Nizozemska zemlja velikih umjetnika, raskošnih tulipana i vjetrenjača

Zemlja poznatih slikara, tulipana i vjetrenjača – prava je turistička meka za posjetitelje iz cijeloga svijeta.

Kraljevina Nizozemska prostire se na oko 41 tisuću četvornih kilometara u sjeverozapadnoj Europi. Graniči s Njemačkom na istoku i Belgijom na jugu, a ima izlaz i na Sjeverno more. Pod njenom vlašću nalazi se i autonomno otočje Nizozemski Antili u Karipskom moru.

Ovo je izuzetno nizinska zemlja kao što joj i samo ime govori. Polovica države nalazi se na visini većoj od jednog metra nadmorske visine, dok je petina Nizozemske ispod razine mora – na polderima, odnosno na isušenom morskom i jezerskom dnu.

Upravo na tim područjima uzgajaju se brojne poljoprivredne kulture – a Nizozemska je svakako najpoznatija po uzgoju tulipana, koji su oko 1500. godine doneseni iz Turske.

U zemlji živi oko 16,5 milijuna ljudi, pa se ova država smatra i jednom od najgušće naseljenih na Starom kontinentu.

Glavni grad – Amsterdam – smjestio se na ušću rijeke Amstel u Ijsselmmeer na sjeveru zemlje. Obuhvaća čak 160 kanala koji su pod zaštitom UNESCO-a, a koji grad dijele na 90 otočića. Ne čudi stoga što mu mnogi pripisuju nadimak  – Venecija sjeverne Europe.

Amsterdam i je važno gospodarsko i kulturno središte, a velik broj turista privlače i razni muzeji i galerije koji predstavljaju neke od najpoznatijih nizozemskih i svjetskih majstora poput slikara Rembrandta, Van Gogha, Vermeer, Moridiaana i drugih. Turisti rado posjećuju i lučki grad Rotterdam, Haag i Delft.

Amsterdam

Nizozemska kuhinja temelji se na kontrastu mesa i morskih plodova. Ovdje se podjednako uživa u haringama, lososu i dagnjama, kao i u govedini – koje se kombinira uz razno lokalno uzgojeno povrće. Poznata je i kao proizvođač mlijeka i mliječnih proizvoda, a osobito po siru gauda – koji je dobio ime po istoimenom nizozemskom gradu. Stanovništvo najčešće pije pivo, a Amstel i Heineken – samo su dio njihovih popularnih robnih marki.

Znamenitosti i turističke atrakcije u Nizozemskoj
Vjetrenjače

Nizozemska je zemlja vjetrenjači, a omiljena turistička atrakcija jest selo Kinderdijk u općini Lekkerland Južne Holandija, koja se nalazi na UNESCO-vom popisu Svjetske baštine. Selo obuhvaća  19 vjetrenjači koje su izgrađene 1740. da bi se isušio polder Alblasserwaard.

Glavni grad

Istražite amsterdamske kanale i njegovu šaroliku arhitekturu! Posjetite nizozemski Louvre – Rijksmuseum, kuću u kojoj je Anna Frank pisala svoj poznati dnevnik, te kraljevsku palaču.

Obiđite i niz crkvi i sinagoga u gradu, kupite prepoznatljive drvene klompe na lokalnoj tržnici, a obavezno prošećite i ulicom crvenih svjetiljki.

Vrtovi Keukenhof

Ljubitelji cvijeća svakog se proljeća upućuju u nizozemski grad Lisse na jugu zemlje, koji je poznat po vrtovima Keukenhof. Riječ je području od oko tridesetak hektara, na kojem rastu milijuni tulipana i drugog ukrasnog bilja. Ljubitelji nizozemske flore i faune rado posjećuju i Nacionalni park Hoge Veluwe u pokrajini Gelderland.

Utvrde Maastrichta

Najistočniji nizozemski grad – Maastrict – smjestio se u pokrajini Limburg na granici s Belgijom. Poznata je turistička odrednica jer obiluje pitoresknim trgovima i ulicama koje datiraju iz 15. stoljeća, brojnim utvrdama, crkvama i muzejima. U blizini grada na raspolaganju su vam i špilje sv. Petra, koje sadrže petlju od oko 20 tisuća prolaza iskopanih tijekom minulih stoljeća.

Aktivni odmor

Ljubitelji morskih aktivnosti upućuju se na najveći nizozemski otok u Waddenskom moru – Texel, koji se ponosi dugim pješčanim plažama i ugodnim morem za kupanje. Otok je najbolje posjetiti u ljetnim mjesecima, te ga istražiti na biciklu.

KORISNE INFORMACIJE

Službeni jezik: nizozemski
Religija: kršćanstvo (51 posto stanovništva), druge vjere i neizjašnjeni (ostatak)
Valuta: euro (EUR)
Viza: nije potrebna
Kako putovati: najbrži način zrakoplovom – glavna zračna luka Nizozemske jest Amsterdam Airport Schiphol nedaleko glavnoga grada
Bolesti i prevencija: posebno cijepljenje za ulazak u zemlju nije potrebno.
Kada putovati: Proljeće-ljeto
Smještaj: Hotel Mauro i hotel Seven Bridges u glavnom gradu mudar su odabir.
Restorani: Dobro ćete jesti u restoranu Zaza’s , kao i u restoranu Bussia u glavnome gradu.

Oprez!

Čuvajte se sitnih kradljivaca oko turističkih središta.

Facebook Like Button