Sve tajne najluksuznijih linija porculana na svijetu

Donosimo vam pregled najvećih svjetskih proizvođača porculana. Europske plemićke obitelji u prošlim su se vremenima, koristeći srebrni pribor za jelo štitile od niza bolesti, a jesti i piti iz srebrenog ili zlatnog posuđa i danas se smatra luksuzom.

OVDJE saznajte još neke zanimljivosti o nastanku porculana – Taj divni porculan i sve tajne njegovog nastanka

Wedgwood

Wedgwood wild strawberry sandwich tray
Najpoznatiji engleski proizvođač finog porculana, tvrtka Wedgwood, već 250 godina sinonim je za kvalitetu u izradi posuđa, ručnu obradu, dizajnerski rad i inovativnost.

Tvrtku je 1759. godine osnovao Josiah Wedgwood u pokrajini Staffordshire, a za svog života stvorio je i danas tri zaštitna Wedgwoodova proizvoda: Queen’s Ware, Black Bazalt i Jasper.

Početkom 19. stoljeća tvrtka počinje izrađivati proizvode od finog porculana koji ubrzo osvaja srca engleske aristokracije. Ubrzo je i tadašnji američki predsjednik Theodore Roosevelt naručio set luksuznog porculanskog posuđa za Bijelu kuću.

salice i tanjuri porculan

U gospodarskoj krizi 30-ih godina 20. stoljeća, kada mnoge engleske tvrtke, proizvođači posuđa, zatvaraju pogone zbog teških uvjeta rada, Josiah Wedgwood V. u namjeri da poveća proizvodnju, odlučuje sagraditi još jedan moderan pogon.

Bio je to novi početak i procvat proizvodnje koja se od tada naglo razvija. Wedgwood i danas razvija i njeguje svoju tradiciju, ulaže u inovativnost i dizajn u suradnji s poznatim svjetskim dizajnerskim imenima zadržavajući originalnu prepoznatljivost proizvoda.

Izdvojeno:

> Potaknuto kraljevskim vjenčanjem princa Williama i Kate Middleton, u Velikoj Britaniji su u ponudi razni suveniri s njihovim likovima, a kako turisti ne bi kupovali samo kič, kraljevska kuća odobrila je službeni set posuđa od porculana, ukrašen 22-karatnim zlatom, koji predstavlja povratak klasici i decentnosti 18. stoljeća.

Na posuđu se nalaze inicijali mladenaca i Williamov kraljevski grb, a sva zarada od njihove prodaje ide u humanitarne svrhe.

Kolekcija uključuje tanjur, šalicu i kutijicu za sitne predmete, a sve je proizvedeno ručno od kvalitetnog porculana u Ujedinjenom Kraljevstvu koristeći metode izrade porculana koje se nisu mijenjale već više od 250 godina.

Rosenthal

Rosenthal
Tvrtka Rosenthal je osnovana 1961. godine i od tada je jedan od vodećih proizvođača posuđa, namještaja i darova, čija je ponuda dostupna u više od 97 država diljem svijeta.

Danas je Rosenthal jedan od najvećih i najpoznatijih proizvođača posuđa, a vrhunski dizajn i savršenstvo u izradi proizvoda od porculana i stakla, njemački Rosenthal čini prepoznatljivim u svijetu luksuza.

porculanske salice za kavu i caj

Spoj tradicije, kvalitete i inovativnosti rezultirali su suradnjom s najpoznatijim svjetskim dizajnerima i arhitektima, Versace i Gropius, što je pridonijelo popularnosti proizvoda.

Villeroy & Boch

Villeroy & Boch
Villeroy & Boch još je jedan renomirani svjetski brend servisa i pribora za jelo koji je sinonim za iznimnu kvalitetu i vrhunski dizajn u kućanstvima.

Više nego ijedan drugi premijumski brend, Villeroy & Boch ima duboke korijene u europskoj kulturi. S više od 260 godina postojanja i osamnaest generacija obiteljskog vođenja kompanije, Villeroy & Boch se pozicionirao na sam svjetski vrh proizvođača porculana.

porculan svecani stol

Danas se Villeroy & Boch porculansko posuđe proizvodi u najmodernijim tvornicama u Njemačkoj i Luxemburgu. Ono što porculan te kuće čini izuzetno kvalitetnim su pažljivo birane visokokvalitetne sirovine, inovativan proces proizvodnje, što na koncu daje vrhunski finalni proizvod.

Obilježja kvalitete Villeroy&Boch proizvoda su tankoća, glatka glazura, ostakljeni rubovi, tipičan zvuk, mogućnost pranja u perilici posuđa, korištenje u mikrovalnoj pećnici i otpornost na oštećenje rubova.

RAK porculan

rak-porcelain
Ujedinjeni Arapski Emirati, kao jedan od najvećih proizvođača i izvoznika plina i nafte u svijetu, svjesni svojih prednosti u pogledu dostupnih izvora energije, 1991. godine su u pustinji na sjeveru zemlje otvorili jednu od najmodernijih tvornica keramike, RAK Ceramics.

U početku su proizvodili isključivo keramičke pločice i sanitarije. Najveća prednost tvornice na golom pustinjskom pijesku bili su upravo izvori energije – nafta i plin, odnosno ono što najviše utječe na cijenu gotovog proizvoda – keramike i porculana. Prije osam godina vlasnici tvornice krenuli su u osvajanje tržišta porculana.

brendovi porculana

Pritom su angažirali najbolje inženjere iz europskih i svjetskih tvrtki koje proizvode porculan za gastronomiju te neke od najboljih svjetskih dizajnera, te je nastao RAK Porcelain, kvalitetan moderno dizajniran porculan koji se koristi u najvećim hotelskim lancima poput Hiltona, Marriotta, Hyatta, Kempinskog.

Tako je nastao novi svjetski proizvođač porculana, koji zahvaljujući svemu navedenome, nudi vrhunsku kvalitetu i moderan dizajn uz ono što danas postaje sve važnije povoljnu cijenu.

Kada se govori o povoljnoj cijeni, onda se upravo tako i misli. I do 50% povoljnije od porculana iste kategorije poznatijih europskih i svjetskih proizvođača. U Hrvatskoj se RAK porcelan proizvodi mogu nabaviti u zagrebačkoj tvrtki Alexander commerce.

Veljko Marton PORCULAN

Zbirka porculana u hrvatskom muzeju

Muzej Marton posebno je cijenjen po kolekciji europskog porculana u kojoj su zastupljene sve najvažnije manufakture.

Različiti dijelovi Martonove zbirke već su bili izlagani u svjetski renomiranim institucijama poput pariškog Musée National du Céramique Sèvres, Liechtenstein Museuma u Beču te venecijanske Fondazione Querini Stampalia.

Tako je pri otvaranju izložbe u bečkom muzeju Liechtenstein Claudia Lehner-Jobst, kustosica koja je obradila građu iz velebne zbirke gosp. Martona (kolekcionar porculana i vlasnik tvrtke Martimex) specijalistica za klasicistički i neoklasicistički porculan, rekla kako Hrvatska odnosno Muzej Marton posjeduje izuzetnu zbirku za koju u Austriji nisu znali ni da postoji.

Piše: Iris Pinjuh

Facebook Like Button