Muzej Carnavalet

Muzej Carnavalet govori o povijesti Pariza, od prvih keltskih i rimskih stanovnika do današnjih dana.

Grad poput Pariza, sa svojim povijesnim i kulturnim bogatstvom, mora imati muzej posvećen svojoj povijesti, a upravo muzej Carnavalet, koji je sagrađen 1880. godine, govori nam o povijesti ovog romantičnog grada od svog rođenja, koristeći različite kolekcije koje posjeduje. Ovaj muzej je mjesto koje će zasigurno oduševiti sve posjetitelje koji će se naći u francuskom glavnom gradu.

Muzej se sastoji od hotela Carnavalet, arheološke grobnice crkve Notre Dame i katakombi u Parizu.

Hotel Carnavalet je zapravo stara mala palača u Parizu i jedna je od rijetkih primjera gradske renesanse. Nekoć davno imao je slavne goste poput markiza de Sévigné, Jean Goujon (stvorio je pročeljske skulpture) i arhitekta François Mansart. Hotel je u početku imao samo jednu razinu, ali se proširio radi potreba muzeja. Od 1989. godine, povezan je s hotelom Le Peletier de Saint- Fargeau.
Njegovi ukrasi stvorit će vam osjećaj kao da ste okruženi prošlošću, ili možda čak i da upravo živite u njemu. Hotel ima veliku zbirku objekata u rasponu od srednjeg vijeka do danas, koji uključuje slike, skulpture, fotografije, crteže i namještaj.

muzej_1
 

Hotel Le Peletier posvećen je radovima nastalih tijekom pariške revolucije i tijekom 19. i 20. stoljeća. Sadrži različite dekoracije iz mjesta prosvjetljenja u Parizu: Georges Fouquet – zlatarnica iz 1901. godine, salon Café Parizu 1899. godine te dvorana Hotela de Wendel.

Arheološke grobnice nalaze se na trgu Notre Dame i nude pogled na besprijekornu arhitektonsku evoluciju u Parizu. Prikazuje rezultate iskapanja koja su započela 1965. godine. Biti ćete u mogućnosti vidjeti ostatke rimskog carstva, starih gradskih zidina iz 4. stoljeća, srednjovjekovne ostatke Rue Neuve Notre- Dame, podrum bivše kapele Hôtel -Dieu i temelje doma za nemoćne osobe – Hospice des Enfants – Trouvés – iz 18. stoljeća.

Na kraju, dolazite do katakomba u Parizu koja su nekad služila kao podzemna groblja na kraju 18. stoljeća. U to vrijeme, gradska groblja su bila jednostavno prepuni i ispražnjavali su ih nakon što su ustanovili da su nezdravi. Ostaci su bili smješteni upravo u tim katakombama, koji je dom za više od šest milijuna Parižana.

Muzej Carnavalet
Hotel Carnavalet,
23 rue de Sevigne, 75003
( Metro linija 1, Saint – Paul

Radno vrijeme : Od 10:00-18:00; zatvoreno ponedjeljkom i za vrijeme blagdana

Ulaz :stalne i tematske izložbe su besplatne.
Povremenih izložbe i naknada za njih se razlikuju od izložbe do izložbe.

Autorica: Azra Terzić
Fotografije: Foter

Facebook Like Button