Kušali smo najfinije istarske specijalitete u srcu Zagreba

Istarska gastronomija svojom raznolikošću i bogatstvom okusa oduvijek je privlačila prave gurmane, a restoran Vodnjanka nudi u srcu Zagreba nudi upravo najfinije zalogaje Istre.

Istra ili hrvatska Toskana, kako joj mnogi tepaju, prava je meka savršenih namirnica, koje svojom čarobnom puninom ostavljaju bez daha.

Osim u Istri, vrhunski istarski specijaliteti posljednjih se godinu dana mogu isprobati i u restoranu Vodnjanka, zagrebačkoj podružnici istoimenog kultnog restorana iz Vodnjana.

Vodnjanka 5

Upravo ondje, u samom srcu Zagreba, održana je fantastična degustacijska večera u 6 sljedova, koja je pokazala svu raskoš autohtone istarske gastronomije.

Vlasnica i chefica Svjetlana Celija, zajedno sa svojim izvrsnim timom, prezentirala je samo najbolje od Istre, istaknuvši u prvi plan tri vrhunska istarska proizvoda.

Brist maslinovo ulje, jedno od najcjenjenijih svjetskih extra djevičanskih maslinovih ulja, jedinstvene arome i okusa, proizvedeno na tradicionalan način od autohtonih sorti maslina u Vodnjanu.

Vodnjanka 3 maslinovo ulje

Karlić tartufe u vlasništvu obitelji Karlić, koja dugi niz godina uspješno vodi obiteljsko domaćinstvo temeljeno na tartufima i proizvodima od tartufa.

Vina Medea, sjajnu istarsku vinariju, odraz jednog čitavog istarskog života, uživanja, opuštanja i inspiracije.

Vodnjanka 6

U novom jesenskom ruhu istarski restoran Vodnjanka prezentirao vrhunsku hranu

Večera od 6 sljedova započela je ljupkim zalogajem pod nazivom „Pršut i Boškarin spavaju na torti od kruha“, kombinaciji fantastičnog domaćeg pršuta i boškarina uz dodatak rukole „tete Dragice“ i domaćih maslina obitelji Celija te „Truffle trisom” – zalogajčićima od tartufa, istinskoj jesenskoj kombinaciji palente, krostate i domaćeg kruha oplemenjenim crnim i bijelim tartufima, uz dodatak Brist Oleum maslinovog ulja, čiji su izražajni okusi razbudili i pripremili za daljnje kušanje.
Za prvu čašu vina odabran svjež Medea Chardonnay.

Truffle tris

Za toplo predjelo pripremljeni su divni, mirisni, topli „Ravioli od tartufa“, koje je u stopu pratila odlično uparena Medea Malvazija, kao i nekoliko kapi Brist Delicata, delikatno naglašavajući svu puninu tartufa.

S obzirom kako Vodnjanka veliku pažnju posvećuje sezonskim namirnicama, kao zvijezda prvog glavnog jela, pored naravno boškarina, istarskog autohtonog goveda, istaknule su se zanimljive lisičarke, u jelu naziva „Fagotin s boškarinom na kremi od lisičarki“, koje je izvrsno pasalo u kombinaciji s Medea Montiron Malvazijom i Brist Intenso maslinovim uljem.

Vodnjanka 7

Uslijedilo je jelo pod nazivom „Beef tagliata s bijelim tartufima na kremi od maslačka“, perfektno, aromatično i puno jelo, dodatno naglašeno Brist Exclusive Selection maslinovim uljem i snažnim Medea Merlotom.

Desert je slijedio ostatak menija u svojoj perfekciji, neodoljivo šarmantni „Profiteroli od fritula“, zaokruženi zvijezdama ove večeri; Karlić tartufima, Medea Teranom i Brist STA. Marheritom.

Vodnjanka 1

Filozofija Vodnjanke – fine dining, temeljen na receptima iz starih bakinih škrinja, kojima su dodali svježinu modernih kulinarskih trendova, no bez udaljavanja od izvornih istarskih okusa – i na ovoj degustacijskoj večeri činio je glavnu okosnicu njihove kuhinje.

Dašak suvremenosti u zagrebačku Vodnjanku svakako je donijela i kći gospođe Svjetlane, Ivana Celija, koja je i glavna zaslužna za otvaranje njihove podružnice u metropoli.

Zagrebačka Vodnjanka nalazi se u samom centru grada, na adresi Gundulićeva 16.

Foto: Nika Mokos