Negroni – kako napraviti ovaj klasični talijanski koktel kod kuće

Ah, Negroni! Taj klasični koktel, pravo remek-djelo u svijetu miješanih pića, savršen je izbor za one trenutke kada želite nešto jednostavno ali snažno.

Ovaj koktel je za one koji cijene ravnotežu gorčine i slatkoće, a njegova bogata crvena boja i aromatični okus prizivaju slike starinskih barova i beskrajnih večeri punih razgovora.

Porijeklom iz Italije, Negroni je kombinacija gina, crvenog vermuta i Camparija, koji zajedno stvaraju nezaboravno iskustvo za nepce, a kako je koktel Negroni dobio svoje ime otkrivamo vam kroz zanimljivu legendu.

Koktel Negroni dobio je ime po grofu Camillu Negroniju iz Firence, koji je 1920-ih godina želio pojačati svoj omiljeni koktel, Americano. Grof je tražio od barmena da zamijeni soda vodu ginom kako bi koktel bio jači. Rezultat je bio toliko uspješan da se novi napitak brzo proširio i počeo nositi ime svog izumitelja, postavši globalno popularan kao Negroni.

Evo kako možete pripremiti ovaj klasični koktel kod kuće s lakoćom

recept koktel negroni

Recept za koktel Negroni – potrebni sastojci
30 ml gina
30 ml crvenog vermuta (preferirano slatki tip, poput Martini Rosso)
30 ml Camparija
Kriška naranče ili limuna za dekoraciju
Led

Upute za pripremu koktela Negroni:
Pripremite staklenku ili old-fashioned čašu :) Ove vrste čaša najbolje pristaju estetici i okusu Negronija.

U čašu dodajte led do vrha. Izlijte jednakomjernu količinu gina, crvenog vermuta i Camparija preko leda.
Koristite baršunastu žlicu ili običnu žlicu da nježno promiješate sastojke u čaši. Miješajte oko 30 sekundi kako bi koktel bio dobro ohlađen i razrijeden.

Ukrasite čašu kriškom naranče ili limuna. Ovo ne samo da dodaje vizualni šarm, već i blagu citrusnu aromu koja pojačava ukupni dojam koktela.
Poslužite koktel odmah dok je još uvijek hladan.

Savjeti za savršeni koktel Negroni:
Kvaliteta gina, vermuta i Camparija bitno utječe na kvalitetu koktela. Birajte alkoholna pića vrhunske kvalitete za najbolje rezultate u izradi koktela.

Držite se klasičnih omjera (1:1:1) kako biste osigurali pravu ravnotežu između gorkih i slatkih komponenti.
Negroni je najbolje servirati hladan, pa pripazite da je vaš koktel dobro ohlađen prije posluživanja.

Uživajte u svojem domaćem Negroniju, savršenom koktelu koji vas može odvesti na putovanje do sunčane Italije bez da napustite svoj dom!

Recept za koktel: koktel majstor Dino Veselić

Facebook Like Button