnevnoj kavici.
Istina, interes je ogroman, ali kad to u povijesti nije bio?

Kuhanje je uvijek bilo moderno, dapače jako moderno, jer su ljudi oduvijek voljeli fino jesti i uživati u jelu i pilu, kako običnim svakodnevnim obrocima tako i bogatim gozbama kad je bila prilika i kad si im omogućavali budžeti. Razlika je možda u tome da je čovjek nekad više cijenio hranu no što mi to u ovom obilju činimo danas.

Nema domaćinstva u kojoj nećete naći razne prastare kuharice, manje ili više umrljane teke s receptima Olginih šnita ili susjedinog ajvara, s isječcima recepata izrezanih iz novina, a o važnosti nedjeljnih ručkova i legendi o bakinom ajngemahtecu da ne pričamo.

Kako i mi naravno ne odolijevamo toj modi, odlučili smo naš gastro portal još malo „pojačati“ i to ni više niti manje no savjetnikom o svim onim divotama kojim krcate svoje kuhinjske ormare, a ponekad niti znate što biste s time!

Vodila nas je poslovica da bez alata nema zanata, pa ćemo stoga otkriti čemu što služi od kuharskih alata, kuhinjskih aparata, pomagača ili gadgeta, od kojih materijal su napravljeni, kako ih pravilno koristiti, što je novo u svijetu posuđa što je recimo designer ili proizvođač htio reći kad je smislio recimo autić za češnjak!

Otkriti ćemo vam možda nešto što niste znali i podijeliti s vama ono što smo naučili družeći se godinama sa suđem i kuhanjem. Vas pozivamo da se javljate i podijelite s nama vaša iskustva i budete sukreator.

OVDJE saznajte koji su najbolji materijali za posuđe i zdravo kuhanje

kuhinjski-noz-1

Kako vam se čini da krenemo s noževima?

Prema vrsti materijala, postoje dvije grupe noževa oni od legura željeza i keramički noževi.
Počnimo našu priču s noževima od tradicionalnog materijala, željeza odnosno legura željeza, čelika.Tu ćete, prema tipu brušenja oštrice i obliku ručke naći dvije vrste – europski i japanski tip noža.

Koji je nož bolji? Nema jednoznačnog odgovora.

Pri izboru presudan je oblik, materijal i vrsta. Preporučujem da se prilikom kupovine odlučite za nož čija drška vam dobro leži u dlanu tako da možete njime lako rezati.

Kako je izbor vrlo osobna stvar, tako i među velikim chefovima imate zaljubljenike u Japance poput Michael Brassa ili Tim Malzera ali i poput Gordon Ramsey zaljubljenike u europski tip noža.

kuhinjski-noz-2

Oblik i materijal kuhinjskog noža

Osnovni oblik kuhinjskog noža se u zadnjih 10000 godina nije puno promijenio. Promijenili su se materijali i način izrade.

Danas je kvaliteta i cijena kuhinjskog noža ovisna o:

> kvaliteti čelika,
> metodi izrade oštrice,
> oštrini oštrice i koliko vremena ta oštrina traje,
> brušenju, kako često ga treba brusiti i kako zahtjevno je brušenje,
> ravnoteži između oštrice i drške,
> kvaliteti i izradi drške.

Opća pravila pri izboru oštrice

Široke oštrice se koriste za rezanje povrća, uske za rezanje sirovog mesa. Uske oštrice nisu dobre za sjeckanje, dok širokim ne možemo ljuštiti.

Kuhinjski nož mora dobro rezati bez uporabe snage. Oštrica takvog noža je tanja i osjetljivija i ne koristi se za sjeckanje i rezanje kostiju, filetiranje ribe, otvaranje kokosa… Za takve teže kuharske zahvate trebate deblji nož npr. deba ili teže sjekirice.

sol-i-papar
Vlaška ul. 78, 10000, Zagreb

Facebook Like Button