Najbolji bečki buvljak

„Tandler“ se u četiri godine svoga postojanja prometnuo u jedan od najboljih gradskih buvljaka.

Buvljak bečkog gradskog poduzeća za zbrinjavanje otpada MA 48 u okrugu Margareten najbolji je bečki buvljak. U četiri ga je godine postojanja posjetilo preko pola milijuna ljudi te je prodano 610.000 predmeta. „Tandler“, kako ga zovu u Beču, nije običan buvljak.

U glavnom se gradu Austrije naime iskoristive stvari poput namještaja, elektronskih uređaja, odjeće, knjiga i posuđa već godinama odlažu na posebno označena mjesta u reciklažnim dvorištima te se potom odnose na buvljak.

Mjesečno se skupi i do 100.000 kg stvari koje Bečanima više ne trebaju, a mogu se i dalje koristiti. Od otvaranja buvljaka 2015. godine skupljeno je ukupno 5,5 milijuna kg iskoristivih predmeta.

Dio predmeta donira Grad, kao i ured za izgubljene stvari u slučajevima kada se vlasnik ne javi. Svi se ti predmeti prodaju na buvljaku po pristupačnim cijenama, a ostvareni prihodi prosljeđuju se u humanitarne svrhe. Jedan se dio predmeta donira i raznim dobrotvornim ustanovama u gradu.

tržnica buvljak antikviteti

Uz već standardne predmete svakog buvljaka poput vintage odjeće, posuđa i knjiga, bečki je buvljak nedavno proširio svoju ponudu i na elektronske uređaje. Njih je donirao Grad, a prije same donacije provjerena je njihova ispravnost.

Na buvljaku se tako sada mogu kupiti i laptopi, kompjuteri, tastature i printeri. Na sve uređaje nudi se i jednogodišnja garancija.

Uz prodaju predmeta na buvljaku bečko gradsko poduzeće MA 48 bavi se i edukacijom građana. U takozvanom Tandler Loungeu građene se uči ispravnom odvajanju otpada, zaštiti okoliša i ponovnom iskorištavanju stvari.

Također se organiziraju i radionice i predstave za velike i male kako bi baš svi bili uključeni u očuvanje okoliša.

Uz dopuštenje: Euro comm (sve fotografije)

Facebook Like Button