Neodoljivi okusi jeseni u Požeško-slavonskoj županiji

Bez obzira odaberete li Kutjevo ili Požegu za proslavu Martinja, super provod neće izostati. Uživat ćete u slavonskoj gostoljubivosti i bogatoj trpezi prepunoj jesenjih plodova. Požeško-slavonska županija raj je za gurmane i ljubitelja vina

martinje-kutjevo-3

Uz tradicionalnu dobrodošlicu pravom slavonskom šljivovicom ili nekom drugom vrstom rakije, svakog gosta i putnika namjernika u Požeško-slavonskoj županiji dočekat će široki osmijeh i veliko slavonsko srce, uostalom, kao što je široka i slavonska ravnica.

martinje-kutjevo-6

Na bogatoj trpezi naći će se razna jela, među kojima su neka spravljena od jesenjih plodova. Posjetite li Požeško-slavonsku županiju do 11. studenoga u sedam tamošnjih ugostiteljskih objekata moći ćete kušati tradicionalna slavonska jela. Naime, do tada traje eno-gastro manifestacija „Dani okusa zlatne Slavonije“, ali i po njenom završetku ta će jela i dalje biti na jelovnicima restorana. Idealna je to prilika da po promotivnim cijenama kušate juhu od podolca, prežganu juhu i vinogradarski ćevap, ali i otkrijete što je to taranica ili cicvara. Oni koji više vole ribu zasigurno će uživati u pašteti od pastrve ili pastrvi sa žara.

martinje-kutjevo-2

Dobri domaćini neće vas ostaviti bez dobre kapljice, a za to su uvijek spremni slavonski vinari koji će vam ponuditi razne vrste vina, među kojima se posebice izdvaja – graševina.

Kako svaki objed ili večera završava desertom, ovako zaokruženi pravi slavonski gastro uradak, završava kolačima. Svakako trebate isprobati razne štrudle od sira, višanja ili jabuka, pišingere ili pak autohtoni specijalitet tačkrle s bijelim umakom.

martinje-kutjevo-7

Martinje u Požegi i Kutjevu

U neodoljivim slavonskim okusima osobito ćete uživati iduće subote za Martinje, kada se u administrativnom središtu Požeško-slavonske županije – Požegi održava manifestacija Okusi jeseni – Kestenijada i bučijada. Zamamni mirisi pečenih kestena i ukusna bučnica privući će svakog posjetitelja. Svima njima osiguran je besplatan razgled grada, a moći će uživati i u cooking showu poznatih kuhara.

martinje-kutjevo-5

Izlagači će nuditi domaće proizvode, pa će tako svatko naći nešto za sebe, primjerice razne vrste čajeva, ulja, pekmeza, džemova, sokova, vina i meda, ali i rukotvorina, igračaka, ukrasa, aranžmana i slavonskih odjevnih predmeta. Kako se taj dan slavi kao vinski blagdan održat će se i ceremonijal krštenja mošta uz dirigentsku palicu vinskog kardinala Vlade Bauera. Stoga dođite i počastite svoja nepca ukusnim enogastro vrijednostima zlatne nam Slavonije.

martinje-kutjevo-1

Sve je spremno i za „Kutjevačko Martinje“! Dani otvorenih podruma u subotu i nedjelju od 10 do 16 sati u okviru tradicionalne dvodnevne manifestacije, idealna su prigoda da upoznate neke od najboljih hrvatskih vinara i kušate njihova nagrađivana vina.

martinje-kutjevo-4

Glavna proslava održat će se u nedjelju u središtu Kutjeva. Nakon svečane povorke s konjanicima, kolima i udrugama s područja grada, vrhunac manifestacije je tradicionalni blagoslov mošta ispred župne crkve, a uz tamburaše i bendove proslava se nastavlja na glavnom kutjevačkom trgu. I za ovogodišnje Martinje održat će se tradicionalno okupljanje planinara u subotu i nedjelju, 11. i 12. studenoga, i to u organizaciji HPD-a Vidim.

htz-logo logo-tzpsz2

Facebook Like Button