Mrak knjiga za opuštanje na plaži – Bal luđakinja

Bal luđakinja mračan je gotički roman koji istražuje traumu i sestrinstvo iza zidova poznate pariške psihijatrijske bolnice.
Ovaj roman uskoro očekuje i filmska adaptacija i to u režiji poznate francuske glumice i redateljice Mélanie Laurent (Nemilosrdni gadovi.)

Ova roman sjajan nagrađivani prvijenac francuske autorice Victorie Mas, Bal luđakinja (Le Bal des folles), koji na provokativan način istražuje mačističke norme vremena koje je prethodilo općoj ženskoj emancipaciji.

U ovom upečatljivom uratku Mas oslikava Pariz krajem devetnaestog stoljeća i uvodi nas u svijet žena kojima ondašnje društvo nije znalo „upravljati“.
Prosjakinje, beskućnice, pijanice, razvratnice, lažljivice i ostale „neprilagođene“ individualke svih dobnih skupina etiketirane su histeričnima i ludima i zatvarane u poznatu psihijatrijsku bolnicu Salpetrière.
Kada pristignu na ovo mjesto, ove odbačene žene prepuštene su doktoru Charcotu koji jednom godišnje provodi ekstravagantan eksperiment zvan „Bal luđakinja“.

nova hit knjiga Bal ludakinja

KRATAK SADRŽAJ KNJIGE BAL LUĐAKINJA

Kraj je 19. stoljeća.
Mjesto radnje Pariz, točnije poznata psihijatrijska bolnica Salpetrière.

Doktor Charcot očarao je cijeli grad javnim hipnotiziranjem žena koje su proglašene ludima, histeričnima, koje je društvo odbacilo. Istina je, međutim, mnogo složenija – ove su žene često samo smetnja svojoj okolini, neželjene supruge, majke koje ne mogu preboljeti težak gubitak ili tvrdoglave kćeri.

Vrhunac godine u ovoj ustanovi je takozvani »bal luđakinja«, osebujan doktorov eksperiment u sklopu kojega krema Pariza dolazi gledati pacijentice prerušene u kolombine, ciganke i mušketire, uživajući pritom u zvucima valcera i polke.

Geneviève je glavna bolničarka koja je nakon prerane smrti svoje sestre Blandine zauvijek prezrela religiju i zavjetovala se znanosti i dr. Charcotu.

No sve se počinje mijenjati kad upozna Eugénie, devetnaestogodišnjakinju iz »dobre obitelji« koju je upravo ta obitelj zatvorila u ludnicu. Jer Eugénie ima tajnu – vidi duhove.
Potaknuta skandaloznim, zabranjenim djelom o kojem bruji cijeli Pariz, Knjigom duhova, Eugénie je odlučna u nakani da pobjegne iz ustanove u potrazi za onima koji je neće osuđivati i smatrati ludom. A za to će joj trebati Genevièveina pomoć.

RECENZIJE KNJIGE:

»Jedno od najljepših i najupečatljivijih iznenađenja godine!« – Le Parisien

»Kristalno jasnom prozom, laganom poput pastele, daleko od delirija jednog Boscha ili Muncha, spisateljica raskrinkava mačističku normu toga vremena i daje potresan glas onima koje se predugo ušutkivalo, gušilo, hipnotiziralo. S njom u pobunu ustaje cijeli zbor žena.« – L’Obs

»U ovom divno mračnom gotičkom dragulju, Mas istražuje tugu, traumu i sestrinstvo iza zidova notorne pariške ludnice.« – Paula Hawkins, autorica Djevojke u vlaku

O AUTORICI:

Victoria Mas francuska je spisateljica rođena 1987. godine. Nakon što je diplomirala suvremenu književnost na pariškoj Sorboni, osam godina je provela u SAD-u, radeći u filmskoj industriji. Njezin prvijenac, Bal luđakinja, ovjenčan je brojnim nagradama, uključujući Prix Stanislas, Prix Renaudot des Lycéens i Prix Première Plume. U režiji poznate glumice i redateljice Mélanie Laurent roman uskoro očekuje i filmska adaptacija.

Prijevod: Mate Maras ISBN: 978-953-360-275-2, Cijena: 99,00 KN

Uz dopuštenje: Znanje d.o.o.

Facebook Like Button