Pročitajte neke od najboljih biografija poznatih ljudi svijeta

Koja je pozadina mega uspješnih ljudi, njihovih života i i njihovog djetinjstava vjerojatno nismo niti slutili.

U svojim knjigama otkrili su nam sve strane i tajne života prije nego su postali zvijezde.

Brooke Shields: There Was a Little Girl

brooke-shields-there-was-a-little-girlGlumica i autorica uspješnice “Down Came the Rain” Brooke Shields u svojoj biografiji istražuje svoj odnos s majkom Teri.

Brooke Shields nikada nije živjela takozvani običan život. Odgojena od strane samohrane majke, žene koja je voljela svijet estrade a često je i sama bila medijska senzacija.
Brooke je svoju kultnu manekensku karijeru započela slučajno, kada je imala samo jedanaest mjeseci a Terine vještine kao majke i managera su bile zadivljujuće iako je u svom privatnom životu bila nesretna i teška alkoholičarka.

Samo Brooke zna istinu o izvanrednoj, teškoj i kompliciranoj ženi kakve je bila njezina majka. Sada u iskrenoj i otvorenoj biografiji piše o svom životu i odrastanju. Brooke će otkriti priče i osjećaje s kojim se može poistovjetiti svaka majka ili kćer.

Izdavač: Dutton

Anjelica Huston: Watch Me

anjelica-huston-watch-meAnjelica Huston je imala dvadeset i devet godina, te je u Hollywoodu započinjala svoju karijeru kao glumica, kada joj je redatelj Tony Richardson rekao “Jadna mala.
Toliko mnogo talenta ali toliko ga malo pokazuješ. Nikada nećeš učiniti ništa u životu”. “Možda si u pravu, odgovorila sam, a u sebi sam mislila ‘Gledaj me samo’”.

Anjelica opisuje kako je učila glumiti, u Oscarom nagrađenoj izvedbi Maerose Prizzi u filmu “Čast Prizzija”, o svojoj ulozi Morticie Addams u “Obitelji Addams” i mnogim drugim ulogama i suradnjama s mnogim velikim redateljima poput Woody Allena, Wesa Andersona, Boba Rafelsona, Francisa Forda Coppole, i Stephena Frearsa.

Dirljivo i lijepo piše o smrti svog oca, legendarnog redatelja Johna Hustona i udaji za kipara Roberta Grahama.

Anjelica je iskrena, nestašna, strastvena, duhovita i vrhunska pripovjedačica.

Izdavač: Simon & Schuster

Diane von Furstenberg: The Woman I Wanted to Be

diane-von-fustenberg-the-womanJedna od najutjecajnijih i inovativnih žena našeg vremena: modna dizajnerica, žena, majka i baka, Diane von Furstenberg napisala je knjigu kako je postala žena kakvom je željela.

Diana von Furstenberg započela je s kovčegom punim haljina i niti vodiljom tko želi biti, kako je kasnije napisala “tip žene koja je neovisna i koja se ne oslanja na muškarca da joj plati račune.” Od tada je postala takva žena, globalna ikona i snaga modne industrije dok je podizala svoju obitelj te ističe “djeca su moje najveće djelo”

U knjizi “The Woman I Wanted to Be” Diane se sjeća svojeg života od djetinjstva u Bruxellesu, do mladih dana jet-set princeze, izrade haljina koje zrače nezavisnošću. S velikom dozom iskrenosti i mudrosti Diane von Furstenberg istražuje što to znači biti žena. Piše o obitelji, poslu, pobijedi nad rakom, izgradnji globalno poznate marke i svojoj ulozi u osnaživanju drugih žena “Želim da svaka žena zna da i ona može biti žena kakvom želi biti.”.

Izdavač: Simon & Schuster

Billy Crystal: Still Foolin’ ‘Em

billy-cristal-still-foolin-emBilly Crystal je napunio 65 godina i nije pretjerano sretan zbog toga. Uz svoj poznati smisao za humor, srčano ocrtava apsurde i izazove koji dolaze sa starenjem, od nesanice preko gubitka pamćenja do napuštanja večera s pola obroka na košulji. Ne samo da katalogizira svoje žalbe na fizičko stanje nego i nudi putokaz svima koji se nalaze na sličnom putu kao i on.

