Najbolje svjetske novinske fotografije i ove godine u Beču

Svjetski poznata bečka foto galerija WestLicht i ove godine od 14. rujna do 21. listopada predstavlja najbolje novinske fotografije iz protekle godine.

Izložba je ujedno i svojevrsni osvrt na događanja u svijetu u 2017. godini, a fotografije se odabiru prema njihovoj sadržajnoj vrijednosti te kreativnosti.

Nagradu od 1955. godine dodjeljuje World Press Photo Foundation, neovisna platforma fotografskog novinarstva koja ima sjedište u Amsterdamu, a članovi devetnaestočlanog žirija izmjenjuju se svake godine.

ronaldo-schemidt-venezuela-crisis

U okviru ovogodišnjeg natjecanja zaprimljene su 73.044 fotografije iz različitih područja – politike, sporte, kulture, prirode itd. Na natječaj se ove godine prijavilo 4.548 profesionalnih fotografa iz čak 125 zemlja svijeta, a žiri je nagradio njih 42.

Najboljom fotografijom 2017. godine proglašena je fotografija Ronalda Schemidta pod nazivom „Kriza u Venezueli“.
Prilikom prosvjeda protiv ustavnih reformi koje je najavio kontroverzni predsjednik države Nicolás Maduro 3. svibnja 2017. u glavnom je gradu Venezuele Caracasu došlo do nasilnih sukoba prosvjednika s pripadnicima policijskih snaga.
28-godišnji José Victor Salazar Balzar pri tom je zahvaćen eksplozijom motora.
Preživio je s opeklinama prvog i drugog stupnja.

Dominantne teme ovogodišnjeg natječaja su porast nacionalizma u SAD-u, prosvjedi protiv Madurove vlade u Venezueli, protjerivanje Rohingya u Myanmaru, borbe na sjeveru Iraka i sudbine izbjeglica nakon dolaska u Europu.

Izložba World PressPhoto svake godine demonstrira što je dobro foto novinarstvo u stanju postići i koliko angažmana i rizika fotografi ulažu kako bi nam pokazali što se u svijetu doista događa.“, istakao je prilikom tvorenja izložbe član uprave bečke galerije WestLicht Peter Coeln.

Uz dopuštenje: Euro comm (sve fotografije)

Facebook Like Button