Mirna Bartolić od psihologije do savršene fotografije

Spojila nas je ljubav prema fotografiji.

Naša sljedeća sugovornica dolazi nam iz Rijeke, iako zadnjih nekoliko godina živi u Zagrebu. Njezina životna priča u ovo blagdansko vrijeme probudila je u nama želju za pisanjem ovog inspirativnog članka, pozitivne osjećaje i sreću.

Obožavamo ljubavne priče, posebno kada je riječ o kvalitetnim i iskusnim fotografima koji su posao i ljubav spojili u jedno. Mirna je završila fakultet psihologije, no stjecajem okolnosti počela se baviti drugim stvarima gdje se u prvom planu našla njezina prvobitna ljubav, a to je fotografija.

fotografije-mirna-bartolic-1

Od malena je u slobodno vrijeme nosila fotoaparat sa sobom kako bi na ulicama ili u prirodi uhvatila neki dobar trenutak i ovjekovječila ga.
Obožava čitati, a često inspiraciju dobiva upravo iz knjiga. Osim što se bavi fotografijom trenutačno pohađa školu za vizažistu, a obožava igrati golf. U ovom toplom intervjuu saznajte više o fotografkinji Mirni, zbog čega se upustila u svijet fotografije, nešto više o foto radionicama koje organizira sa svojim partnerom i planovima za budućnost.

fotografije-mirna-bartolic-2

W: Možete li nam reći kako ste krenuli u svijet fotografije?
U svijet fotografije ušla sam prije pet godina, kao polaznik tečaja koji je organizirao Fotoklub Rijeka. U početku sam fotografirala tipične primorske i riječke motive, a onda me najbolji prijatelj nagovorio da odemo na radionicu boudoir i akt fotografije koju je vodio Mišo Obranović.

fotografije-mirna-bartolic-3

Ukratko, bila sam oduševljena tim iskustvom i nastavila sam ići na radionice. Mišo Obranović prepoznao je talent u meni i ponudio da budem sous-cheff u njegovom FotoOkviru. Nakon određenog broja okidanja, javile su se i neke iskre među nama, tako da smo postali partneri i na privatnom planu. Moram još dodati da nije samo on vidio potencijal u meni, nego i Damir Hoyka, koji me odabrao za finalista ovogodišnje Fotosofije. To bih istaknula kao jedno vrijedno iskustvo koje me fotografski oblikovalo.

fotografije-mirna-bartolic-4

W: Koja vrsta fotografije Vas najviše zanima?
Dok moj partner Mišo zna što ga zanima, a to je prvenstveno boudoir i akt fotografija, ja volim i portrete i uličnu fotografiju. Rado ovjekovječim i neke stvari za svoju dušu, koje mi privuku pažnju. Inače zajedno radimo i vjenčanu fotografiju.

fotografije-mirna-bartolic-5

W: Što mislite o fotografiji u Hrvatskoj odnosno može li se od toga živjeti?
Moram, nažalost reći da od fotografije može živjeti vrlo mali broj ljudi. Komercijalna fotografija (s izuzetkom vjenčane) je uglavnom podcijenjena. Pogotovo danas kad su zahvaljujući dostupnosti tehnike, svi “fotografi”.

fotografije-mirna-bartolic-6

W: S partnerom održavate redovno foto radionice. Koliko dugo ste u tome?
Moj Mišo već dvije godine u sklopu FotoOkvira održava tematske foto radionice, otprilike svakih par mjeseci, a ja ga pratim u istome unazad godinu dana.

fotografije-mirna-bartolic-7

W: Je li teško organizirati i pripremiti tako jednu radionicu?
Mogu reći da je vrlo zahtjevno jer pored fotografskih vještina treba imati i one organizacijske i koordinacijske. Znači, treba organizirati popratne sadržaje (obroke i smještaj – ako se radi o višednevnim radionicama), dogovoriti lokaciju snimanja, modele, odgovarajuću odjeću i šminku, osmisliti scene, eventualno gostovanje nekog predavača… ima tu puno posla. A što je najvažnije od svega, mi to zaista volimo i uživamo u tome, tako da nam nije teško.

fotografije-mirna-bartolic-8

W: Kakav je osjećaj surađivati kao paru? Što to znači za Vas?
Nama je odlično. Dobro se slažemo i nadopunjavamo, posao smo podijelili u skladu sa afinitetima. Mogu reći da smo dobro uhodani i već znamo kako onaj drugi razmišlja. Meni osobno puno znači da za partnera imam osobu u koju se mogu pouzdati, koja ima znanja i iskustva i koja mi neće ići niz dlaku nego iskreno dati dobronamjernu kritiku kada treba. A to se danas rijetko nađe.

fotografije-mirna-bartolic-9

W: Pozitivne i negativne strane rada na radionicama?
Od pozitivnih bih svakako izdvojila odličnu atmosferu na radionicama te priliku da se upoznaju novi ljudi i izmjenjuju iskustva. Također imamo priliku dosta putovati. Većih negativnih iskustava nije bilo, osim možda da te radionice nisu uvijek financijski najisplativije.

fotografije-mirna-bartolic-14

W: Što je za Vas predstavljalo snimanje naslovnice magazina “Gospodarski list” te da je Vaša fotografija odabrana u mnogobrojnoj konkurenciji?
Bilo je to jedno zaista ugodno i lijepo iskustvo, počevši od ljubaznog domaćina do atmosfere na snimanju. Veseli me što je “Gospodarski list” prepoznao kvalitetu i samim time omogućio mi prvu naslovnicu u životu.

fotografije-mirna-bartolic-10

W: Kakvi su Vam planovi za budućnost odnosno planirate li širiti Vaše radionice i na šire prostore?
Imamo u planu da bismo krenuli nuditi naše radionice i izvan Hrvatske jer vani je to traženije nego kod nas te ima i više zainteresiranih fotografa.

fotografije-mirna-bartolic-11

W: Koliko često se ovakve radionice organiziraju?
Višednevne radionice svaka dva mjeseca u prosjeku, iako nastojimo veće razmake razbiti s bar jednom jednodnevnom.

fotografije-mirna-bartolic-12

W: Gdje se vidite u budućnosti po pitanju fotografije?
Definitivno bih nastavila organizirati radionice zajedno s Mišom, a paralelno s time se bavila i vjenčanom fotografijom.

fotografije-mirna-bartolic-13

Više informacija o radionicama i kako se priključiti možete pronaći na sljedećem linku:
www.foto-okvir.com/

Autor: Marina Jakšić