Novi muzeji posvećeni ikoni francuske mode Yves Saint Laurentu

Gdje? U dva ključna grada koja je Yves Saint Laurent obožavao, Marakešu i Parizu bit će u jesen 2017. godine otvorena dva muzeja. Yves Saint Laurent, koji je svojom velikom modnom ostavštinom zadužio kako Francusku tako i modnu scenu cijelog svijeta, dobiva mjesta u kojima će svi obožavatelji mode, pa i oni koji su samo znatiželjni, moći uživati u priči koju je satkao kroz svoje stvaralaštvo začetnik mnogih ženskih modnih izričaja.

studio-ysl-luc-castel

Što će činiti zbirku u muzejima Marakeša i Pariza

Muzeji posvećena radu i životu Yves Saint Laurenta bit će istovremeno otvoreni u Parizu i Marakešu u jesen 2017. godine, a zaklada Pierre Bergé – Yves Saint Laurent ima za glavni cilj očuvanje četrdesetgodišnje ostavštine i kreativnosti slavnog dizajnera. Zbirka obuhvaća čak pet tisuća komada odjeće, oko petnaest tisuća komada accessorizea i ostalih modnih dodataka, tisuće dizajnerovih skica, fantastičnih do sada neviđenih fotografija i raznih drugih predmeta.

Izdvojeno:

> Ova veličanstvena zbirka za sada nema sebi ravne u svjetskim razmjerima visoke mode. Pravi pionir, Yves Saint Laurent jedini je dizajner svoje generacije koji je odlučio sustavno arhivirati svoj posao od početka stvaranja svoje kuće, još 1961. godine.

> Zbirka sadrži originalne skice, modne prototipove, skladišne i maloprodajne računovodstvene knjige, naprosto ova je kolekcija jedinstvena u svom opsegu i razmjerima.

Jedinstveni muzej Yves Saint Laurent u Parizu

Muzej u Parizu bit će smješten u povijesnoj kući mode, na adresi 5 avenue Marceau, gdje je Yves Saint Laurent skoro trideset godina stvarao svoja djela, a od 2004. u zgradi je smještena zaklada Pierre Bergé – Yves Saint Laurent. Posjetitelji će moći istražiti i upoznati veliko bogatstvo baštine kroz izložbu koja će se stalno mijenjati. Prolazeći kroz salone i studio velikog dizajnera posjetitelji će moći iz prve ruke doživjeti proces stvaranja u velikoj modnoj kući.

Stvaratelji cijele priče su dizajneri Nathalie Crinière i Jacques Grange, koji su već ranije sudjelovali na projektima zaklade, osmislili su izložbeni prostor koji će biti obrađen u svom cjelokupnom obujmu i obnovljen u izvornom stilu.
Prije zatvaranja vrata za posjetitelje u travnju 2016. kako bi se izveli radovi koji će zdanje pretvoriti u muzej, zaklada je organizirala više od dvadesetak izložbi koje su u zadnjih dvanaest godina bile najuspješne, a to su između ostalih, izložba posvećena i Yves Saint Laurentu.

evening-dress-peter-caine ysl-paris-sacha

Ostale izložbe:

Mort, que me veux-tu, 2010; David Hockney Fleurs fraîches, 2010; Du côté de chez Jacques-Emile Blanche, 2012; Hedi Slimane, Sonic, 2014; Yves Saint Laurent 1971, La collection du scandale, 2015; Jacques Doucet – Yves Saint Laurent, Vivre pour l’art, 2015.

Kakav će biti muzej posvećen Yves Saint Laurent u Marakešu

Otvaranje muzeja u Parizu podudarat će se s otvaranjem muzeja u Marakešu, gradu kojeg je Yves Saint Laurent otkrio 1966. godine i od tada ga je redovito posjećivao i u njemu živio i radio. Bajkovito lijepa zemlja Maroko imala je veliku ulogu u radu ovog genijalnog modnog dizajnera te mu bila nadahnuće u njegovom stvaranju. Stoga je bilo posve prirodno izgraditi muzej koji će biti stalni domaćin zbirke zaklade Pierre Bergé – Yves Saint Laurent.

Muzej u koloritnom gradu Marakešu bit će smješten u ulici koja također nosi ime slavnog Yves Saint Laurenta, u blizini Jardin Majorelle, vrta kojega je slavni dizajner 1980. godine, zajedno s Pierre Bergéom, spasio od propadanja, a danas je muzej posvećen berberskoj kulturi i glavno kulturno mjesto koje godišnje posjeti preko 700.000 posjetitelja.

Francuski arhitektonski Studio KO, koji je vodio brojne građevinske projekte u Maroku, Europi i Sjedinjenim Američkim državama, vodi i ovaj zahtjevni projekt. Nova zgrada muzeja površine je preko 4000 kvadratnih metara, a bit će i više od običnog muzej. Sastojat će se od stalnog postava radova Yves Saint Laurenta, realiziranog od strane Christophe Martina, te mjesta za privremene izložbe, a unutar njega bit će smještena i istraživačka knjižnica te idiličan cafe bar i prekrasan restoran.

Ova dva monumentalna muzeja i njihovi raskošni sadržaji stvorena su da bi privukli ne samo ljubitelje mode i umjetnosti nego većim djelom cijelu zainteresiranu javnost koja želi detaljnije i jasnije doživjeti djela Yves Saint Laurenta velikog modnog umjetnika dvadesetog stoljeća.

Facebook Like Button