Najbolji materijali za posuđe i zdravo kuhanje

Stakleno posuđe je odlična zamjena za plastiku jer ne ispušta kemikalije u hranu. Sigurnije je za korištenje u mikrovalnoj pećnici, a mnogi kažu da je i hrana ukusnija nego iz plastičnih ili metalnih posuda.

Toksini naši svakidašnji izazivaju čitav niz tegoba, alergija i bolesti, a ako postoji i najmanja mogućnost da ih izbjegnemo tada vrijedi napraviti pokoju promjenu. Tako razmišljaju oni koji su se okrenuli dobrim navikama u kuhinji pa u svijetu sve više raste prodaja zdravog posuđa.

stakleno posuđe

Staklene boce i posude za podgrijavanje u mikrovalnoj pećnici sve više zamjenjuju plastične jer su otpornije na mikrovalove, štete manje ljudima, ali i okolišu.

Svake godine broj prodane plastike opada, a tome doprinose istraživanja koja potvrđuju da tvari poput ftalata i BPA (bisfenol A) iz boca i posuđa imaju štetno djelovanje na hormone, reproduktivni sustav, mozak te mogu povećati rizik od raka.

Staklo je odlična zamjena za plastiku jer ne ispuštaju kemikalije u hranu. Sigurnije su za korištenje u mikrovalnoj pećnici, a mnogi kažu da je i hrana ukusnija jer materijal ne utječe na okus, kao što je to slučaj s plastikom ili metalom.

Prednost pečenja u staklenim posudama je ravnomjerna raspodjela topline. Ne zagrijava se brzo poput drugih materijala, ali kad se jednom zagrije dugo će trebati da se ohladi.

vatrostalno posuđe

Spriječite rizik od pucanja

Vatrostalne posude podnose visoke temperature, ali nagle promjene izazivaju pucanje pa se ispiranje vrućeg stakla u hladnoj vodi ili stavljanje posude u pećnicu direktno iz hladnjaka ne preporučuje.

Kako biste spriječili rizik od pucanja, vruće stakleno posuđe najbolje je vaditi iz pećnice na suhu krpu kako bi se umanjio šok koji može nastati zbog mokrih ili hladnih površina.
Ulijevanje vruće tekućine također se ne preporučuje. Izgrebene ili napuknute posude dobro je zamijeniti novima kako komadići ne bi ušli u hranu.

Stakleno posuđe osobito se preporučuje kod pripreme jela koja sadržavaju jaja ili kisele namirnice poput rajčica ili limuna s kojima metal reagira, poput primjerice aluminijskog ili željeznog.

Odlučite li zamijeniti svoju omiljenu metalnu posudu za pečenje staklenom, preporučuje se smanjiti temperaturu u pećnici za oko 25 stupnjeva Celzijusa te desetak minuta prije kraja pripreme provjeriti je li jelo pečeno prije vremena.

posuđe lonci

Emajl ili čelik?

Emajlirano posuđe je posebnom izradom staklo “prilijepljeno” uz metal. Nije štetno se dok se sloj emajla ne ošteti pa je dobro birati posuđe koje je skuplje, ali i kvalitetnije – s debljim slojem. Kako metal ne bi dospio u doticaj s hranom oštećeno emajlirano posuđe najbolje je baciti.

S posudama od nehrđajućeg čelika (inoxa) ili teflona važno je nježno postupati kako se ne bi oštetilo. Ogrebotine od ribanja otvaraju put štetnim tvarima pa hrana iz takvih posuda postaje toksična. Stručnjaci savjetuju da se u takvom posuđu hrana ne čuva; nakon kuhanja mudro ju je prebaciti u staklene posude.

posuđe teflon

Rajčice dalje od gusa

U posuđu od gusa ili lijevanog željeza ne preporučuje se pripremati kiselu hranu kako ne bi reagirala s ionima željeza no dobro je za pečenje na malo ulja jer se hrana ne lijepi.

Cijena mu je nešto viša, baš kao i suvremenim bakrenim loncima koji se presvlače nehrđajućim čelikom. Premazom se spriječilo otpuštanje metala u hranu, kao što je to bio slučaj sa starinskim posudama.

posuđe od bakra

Moderno bakreno posuđe se brzo zagrijava i hladi, što omogućuje savršenu kontrolu tijekom pripremanja hrane. Zbog toga je i omiljen alat u dobrim restoranima.

Na popisu materijala koji se preporučuju u kuhinji zasigurno je glineno i keramičko posuđe s kojim treba oprezno rukovati jer je vrlo lomljivo. Pritom valja izbjegavati metalne posude koje su tek presvučene tankim slojem keramike.

Facebook Like Button