Također se ogleda na nezaboravne trenutke svog dugog života, od zabavljanja rodbine u Long Beachu preko stand-up komičara u Villageu do legendarnih nastupa u Saturday Night Liveu, filmovima i dugogodišnjem vođenju Oscara. Čitatelji će dobiti uvid u ljubavnu vezi sa Sophijom Loren te prijateljstvu s nekoliko svojih idola kao što su Mickey Mantle i Muhammad Ali. Uz put se dodiruje i ozbiljnih tema kao što su religija, kao je biti djed te naravno stomatologije.

Mudar i pronicljiv i uvijek smiješan, Billy Crystal razmišlja o nezaboravnom pogledu na izvanredan život koji je dobro proživio.

Izdavač: St. Martin’s Griffin

Henry Marsh: Do No Harm

henry-marsh-do-no-harmNevjerojatno iskren uvid u život i rad modernog neurokirurga kroz pobjede i katastrofe. Kako je biti neurokirurg? Kako izgleda kada nečiji život držite u svojim rukama i režete sivu stvar koja stvara misli, osjećaje i razum. Kako živjeti s posljedicama operacije kada sve pođe po zlu?

U neurokirurgiji, više negoli u jednoj grani medicine, zakletva “neću činiti štetu” ima dozu gorke ironije. Operacije na mozgu nose velike rizike. Svaki dan Henry Marsh mora donijeti teške i bolne odluke često uz veliku neizvjesnost i hitnost.

Ako ste misli da je operacija mozga precizan i fin zanat, kojeg izvodi miran kirurg, nesvjestan svoje okoline, ova očaravajuća brutalno iskrena knjiga natjerat će vas da ponovno razmislite. Do No Harm pruža nezaboravan uvid u bezbroj ljudskih drama koje se odvijaju u modernoj užurbanoj bolnici. Iznad svega to je lekcija o potrebi za nadom kada ste suočeni s najtežim životnim odlukama.

Izdavač: Orion

John Cleese: So, Anyway …

john-cleese-so-anywayJohn Cleese je svojim velikim komičarskim darom utjecao na mnoge generacije, njegov jedinstveni pristup komediji pokretom koje je usavršio u serijama Monty Pythonu i Fawlty Towers. U biografiji “So, Anyway” John Cleese vodi čitatelja na put svojih uspjeha u svijetu zabave, od skromnih početaka u malenom uspavanom engleskom gradiću te ranih dana na sveučilištu do osnivanja famozne družine koja će ih odvesti do svjetske slave.

Cleese je bio samo par dana daleko od diplome iz prava i odlaska u pravnike kada su ga posjetila dva BBC-eva rukovoditelja koji su mu ponudili posao pisanja komedija za radio.
Ta sudbonosna ponuda pogurala ga je u potpuno drugom smjeru gdje se brusio pišući za Davida Frosta i Petera Sellersa pa do susreta s petoricom Pythonovaca koji su bili pioniri nove vrste komedije.

Prolazak kroz iznenađujuće priče i smiješan niz digresija s par kratkih pauza obuhvaća fascinantan prikaz života o mladiću i njegovom putovanju na vrh komedije.

Izdavač: Crown publishing

Lena Dunham: Not That Kind of Girl

lena-dunham-not-taht-kind-of-girlIn Not That Kind of Girl, Lena Dunham baca svijetlo na svakodnevna iskustva svačijeg života kao što su zaljubljivanje, osjećaj samoće, prekomjerna težina unatoč zdravoj prehrani, dokazivanje u sobi prepunoj muškaraca koji su duplo stariji, pronalasku prave ljubavi i najviše o hrabrosti i vjeri da je baš vaša priča vrijedna objave.

Vesela, brza i dobrog zapažanja “Not That Kind of Girl” je niz priča s prve linije borbe koja se i dalje dešava. “Ja već predviđam svoju buduću sramotu u pretpostavci da vam imam nešto za ponuditi” napisala je Lena Dunham. “Ali, ako mogu prenijeti svoje iskustvo i upotrijebiti ga da bi olakšala nekom drugom ili spriječiti sex u kojem morate zadržati svoje tenisice u slučaju da želite pobjeći usred njega, tada će svaka moja greška biti vrijedna”

Izdavač: Random house