Uvijek moderni modni klasici koje trebamo imati u ormaru

Spomenemo li malu crnu haljinu, baloner ili na primjer, pencil suknju, odmah nam se stvore slike najvećih hollywoodskih stilskih ikona. Audrey Hepburn u “Doručku kod Tiffanyja”, Marlene Dietrich kako čvrsto u struku steže vojnički trench u filmu “Vanjska politika”, Merlinku u možda najjednostavnijoj, a opet toliko zavodljivoj kombinaciji bijele košulje i pripijene krem suknje koja seže do ispod koljena…

No, kako se trendovi modificiraju, a stilovi sa svakom novom sezonom reinterpretiraju, tako ni odjevni komadi koje volimo nazivati klasicima nisu ostali pošteđeni modernih dizajnerskih intervencija. A neki od njih, ove su zime ponovno u trendu…

Mala crna haljina

lbd

Little black dress

Ili “Little black dress, LBD”. U američkom Vogueu 1926. objavljena je slika kratke, jednostavne crne haljine s dizajnerskim potpisom legendarne Coco Chanel. Odmah su ju prozvali Chanelovim Fordom, referirajući se na Model T, prvi automobil koji nije bio rezerviran samo za najbogatije slojeve društva. Popularizirala ju je, 35 godina kasnije, spomenuta Audrey Hepburn kada se u filmu “Doručak kod Tiffanyja” pojavila u elegantnoj haljini Huberta de Givenchyja. Za jesen/zimu 2015./’16. nosi se od baršuna. Barem tako predlažu Ralph Lauren, Valentino i Chloé.
Breton pruge

Breton Stripe - Coco Chanel

Breton Stripe – Coco Chanel

I ponovno Coco. U plavo-bijeli uzorak zaljubila se tijekom posjeta francuskoj rivijeri. Inspirirana tamošnjim mornarima, predstavila ih je 1917. u kolekciji koju bismo modernim modnim rječnikom nazvali “cruise”. Breton pruge prvi su nosili francuski mornari u Bretanji i to od 27. ožujka 1858. kada im je zakonom propisana uniforma – pletena vesta na plavo-bijele pruge. U originalnom dizajnu imala je 21, za svaku Napoleonovu pobjedu. Od sinonima za pariški chic, breton pruge ove su sezone postale punk u kolekciji Saint Laurenta, zavodljive s potpisom Isabel Marant, a Sonia Rykiel dala im je čak i malo metalik sjaja.
Baloner

Baloner

Baloner

Prvi je dizajnirao Thomas Burberry 1901. za vojsku Ujedinjenog Kraljevstva. Prije nego je postao modni klasik, bio je kabanica koju su nosili britanski časnici. Tijekom 1. svjetskog rata dobio je naramenice i držač za remen u obliku slova D, da bi tek 1924. Burberry lansirao “trench” s kariranom podstavom, po kojoj je prepoznatljiv i danas. Ovaj komad je toliko upečatljiv pa gotovo da nije važno što nosite ispod. Mogli smo ga vidjeti u jesensko/zimskoj kolekciji modne kuće 3.1 Phillip Lim, doduše skraćenog do struka, dok ga je Dries van Noten pretvorio u svojevrsnu hibridnu verziju večernje haljine.
Pencil suknja

Pencil suknja

Pencil suknja

Davne 1908. gospođa Berg prihvatila je poziv braće Wright da bude prva žena koja će letjeti avionom. No sve se zakompliciralo zbog njezine preširoke haljine. Domišljata braća svezali su joj užetom haljinu iznad koljena kako ne bi izazvala nesreću. Tako je nastao prototip današnje suknje olovka-kroja. Do 1910. bila je poznata pod nazivom “hobble”. A pencil suknja kakvu nosimo i danas, ušla je u modu kasnih četrdesetih zahvaljujući Christianu Dioru koji je svoju užu i kraću verziju nazvao H-linija. Ove zime sve su, samo ne klasične. Nosite ih u jarkoj boji, kožnate ili pak tople, u vuni, tvidu ili kašmiru.
Fedora

Fedora šešir

Fedora šešir

Ovaj je klasik započeo karijeru 1891., a vjetar u leđa dala mu je drama “Fedora” Victoriena Sardoua 1892. Umjesto da pljesak pokupi glavna glumica, sve pohvale odnio je šešir o kojem se pronio glas od Pariza pa sve do Amerike. Nakon 1910. džentlmeni iz više klase uvrstili su ih u svoje ormare, da bi se u ženskim kolekcijama ponovno našao tek u nedavnoj modnoj povijesti. Savršeno su uklapa u aktualnu retro stilsku inspiraciju, a najprihvatljivije modele nude brojni high street dućani.
Odijelo

Yves Saint Laurent - Le smoking

Yves Saint Laurent – Le smoking

Najprije je Coco Chanel oslobodila žene korzeta i kilometarskih slojeva materijala, a zatim je za njih dizajnirala hlače i ostalu udobnu odjeću s muškim elementima. Obožavala ju je Marlene Dietrich i na filmu i privatno, šokirajući javnost, a podršku joj je četrdesetih i pedesetih godina prošloga stoljeća davala Katharine Hepburn. Sve se promijenilo 1966. kad je Yves Saint Laurent kreirao “le smoking” i oživio trend ženskih odijela. Ove sezone nose se ona pojačana muškim elementima poput tregera i tanke kraveta, a također, nije nužno da hlače i sako budu u istoj boji i materijalu.
Facebook Like Button