Dark ‘n’ Stormy – oluja u čaši koktela koji osvaja okusom

Kada se spomene koktel Dark ‘n’ Stormy, odmah se možemo prenijeti na karipsku obalu, osjećajući topli povjetarac i miris mora.

Ovaj koktel, s bogatim okusom tamnog ruma i pikantnim završetkom piva od đumbira, savršen je spoj egzotike i osvježenja.
Po legendi, njegovo ime dolazi od starog mornara koji je boju pića usporedio s bojom oblaka koje ni najhrabriji ne bi zaplovili, ali saznajte širu priču o tome zašto se koktel Dark ‘n’ Stormy tako zove :)

Legenda o tome kako je koktel Dark ‘n’ Stormy dobio svoje ime zanimljiva je priča koja seže do Bermudskih otoka

Priča počinje s proizvodnjom Gosling’s Black Seal ruma, koji je postao osnovni sastojak ovog koktela. Tijekom prvih dana 20. stoljeća, britanska kraljevska mornarica proizvodila je pivo od đumbira u Bermudi kako bi pomoglo mornarima da se bore s morskom bolešću.

Prema legendi, jednog dana mornar je odlučio pomiješati svoj rum s pivo od đumbira kako bi napravio osvježavajuće piće. Kombinacija tamnog, bogatog ruma i živahnog, začinjenog piva od đumbira rezultirala je pićem koje je imalo jedinstvenu, tamnu boju sličnu nadolazećim olujnim oblakom. Drugi mornar, promatrajući boju pića, primijetio je da je to “boja oblaka samo budala ili mrtvac bi zaplovio pod njim.” Ova usporedba nije samo zapela u glavama ljudi, već je postala službeno ime ovog popularnog koktela.

Tako je Dark ‘n’ Stormy dobio ime koje savršeno odražava njegov dramatičan izgled i snažan, izražajan okus, simbolizirajući olujno nebo koje prijeti svojom tamom, ali i obećava avanturu i uzbuđenje.

Koktel Dark ‘n’ Stormy ne samo da osvaja svojom jednostavnošću pripreme, već i svojim robusnim okusom koji obara s nogu, baš kao i tropska oluja koja prolazi obalom.

Evo kako možete napraviti klasični koktel Dark ‘n’ Stormy

Dark ‘n’ Stormy recept za koktel

Sastojci za koktel Dark ‘n’ Stormy:
60 ml tamnog ruma
100 ml piva od đumbira
Led
Kriška limete za ukrašavanje

Upute za pripremu koktela Dark ‘n’ Stormy:
Napunite visoku čašu do vrha ledom. Prelijte 60 ml tamnog ruma preko leda.
Polako dodajte 100 ml piva od đumbira, pazeći da ne izgubite previše mjehurića. Napunite čašu gotovo do vrha.
Lagano promiješajte koktel kako bi se rum i pivo od đumbira dobro povezali.

Ukrašavanje i serviranje koktela:
Ukrasite čašu kriškom limete. Poslužite odmah dok je piće hladno.

IZDVOJENO
Za autentičan Dark ‘n’ Stormy, preporuča se korištenje bermudskog tamnog ruma i piva od đumbira, ali možete koristiti i lokalne varijante koje su vam dostupne.
Možete eksperimentirati s količinom ruma i piva od đumbira ovisno o vašim preferencijama za jačinu koktela.

Uživajte u osvježavajućem i jednostavnom koktelu koji je idealan za ljetne večeri!

Recept za koktel: koktel majstor Dino Veselić

Facebook Like Button