Ljetni hot spot kontinentalnog turizma

Ako želite doživljaj ljeta na posve drugačiji način, priuštite si nekoliko dana odmora daleko od gužvi na vrućim plažama. Vaš ljetni hot spot je Požeško-slavonska županija. Najmanje je pet razloga zbog čega ju trebate posjetiti.

Za vinoljupce
Vinoljupci neće propustiti Kutjevo, najtrofejnije hrvatsko vinogorje na svjetskim ocjenjivanjima vina. S 800 hektara pod vinovom lozom, ovo je najveće vinogorje Požeško-slavonske županije, a uz njega se veže jedna zanimljivost! Paralela 45,3 koja prolazi Kutjevačkim vinogorjem proteže se značajnim svjetskim vinorodnim područjima – Istrom, Piemontom, Val du Rhoneom, Boredeauxom i Oregonom.

Dvorac Kutjevo

Prema legendi u 18 . stoljeću su carica Marija Terezija i barun Franjo Trenk, punih sedam dana proveli u kutjevačkom podrumu uživajući u ljubavnoj moći njegovih vina. O tome svjedoči udubljenje u središtu kamenog stola koji potječe iz 1232., iste one godine kada su cisterciti izgradili ovaj najstariji vinski podrum u Hrvatskoj.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA                           

Cesta ruža i vina
Iz središta Pleternice vodi Cesta ruža i vina. Uživat ćete u prekrasnom prizoru na nepregledne vinograde rascvjetanih ruža, graševine i sivog pinota. Iako će vam se učiniti da ruže u vinogradima imaju dekorativnu ulogu, vinogradari će vam objasniti da je to cvijeće vrlo osjetljivo na pepelnicu i prvo reagira na njezine simptome. Cesta će vas odvesti do vrha brda Starac i kapelice Sv. Petra s pogledom na pleterničke ravnice i šumu. Legenda kaže da je u 19. stoljeću Pleternicu posjetila madam Clicquot, vlasnica poznate svjetske šampanjske kuće. Toliko se oduševila tamošnjim brežuljcima da je po povratku u Francusku Pleterničanima poslala lozu. U njezinu čast jedan od pleterničkih brežuljaka dobio je ime Klikun, po načinu na koji su mještani izgovarali prezime Clicquot.

Stazama lipicanaca i kune
Krenete li od zapada prema istoku “Stazama lipicanaca i kune” doći ćete u Lipik, grad poznat po izvorima termalne vode i veličanstvenim konjima lipicancima, te Pakrac u kojem razgledajte očuvani kompleks vlastelinstva Janković iz 18. stoljeća. Čini se da je upravo pakračka kuna, koja se kovala u kovnici novca još 1256., bila inspiracija današnjem hrvatskom novcu.

Vožnja kočijom kroz Lipik - Arhiv TZPSŽ

Ergela Lipik 1 - Arhiv TZPSŽ

Banovac je bio srebrni novac koji je na prednjoj strani imao kunu u trku, a na naličju patrijarhalni križ s dvije okrunjene glave. Posjet Pakracu savršena je prigoda da iskujete svoj primjerak Slavonskog banovca i ponesete kući jedinstveni suvenir.

Za ljubitelje prirode i aktivnog odmora
Posjet Parku prirode Papuk razbit će sve predrasude o Slavoniji kao nepreglednoj ravnici. Odaberete li laganu šetnju, planinarenje ili vožnju biciklom oduševit će vas planinski masiv Papuka koji uz zapadni dio Krndije čini jedinstvenu oazu u srcu Slavonije.

Biciklizam - Arhiv TZPSŽ

Park prirode Papuk 1

Uživajte u hladovini njegovih gustih šuma, a predah potražite u Planinarskom domu Jankovac u istoimenoj šumi. Na obodu Papuka otkrit ćete čak osam srednjovjekovnih fortifikacijskih gradova, među kojima se ističe Velički grad iz 13. stoljeća smješten sjeverno od Velike, glavnog ulaza u Park prirode.

Park prirode Papuk

Središte županije i Zlatne doline
Zbog kulturne i gospodarske važnosti, Požega je u 19. stoljeću dobila ime „Slavonska Atena“. Njezin najljepši dio je jedinstveni barokni Trg Svetog Trojstva s lukovima i zavjetnim spomenikom kugi iz 1749., crkvom sv. Lovre s freskama iz 14. stoljeća, zgradama isusovačkog kolegija i prvom zgradom Gimnazije iz 18 stoljeća.

Kužni pil, Požega

Da se u ovom kraju oduvijek dobro jelo svjedoči i projekt Etnološkog odjela Gradskog muzeja Požega. Muzej u loncu očuvao je tradicijska jela slavonske kuhinje s kraja 19. i početka 20. stoljeća poput vinogradarskog ćevapa, vajnsupe, požeških pijanaca, trganaca… U brojnim domaćim, tradicionalnim jelima možete uživati u ugostiteljskim objektima s oznakom Okusi Zlatne Slavonije.

Izvorno slavonsko

Pašteta od pastrve, Stari fenjeri, Požega

Ne propustite najljepši pogled na Požegu i Požešku kotlinu sa Sokolovca, slavne uzvisine s koje je fra Luka Ibrišimović Sokol potjerao Osmanlije iz Požege. Smještaj Odsjednite u seoskim domaćinstvima, u prenoćištima ili za one željne prirode i noći pod zvijezdama u Eko kampu Duboka u Velikoj. Odnedavno su vam dostupne i luksuzne vile u očuvanoj prirodi Parka prirode i geoparka Papuk. Dođite i istražite Zlatnu Slavoniju!

Tekst omogućila: Turistička zajednica Požeško-slavonske županije Facebook fan page lori-was-here-3 lori-was-here-2

Facebook Like Button