Narančasti čupavac

Praški kvadrijenale scenografije i scenskog prostora 2023. ili PQ 2023 je petnaesto izdanje međunarodne izložbe na kojoj su predstavnici više od pedeset zemalja u razdoblju od 8.do 18. 6. 2023. na prostoru Tržnice u Holešovicama u kategoriji nacionalnih i studentskih radova predstavili odabrane radove iz scenografije, kostimografije te oblikovanja svjetla i zvuka.

Dok su studentske prezentacije bile na otvorenom prostoru „Glavnog trga“, nacionalni paviljoni bili su u prizemnicama s oznakama H11, H13 i H17 u kojima su, više ili manje uspješno, predočili odabranu instalaciju. U „gunguli“ H13 odmah me je privukla portugalska instalacija „Metade dos minutos“ (Pola minuta) koju je osmislila dizajnerica Angela Rocha i umjetnici Diogo Costa i Telma Pais de Faria.

portugalizvana (002)

Kreirajući neobičan prostor, kustosica Rocha je odlučila posjetitelja „gurnuti“ u situaciju taktilne dominantnosti, što počinje već pri susret s vanjskim plohama Paviljona koje su presvučene mekanom čupavom tkaninom izrazite narančaste boje koja „vapi“ za dodirom (i snažno potiče ljudsku potrebu da dotakne sve što mu je na dohvat ruke, sasvim suprotno upozorenju povjesničarke umjetnosti Vere Horvat Pintarić da se predmeti gledaju očima a ne rukama).

Ulaz u spomenuti prostor pruža neočekivanu senzaciju: zidovi su popunjeni svjetlosnim cjevčicama koje posjetitelj, krećući se kroz prostor, ne može izbjeći (prividni labirint vodi prema dva izlaza na čijim su vratima aplikacije navedenih umjetnika) pa se slučajni doticaji nježnih plastičnih „ticala“ ubrzo pretvaraju u osobne aktivne dodire.

17_processo PQ23_Angela Rocha_Lisboa 2023_brunosimao_ (002)

Suprotno taktilnoj „nježnosti“ koju promatrač susreće na vanjskim plohama a prolaznik u unutrašnjosti Portugalskog paviljona (različiti osjeti ali oba ugodna), ispred „zdanja“ je namještaj koji čine radni stol, lampa i prigodna stolica izrađen od – igala: kontrast između sigurne radne sobe i bodljikavog gradbenog materijala (Rocha me je brižno upozorila da ne sjednem na radnu stolicu!) nesumnjivo objavljuje moguća neprijatna iznenađenja kojima obiluje „vanjski“ svijet.

Ipak, sam ulazak u Paviljon je „ kao šetnja kroz zemlju snova“ kako to poetski piše u obrazloženju za dodjelu Dječje nagrade PQ Portugalu.

Fotograf Bruno Simao

olga-vujovic-200Piše: Olga Vujović
Povjesničarka umjetnosti i komparatistica književnosti

Facebook Like Button