Luksemburg ili Luxembourg svejedno je savršen

Mala zemlja na zapadu Europe za vojvodski odmor.

Veliko Vojvodstvo Luksemburg prostire se na 2586 četvornih kilometara u zapadnoj Europi, što ju svrstava na listu najmanjih zemalja Europe, ali i svijeta. Graniči s Francuskom na jugu, Njemačkom na istoku, te Belgijom na zapadu i sjeveru.

U geografskom smislu dijelimo je na sjeverni blago brdoviti i šumski kraj, te južni nizinski dio s plodnim ravnicama, u kojem se okuplja najveći postotak populacije.

luxemburg-23

U zemlji živi oko 450 tisuće stanovnika, od čega najviše ima Luksemburžana i Portugalaca. Životni standard je izuzetno visok, prihodi stabilni, a gospodarstvo razvijeno.
Glavni grad – Luxembourg – smjestio se između rijeke Alzette i Petrusse na jugu zemlje, a predstavlja važno sjecište prometnih putova. Ovdje se nalazi i nekoliko institucija Europske Unije – kao što je Europski sud pravde, Revizorski sud, te Europska investicijska banka.

luksemburg

Svinjetina i vino, ali i rakija šljivovica

Luksemburška kuhinja uvelike nalikuje njemačkoj gastronomiji, kao i jelima zemalja srednje Europe. Osnovna namirnica je svinjetina, koja se kombinira s povrćem – a najčešće krumpirom. U zemlji je izuzetno popularna francuska i talijanska kuhinja – pa se nemojte začuditi što elitniji restorani služe upravo nacionalne jela tih država. Luksemburg se ponosi s nekoliko vinorodnih područja, pa se ovdje često pije vino, ali i luksemburška inačica šljivovice.

Znamenitosti i turističke atrakcije u Luksemburgu:
Glavni grad

luxemburg-22
Istražite Luxembourg i njegove zapanjujuće renesansne zgrade. Svakako razgledajte Neumünstersku opatiju, Gospinu katedralu, gradske kazamate po zaštitom UNESCO-a, ali i Zlatnu damu – spomenik sjećanja na vojnike iz prvog svjetskog rata. Ne zaboravite posjetiti i jedan od poznatih simbola grada – Adolphov most – koji se proteže na 153 metra.

Luksemburška priroda

Želite li istražiti floru i faunu ovoga prostora uputite se u nacionalni park gornjeg toka rijeke Sure na sjeverozapadu zemlje. Ovaj je prostor poznat po zapanjujućim ptičjim vrstama i leptirima, ali i neodoljivim krajolicima koji oduzimaju dah.

priroda

Rezervirano za muškarce

Nacionalni muzej vojne povijesti omiljena je turistička atrakcija luksemburškog grada Diekircha u središtu zemlje. Muzej je iznimno velik, prostire se na nekoliko razina, a tematski je koncentriran na bitku u Ardenima koje se odvijala u zimi 1944 godine. Ovdje možete razgledati oružje, uniforme, vojnu opremu i dokumente vezane za ovu bitku iz drugog svjetskog rata.

Clervaux

Clervaux
Turisti rado posjećuju i pitoreskni gradić Clervaux na sjeveru zemlje. Odgovorni krivac? Prekrasan istoimeni dvorac, te benediktinski samostan u sklopu crkve sv. Kuzme i Damjana, koji datira iz srednjega vijeka. Ljubitelji dvoraca upućuju se u grad Vianden na sjeveroistoku zemlje.

Vinska dolina

vinogradi-mosel
Svjetski enolozi i sommelieri znaju da ponajbolja bijela europska vina dolaze iz doline Moselle – koja se proteže sjeveroistokom Francuske, jugozapadom Njemačke i istokom Luksemburga. U ovoj dolini Luksemburžani su razvili eko-turizam – pa je destinacija savršena za ugodan odmor bez stresa.

KORISNE INFORMACIJE:

Službeni jezik: luksemburški (njemački i francuski)
Religija: kršćanstvo (90 posto stanovništva)
Valuta: euro (EUR)
Viza: nije potrebna
Kako putovati: najlakši je način zrakoplovom – glavna zračna luka Luksemburga jest Findel International Airport nedalekog glavnoga grada; prometno je odlično povezan s Francuskom, Njemačkom i Belgijom – pa se državljani tih zemalja odlučuju za putovanje osobnim automobilom.
Bolesti i prevencija: posebno cijepljenje za ulazak u zemlju nije potrebno.
Kada putovati: Proljeće-ljeto
Smještaj: Hotel Sofitel i hotel Melia dobar su izbor.
Restorani: Odličnu francusku kuhinju možete probati u restoranu Clairefontaine , a dobro ćete pojesti i u restoranu Casa Fabiana u glavnom gradu.

Oprez!

Pripazite na sitne kriminalce oko turističkih središta.

Fotografija: Wolfgang Staudt

Facebook Like Button